Norjan laivasto ottaa raskaasti sota-aluksen uppoamisen: ”Äärimmäisen surullista”

rac

Julkaistu:

Norja
Törmäyksen jälkeen vuonoon uponnut norjalainen sotalaiva yritetään nostaa. Firma palkattu apuun.
Norjan merivoimien fregatti KNM Helge Ingstad vajosi tiistaina kokonaan veden alle Hjeltefjorden-vuonossa Norjan rannikolla. Maltalaisen säiliöaluksen kanssa viime torstaina kolaroinut 134-metrinen sota-alus sai pahoja vaurioita ja se ajettiin rantakivikkoon.

Fregattia yritettiin pitää pinnalla vaijereilla, mutta ne pettivät ja alus vajosi veden alle lähes kokonaan. Se saattaa vielä upota syvemmällä. Rantavedet ovat paikalla noin 35–40 metriä syviä.

Yllä olevalla videolla näkyy ilmasta otettua kuvaa uppoamispaikalta.

Puolustusvoimien mukaan aluksessa on yhä aseita. Rannikkovartiosto on kerännyt merestä noin 30 kuutiometriä fregatista vuotanutta dieselöljyä.

Aluksen nostotoimien hoito on puolustusvoimien materiaalilaitoksen vastuulla. Käytännössä nostoon tarvitaan nostofirman apua.

– Puolustusvoimilla ei ole kykyä aluksen nostamiseen, joten siksi tarvitsemme ammattifirmaa tehtävään, kerrottiin puolustusvoimien tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Fregatti aiotaan saada pinnalle kahden nosturin avulla. Ne on jo tilattu ja matkalla paikalle.


Huippumodernin, kallista aseteknologiaa täynnä olevan sota-aluksen menetys kirpaisee syvältä Norjan laivastoa. Jo pelkästään laivan arvoksi arvioidaan 400 miljoonaa euroa.

– Aluksen menetys on äärimmäisen surullista. Se on erittäin arvokas ja sotilaallisesti kyvykäs alus, totesi laivaston komentaja Nils Andreas Stensønes VG:n mukaan.

STT:n mukaan Norjan puolustusvoimat ei ole täysin varma, voiko alusta enää korjata palveluskäyttöön. Se aiotaan kuitenkin nostaa vedestä ja viedä telakalle tutkittavaksi.

– Tavoitteemme on rajoittaa vahinkoja niin paljon kuin se on mahdollista, merivoimien komentaja kommentoi.