Trump raivonnut vaaleista lähtien – ystävät huolissaan terveydestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump raivonnut vaaleista lähtien – ystävät huolissaan terveydestä

Donald Trump ei ole ollut tyytyväinen.

Julkaistu: 15.11.2018 17:45

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ollut tyytymätön hallintoonsa välivaalien jälkeen.

Vain viikko Yhdysvaltain kongressin välivaalien jälkeen, jotka Trump julisti republikaanien voitoksi, on presidentti Valkoisen talon lähteiden mukaan kaikkea muuta kuin tyytyväinen.

CNN:n laajan artikkelin mukaan presidentti on eristäytynyt ja päivä päivältä vihaisempi. Hän spekuloi avoimesti useiden hallituksen jäsenten vaihtamisesta, mutta on toistaiseksi pidättäytynyt potkujen antamisesta, mikä on lisännyt epävarmuutta ja pelkoa alaisten keskuudessa.

– Hän on raivoissaan – aika lailla jokaista kohtaan, Valkoisen talon lähde kertoo.

Viime viikolla Trump vieraili Pariisissa ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlassa. Matka ei sujunut hyvin, etenkin Trumpin saatua kritiikkiä sankarihautausmaavierailun väliin jättämisestä ja kiistasta Ranskan presidentin kanssa.

Washington Post kertoi myös Trumpin käyneen Euroopan-lennon aikana tiukkasävyisen puhelun Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa.

Trump kampanjoi näkyvästi viikkojen ajan ennen vaaleja ja keräsi hurraavia kannatusjoukkoja, mutta nyt vaalihumu on haihtunut ja tunnelma Oval Officessa synkkä.

Vaalivalvojaisiltana pantiin erityisesti merkille Trumpin pitkä keskustelu varapresidentin avustajan Nick Ayersin kanssa. Trumpin on jo pidempään arveltu harkinneen potkuja Valkoisen talon kansliapäällikölle John Kellylle ja korvaavan hänet Ayersilla. Trump syytti etenkin Kellyä Pariisin-vierailun pr-mokista.

Presidentin ystävien mukaan Trump on katkera vaaleissa kärsityistä tappioista, etenkin edustajainhuoneen enemmistön luisusta demokraateille sekä yhä jatkuvista Venäjä-tutkimuksista, joita demokraatit nyt pystyvät lietsomaan lisää. Trump syyttää vaalitappioista poliittisia neuvonantajiaan, ja väittää itse yrittäneensä parhaansa.

Myräkkää lisäsi alkuviikosta, kun ensimmäinen nainen Melania Trump julkisti harvinaisen tiedotteen vaatien Valkoisen talon varaturvallisuusneuvonantaja Mira Ricardel syrjäyttämistä. Keskiviikkona tiedotettiinkin Ricardelin siirrosta uusiin tehtäviin.

Melanian kiista Ricardelin kanssa tuli presidentille nurkan takaa. Trump olisi pitänyt kiistan sisäisenä ja raivostui sen julkistamisesta, mikä antoi samalla kuvan hänestä tossun alla olevana aviomiehenä.

Trump pitkäaikaiset luottoystävät kertovat nyt jopa huolestuneensa presidentin terveydestä, sillä Trumpin uskotaan lihoneen ja näyttävän huonovointiselta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?