Pohjois-Korea jatkaa ohjus­ohjelmaansa – tutkijat tunnistivat 13 salaista tuki­kohtaa satelliitti­kuvista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea jatkaa ohjus­ohjelmaansa – tutkijat tunnistivat 13 salaista tuki­kohtaa satelliitti­kuvista

Pohjois-Korea on jatkanut ohjustensa kehittämistä ja ydinaseiden valmistamista, amerikkalaisviranomaiset sanovat. Samalla Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välien kerrotaan kiristyneen.

12.11.2018 21:21

Pohjois-Korea on jatkanut ohjusohjelmaansa yli kymmenessä tukikohdassa, jotka näkyvät satelliittikuvissa, The New York Times uutisoi. Lehden mukaan Pohjois-Korea on toteuttanut ”suuren huijauksen,” sillä samalla, kun se on tarjoutunut sulkemaan merkittävän testausalueen, se on tehnyt parannuksia yli kymmeneen muuhun, joilta voidaan laukaista perinteisiä ja ydinkärjellä varusteltuja ohjuksia.

Lisäksi amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset sanovat, että Pohjois-Korean vaikuttaa yhä valmistavan ydinmateriaalia, uusia ydinaseita ja ohjuksia, jotka voidaan asettaa siirrettäville laukaisualustoille ja kätkeä vuorille salaisiin tukikohtiin.

Reutersin mukaan tutkijat ovat tunnistaneet ainakin 13 salaista, maanalaista tukikohtaa ohjusten piilottamiseksi. Tutkijoiden mukaan tukikohtia voi kuitenkin olla jopa 20.

Satelliittikuva Sakkanmolin ohjustukikohdasta Pohjois-Koreassa.

Tiedot vaikuttavat olevan ristiriidassa sen kanssa, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

– Pakotteet ovat voimassa. Ohjukset ovat loppuneet. Raketit ovat loppuneet. Panttivangit ovat kotona. Suuret sankarit ovat kotona, Trump kertoi CNN:n mukaan.

Toinen satelliittikuva Sakkanmolin ohjustukikohdasta Pohjois-Koreassa.

Jo aiemmin YK on sanonut Pohjois-Korean onnistuneen niin hyvin siihen kohdistuvien talouspakotteiden kiertämisessä, että viime vuonna asetetut pakotteet ovat käytännössä tehottomia.

Lue lisää: YK: Pohjois-Korea kiertää ovelasti pakotteita

Pohjois-Korea jatkaa ohjusohjelmaansa. Kuva julkaistu viime vuoden marraskuussa. Pohjois-Korean julkaisemassa päiväämättömässä otoksessa Kim Jong-un tarkastelee Hwasong-15-ohjusta.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välit ovat viime aikoina kiristyneet. BBC:n mukaan taustalla on se, etteivät maat koskaan sopineet ydinaseriisunnan tarkasta määritelmästä.

Trump tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin viime kesäkuussa Singaporessa, jolloin kaksikko sopi Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta. Mitään aikataulua tai muita yksityiskohtia ei kuitenkaan sovittu.

Pohjois-Korea ei ole tehnyt ohjuskokeita, mutta se ei ole lopettanut ohjusohjelmaansa.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien toisen huippukokouksen suunnittelu ei ole edennyt. Kim Jong-unin edustajan oli määrä matkustaa New Yorkiin tapamaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Matka kuitenkin peruuntui viime hetkellä. BBC:n mukaan tapaaminen peruuntui vasta, kun Yhdysvaltain ulkoministeriölle selvisi, etteivät pohjoiskorealaiset nousseet suunnitelman mukaisesti lentokoneeseen.

CNN:n lähteiden mukaan Pohjois-Korea on ”todella vihainen” siitä, ettei Yhdysvallat ole suostunut helpottamaan pakotteita. Lisäksi maiden neuvottelijoiden välisen kitkan pelätään hidastavan neuvotteluiden etenemistä.

Sekä BBC että CNN kertovat Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean käyvän eräänlaista tuijotuskilpailua: molemmat odottavat, että toinen tekee jotain ensin.

Trump ja Kim Jong-un (vas.) tapasivat kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?