Huumeparoni El Chapon oikeuden­käynti alkoi vaikeuksilla – yksi vala­mies asteli tuomarin pakeille järkyttyneenä

rac

Julkaistu:

Meksikolaisen huumeparonin Joaquin ”El Chapo” Guzmanin oikeudenkäynti on lähtenyt käyntiin verkkaisesti New Yorkissa.
Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa tiistaina syyttäjän ja puolustuksen avauspuheenvuoroilla, mutta aloittamista on varjostanut jälleen yhden valamiehen vetäytyminen oikeudenkäynnistä.

Ennen kuin valamiehistö oli vannonut valansa oikeuden edessä, New York Post kuvailee yhden valamiehen astelleen tuomarin pakeille ahdistuneen ja järkyttyneen oloisena lääkärinlausunnon kanssa.

Oikeudenkäynnin avauspuheenvuorot vaihtuivatkin korvaavan valamiehen etsimiseksi.

Joaquin Guzmanin epäillään johtaneen yhtä maailman tunnetuimmista huumekartelleista. Häntä syytetään muun muassa huumeiden salakuljetuksesta, aserikoksista, murhista ja rahanpesusta.

Syyttäjän mukaan Sinaloa-kartelli salakuljetti vuosina 1989–2014 yli 150 000 kiloa kokaiinia Yhdysvaltoihin. Salakuljetettavana on syyttäjän mukaan ollut myös muita huumeita.

Guzman on kiistänyt syyllisyytensä.

Valamiehistön 12 jäsentä ja 6 varajäsentä valittiin viime viikolla. Useat kandidaatit hylättiin, sillä useat pelkäsivät henkensä puolesta. Valittujen nimet pidetään turvallisuussyistä visusti salassa, ja heidät saatetaan päivittäin oikeuteen ja sieltä pois aseistettujen viranomaisten avulla.