Ainakin 42 kuollut Kalifornian maastopaloissa: Ilmasta kuvattu video paljastaa silmiinpistävän yksityiskohdan tuhojen luonteesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ainakin 42 kuollut Kalifornian maastopaloissa: Ilmasta kuvattu video paljastaa silmiinpistävän yksityiskohdan tuhojen luonteesta

Palo on Kalifornian historian tuhoisin.

12.11.2018 23:40

Yhdysvaltojen Kaliforniassa riehuvat maastopalot eivät osoita laantumisen merkkejä. Osavaltion eteläosassa sijaitsevasta Malibusta kuvattu video paljastaa, kuinka tuli on tuhonnut suuria asuinalueita käytännössä kokonaan. Suurista kartanoista on jäljellä vain romua. Tuoreimpien tietojen mukaan Malibun alueella riehunut Woolsey Fire -nimellä kutsuttu maastopalo on tuhonnut ainakin 370 rakennusta.

Silmiinpistävää videolla on, että tuli vaikuttaa nielleen taloja sattumanvaraisesti: osa rakennuksista näyttää selvinneen roihuista ilman suurempia vaurioita, vaikka aivan tontin vieressä maa olisikin palanut.

Saksalaisen viihdetaiteilija Thomas Gottschalkin talosta jäi jäljelle rauniot.

Rakennusten syttymiseen vaikuttaa monta tekijää. Kalifornian palolaitoksen sivuilla on kerrottu, että esimerkiksi turvallinen etäisyys kasvillisuuteen, räystäiden ja talon ympäristön puhdistaminen kuolleista lehdistä ja muista roskista sekä paloturvalliset ulkomateriaalit vaikuttavat siihen, kuinka helposti talo syttyy tuleen.

Malibussa kotinsa ovat menettäneet useat julkisuuden henkilöt. Muun muassa Hollywood-tähti Gerard Butler ja laulajat Miley Cyrus, Robin Thicke ja Neil Young ovat menettäneet kotinsa.

Lisäksi ainakin kaksi ihmistä on kuollut Etelä-Kalifornian paloissa.

Maastopalojen aiheuttamat vahingot ovat mittavat.

Pohjois-Kaliforniassa yhä leimuava Camp Fire -maastopalo on kuitenkin osoittautunut vielä tuhoisammaksi kuin Woolsey Fire. Camp Fire on polttanut yli 45 000 hehtaarin alueelta maata, tuhonnut yli 7000 rakennusta ja surmannut kymmeniä ihmisiä.

Myöhään maanantai-iltana paikallinen sheriffi kertoi pelastajien löytäneen palon jäljiltä 13 uutta ruumista, joka nostaa kuolleiden määrän 42:een. Kyseessä on osavaltion historian tuhoisin palo aineellisissa vahingoissa ja kuolonuhreissa mitattuna.

Hiiltyneitä ja tuhkan peittämiä puita Magaliassa Camp Firen jäljiltä.

Toistaiseksi 228 ihmistä on palon jäljiltä tavoittamatta. Pelkona on, että osa kadonneista on kuollut.

– Joissain tapauksissa tuli on palanut niin intensiivisesti, että se on polttanut kaiken maan tasalle ja joissain tapauksissa se on myös taivuttanut metallia, Butten piirikunnan sheriffi Kory Honea sanoi.

– Niissä tapauksissa on mahdollista, että lämpötilat ovat olleet riittävän korkeita tuhoamaan ruumiin täysin.

Antropologeja on kutsuttu paikalle tunnistamaan luun sirpaleita ja muita ruumiin osia tuhkan ja romun seasta.

Camp Fire on aiheuttanut tuhoa Pohjois-Kaliforniassa.

Camp Fire -palosta oli maanantaina saatu hallintaan vain 25 prosenttia.

Kovien tuulien jatkuessa paloja on yhä vaikeampi hallita. Tuuli kuljettaa hehkuvia hiiliä pitkiäkin matkoja ja tuli pääsee helposti leviämään.

Juttua muokattu 13.11. kello 5.25: Päivitetty tietoja kuolonuhrien ja tuhoutuneiden rakennusten määristä.

Palanutta maata Malibussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?