Floridassa lasketaan yhä ääniä, uudelleen ja uudelleen: ”Maailma nauraa meille joka vaaleissa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Floridassa lasketaan yhä ääniä, uudelleen ja uudelleen: ”Maailma nauraa meille joka vaaleissa”

Presidentti Donald Trump on syyttänyt demokraatteja petoksesta, näyttöä vaalivilpistä ei ole ilmennyt.

16.11.2018 3:00 | Päivitetty 16.11.2018 4:16

Yhdysvalloissa saadaan edelleen jännittää yli viikon takaisten kongressivaalien lopullisia tuloksia. Katseet kohdistuvat Floridaan, jossa ääniä on jouduttu laskemaan uudelleen täpäräksi menneiden tulosten takia.

Senaattorikisassa republikaanien ja demokraattien ehdokkaat olivat niin tasaväkisiä, että laki vaati uudelleenlaskentaa. Senaattoripaikasta kisaavat republikaanien Rick Scott ja demokraattien Bill Nelson, jotka ovat molemmat nostaneet kanteen ääntenlaskennan epäselvyyksistä.

Torstaille asetettu takaraja koneellisessa ääntenlaskennassa ei tuonut senaattorikisaan ratkaisua, vaan ääniä joudutaan tarkistamaan vielä käsin. Republikaanien Scott säilytti johtoasemansa, mutta etumatka kaventui noin 12 600 ääneen.

Republikaanit saavat enemmistön senaattiin Scottin valinnasta riippumatta.

Ääniä on jouduttu laskemaan uudelleen täpäräksi menneiden tulosten takia.­

Myös kuvernöörin vaali meni Floridassa niin täpärälle, että siinäkin ääniä on pitänyt laskea uudelleen. Koneellisen laskennan perusteella kisa kuitenkin näyttää ratkenneen republikaanien Ron DeSantisin voitoksi.

Floridan epäselvä tulos on saanut Yhdysvalloissa laajaa valtakunnallista huomiota, sillä presidentti Donald Trump on puuttunut tilanteeseen ja pitänyt uudelleenlaskentaa puolueellisena. Trump on syyttänyt Floridan vaalivalvojia ja demokraatteja petoksesta, vaikka vaalivilpistä ei ole ilmennyt näyttöä.

Ääniä lasketaan Floridassa yhä.­

Tunteita on kuumentanut myös se, että Browardin piirikunnassa Floridassa on ollut aiemminkin ongelmia ääntenlaskennassa.

– Maailma nauraa meille joka vaaleissa, sanoi liittovaltion tuomari Mark Walker uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Mutta silti emme tee mitään korjataksemme tämän.

Kuuluisin sotku liittyy vuoden 2000 presidentinvaaleihin, jolloin republikaanien George W. Bushin ja demokraattien Al Goren ääniä jouduttiin laskemaan uusiksi äänestyslipukkeissa ilmenneiden ongelmien takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?