Norjan puolustus­ministeriö: GPS-häirintä tuli Kuolan niemi­maalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjan puolustus­ministeriö: GPS-häirintä tuli Kuolan niemi­maalta

Ministeriön lausunnosta uutisoivat Barents Observer ja uutistoimisto NTB.

Saksalaisia joukkoja nousemassa yhdysvaltalaiskoneeseen Trident Juncture -harjoituksessa.­

13.11.2018 22:08

Norjan puolustusministeriön erikoisneuvonantaja Birgitte Frisch sanoo Barents Observer -lehdelle, että lokakuun 16. ja marraskuun 7. päivän välillä tapahtunut GPS-häirintä on ollut peräisin Kuolan niemimaalta Venäjältä.

Frisch sanoi lehdelle, että ministeriö seuraa tapausta tiiviisti yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Asiasta kertoi myös uutistoimisto NTB. Frischin mukaan ulkoasiainministeriö pyrkii dialogiin myös Venäjän viranomaisten kanssa.

Norjalaislehti kertoi aiemmin Naton Trident Juncture 18 -suursotaharjoitusten aikana havaitusta häirinnästä ilmatilassa Kirkkoniemen ja Lyngenin välillä. Pääasiassa Norjassa käytyihin harjoituksiin osallistuivat myös Suomi ja Ruotsi.

Perjantaina uutisoitiin, että samankaltaista häirintää havaittiin myös Suomen Lapissa, ja Suomen lennonvarmistuksesta vastaava valtionyhtiö ANS Finland antoi varoituksen mahdollisista GPS-häiriöistä viikko sitten tiistaina. Varoitus epäluotettavasta GPS-signaalista oli voimassa keskiviikkoiltaan asti 67N-leveyspiirin pohjoispuolella ja 25E-pituuspiirin itäpuolella.

Sotilasprofessori Petteri Lalu Maanpuolustus­korkeakoulusta sanoi perjantaina IS:lle pitävänsä varsin ilmeisenä, että häirinnän takana on Venäjä ja että motiivit ovat samat kuin Naton harjoitusten viereen Norjanmerelle viedyissä ohjusharjoituksissa.

– Venäjä on lähellä ja tiedossa on, että heillä on GPS-häirintään tarvittavat laitteet, Lalu totesi.

Hän kertoi Venäjän käyttävän GPS-häirintää ilmapuolustus­järjestelmänä, jolla estetään GPS-ohjautuvien pommien tai ohjusten maaliin hakeutuminen. Esimerkiksi viime syksyn Zapad-harjoituksissa laitteiston käyttö liittyi heidän omaan harjoitustoimintaansa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi puolestaan sunnuntaina Ylellä Pääministerin haastattelu­tunnilla, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilän mukaan on mahdollista, että Venäjä on ollut häiritsevä osapuoli.

– Teknisesti on kohtuullisen helppoa häiritä avoimessa tilassa kulkevaa radiosignaalia. Kyllä se mahdollista on, että Venäjä on ollut tässä häiritsevä osapuoli, Sipilä muotoili.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin ilmoituksen mukaan Kremlillä ei ole mitään tietoa mahdollisesta GPS-häirinnästä. Peskov vihjaili lisäksi, että taustalla on nykyajan halu syyttää Venäjää kaikista mahdollisista kuolemansynneistä ja pienemmistäkin synneistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?