Lehdistösihteeri vannoo: Valkoinen talo puolustautuu voimalla kulku­lupa­oikeuden­käynnissä

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ärsyttäneen toimittajan tekeminen kulkuluvattomaksi punnitaan tuomioistuimessa.
Toimittaja Jim Acosta ajautui sanasotaan presidentti Donald Trumpin kanssa viime viikolla, jonka jälkeen hänen kulkulupansa Valkoiseen taloon peruttiin.

CNN ilmoitti tiistaina, että yhtiö ja Acosta taistelevat oikeusteitse kulkuluvan palauttamiseksi. Yhtiön mukaan Valkoisen talon toiminta on loukannut sekä toimittajan että CNN:n perustuslaillisia oikeuksia.

Haasteessa vastaajiksi on nimetty muun muassa presidentti Trump, lehdistösihteeri Sarah Sanders ja kansliapäällikkö John Kelly. CNN:n mukaan he kaikki olivat osallisia kulkuluvan perumisessa.


Sanders luonnehti haastetta mahtailevaksi eleeksi ja vannoi, että Valkoinen talo puolustautuu voimakkaasti. Sanders myös kiisti, että Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen suojaamaa sananvapautta olisi tapauksessa loukattu.

– Ensimmäinen lisäys ei toteudu silloin kun yksi toimittaja yli 150:stä paikalla olevasta yrittää hallita keskustelua. Jos tällaista käytöstä ei voida mitenkään estää, se haittaa presidentin, Valkoisen talon ja median työskentelyä, Sanders sanoo.

CNN:n mukaan haasteella on journalistinen päämäärä. Vaikka haasteen asianomistajina ovat tällä kertaa CNN ja Acosta, voi vastaavanlainen tilanne tapahtua kenelle tahansa toimittajakunnassa.

– Jos Valkoista taloa ei haasteta, sen toiminnalla voi olla tukahduttava vaikutus toimittajiin, jotka seuraavat päättäjien työtä, CNN kirjoittaa lausunnossaan.

Myös Valkoisen talon toimittajayhdistys asettui tiistaina CNN:n taakse sanomalla, että kulkuluvan peruminen oli suhteettoman vahva reaktio tilanteeseen.

Kiusalliset kysymykset liikaa Trumpille

Sanasota alkoi, kun välivaalien jälkeisessä lehdistötilaisuudessa viime keskiviikkona Acosta esitti Trumpille kysymyksiä siirtolaiskaravaanista. Trump oli saanut Acostan kysymyksistä tarpeekseen ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle, mutta Acosta halusi vielä jatkaa ja piti tiukasti kiinni mikrofonista, eikä suostunut antamaan sitä pois pyynnöistä huolimatta.


Kohu sai lisää kierteitä, kun Valkoisen talon lehdistösihteeri Sanders väitti Acostan käyneen kiinni mikrofonia tavoitelleeseen harjoittelijaan ja jakoi Twitterissä videon tilanteesta. Sandersin jakama video paljastui kuitenkin asiantuntijoiden analyyseissä muokatuksi.

Acostan käden liikettä oli nopeutettu niin, että se näytti todellista aggressiivisemmalta. Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.

Muokattua videota paheksuttiin

Muokatun videon julkaiseminen herätti laajaa paheksuntaa. CNN:n viestintäjohtaja Matt Dornic kutsui häpeälliseksi sitä, että Sanders julkaisi tilanteesta muokatun videon.

– Julkaisit peukaloidun videon – todellisia valeuutisia. Historia ei näytä sinua hyvässä valossa, Dornic tviittasi.

Myös Valkoisen talon uutiskuvaajien yhdistys sanoi tiedotteessa olevansa järkyttynyt siitä, että Sanders julkaisi manipuloidun videon.

Sandersin mukaan keskeinen kysymys on kuitenkin se, koskiko Acosta harjoittelijaa.

– Video on selvä, hän teki niin. Pidämme kiinni lausunnostamme, Sanders sanoi torstaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt