Presidentti Niinistö: ”Euroopassa tuntuu olevan samaa huolta kuin minullakin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö: ”Euroopassa tuntuu olevan samaa huolta kuin minullakin”

Suuri joukko valtiojohtajia osallistui I:n maailmansodan päättymisen muistojuhlallisuuksiin Pariisissa. Presidentti Sauli Niinistö kertoi puhuneensa paikalla lyhyesti sekä Donald Trumpin että Vladimir Putinin kanssa.

Suomea Pariisissa edusti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kuvassa hän on saaapumassa lauantaina taidemuseo Musée d’Orsayssa järjestettyyn iltatilaisuuteen.

11.11.2018 22:34 | Päivitetty 11.11.2018 22:46

Yhdysvaltain ja Venäjän välisen ydinasesopimuksen vaarantuminen herättää huolta Euroopan kannalta, sanoo presidentti Sauli Niinistö.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaus jättää keskimatkan ohjukset kieltävä sopimus nousi Niinistön mukaan esiin Pariisin rauhanpäivän kulisseissa.

Kaupungissa muistettiin sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan päättymistä tasan sata vuotta sitten.

Eurooppalaisten johtajien lisäksi Niinistö kertoi vaihtaneensa ”muutamia sanoja” Trumpin kanssa kuten myös ”pariinkin otteeseen” Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kohtaamiset Trumpin ja Putinin kanssa olivat hänen mukaansa sen verran lyhyitä, ettei ydinasesopimuksen kohtalo noussut esiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt vetäytymistä Yhdysvaltain ja Venäjän välisestä ydinasesopimuksesta. Kuvassa Donald Trump Ranskan presidentin, Emmanuel Macronin kanssa.

Vuonna 1987 solmittu Inf-sopimus kielsi maasta laukaistavat ohjukset, jotka ulottuvat 500–5 500 kilometriin. Trump on perustellut uhkaustaan sillä, että Venäjä hänen mukaansa rikkoo sopimusta.

Niinistö on kertonut olevansa erittäin huolestunut sekä Start että Inf-sopimusten jatkosta, minkä hän toi esiin myös rauhanfoorumissa Pariisissa sunnuntaina.

– Euroopassa tuntuu olevan aika laajasti samaa huolta kuin minullakin, pariisilaisessa hotellissa toimittajia tavannut Niinistö sanoi.

Trump ja Putin vain kohtasivat

Sunnuntainen rauhanjuhla, jota vietettiin ensin Riemukaarella ja sen jälkeen rauhanfoorumissa, oli kansainvälisen yhteistyön kunnianpalautus. 70 korkeaa johtajaa oli samaan aikaan koolla puhumassa rauhan puolesta.

Niinistö pohdiskeli päivän päätteeksi, että tunnelma oli päivän aikana hyvällä tavalla vakava. Rauhan tärkeydestä on hänen mukaansa hyvä muistuttaa mutta se, kuinka kauan muistutus elää, on toinen kysymys.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Donald Trump kohtasivat Pariisissa, mutta vain lyhyesti.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti vääränlaisesta kansallistunteesta, nationalismista, joka tarkoittaa oman edun tavoittelua muita ajattelematta.

Ajamalla omaa etua ja ottamatta muita huomioon menetetään Macronin mukaan kansankunnan tärkein ominaisuus eli arvot.

Riemukaarella puhetta kuunteli myös Yhdysvaltain ensisijaisuutta korostanut Trump.

Etukäteen pohdittiin, ehtivätkö Trump ja Putin keskustella juhlallisuuksien kulisseissa, mutta pidempää tapaamista ei ollut järjestetty.

– Varsin kohteliaasti näyttivät toinen toisiaan kohtelevan, Niinistö kertoi.

Trump ei osallistunut Rauhan foorumiin, vaan suuntasi päivän päätteeksi amerikkalaiselle hautausmaalle.

Suomi selvittää häirinnän ja kysyy tarvittaessa

Sunnuntaina jatkettiin julkisuudessa myös Pohjois-Suomessa ilmenneen GPS-häirinnän selvittämistä.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla, että GPS-häirintä Lapissa oli ilman muuta tarkoituksellista toimintaa. Hän mainitsi mahdollisena häiritsijänä Venäjän.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Donald Trump järjestivät aikaa myös kahdenkeskiselle tapaamiselle Elysee-palatsissa.

Niinistön mukaan Suomi selvittää häirintää teknisesti.

– Olettaisin, että kyetään jossain määrin ainakin selvittämään lähteitä, Niinistö sanoi.

– Me otamme tarkkaan selkoa, mitä on tapahtunut. Jos joku on jotain tehnyt, sitten me kysymme.

Niinistö vertaa reaktiota Suomen alueloukkauksiin.

– Jos tunkeudutaan sähköisillä signaaleilla, ei se paljoa poikkea alueloukkauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?