Pariisin Riemukaarella muistettiin menneitä sukupolvia: ”On paljon asioita, joita ihmiset eivät ymmärrä historiasta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisin Riemukaarella muistettiin menneitä sukupolvia: ”On paljon asioita, joita ihmiset eivät ymmärrä historiasta”

Kymmenet valtiojohtajat kokoontuivat sunnuntaina Pariisiin muistamaan tasan sata vuotta sitten päättynyttä ensimmäistä maailmansotaa.

Ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistotilaisuudessa nähtiin valtionjohtajia eri puolilta maailmaa. Kuvassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

11.11.2018 21:35

Sade vihmoi Pariisin Champs-Elysees-katua samalla, kun Riemukaarelta kumuava musiikki otti voimaa vanhojen kivitalojen seinistä.

Puheessaan Riemukaarella Ranskan presidentti Emmanuel Macron korosti rauhaa ja vuoropuhelua. Hän sanoi, että aseiden sijaan ristiriidat tulisi ratkaista sanoilla, ja varoitti nationalismista.

– Rakennetaan toivoa sen sijaan, että käyttäisimme pelkojamme toisiamme vastaan.

Tasan kello 11 kellojen soiton pauhu täytti Riemukaaren seudun ja lähikadut, joille oli kerääntynyt ihmisiä ympäri maailmaa.

Emmanuel Macron piti puheen Pariisin Riemukaarella.

Sata vuotta sitten pariisilaiset olivat ensimmäisiä, jotka kuulivat aselevosta ja samoille paikoille keräännyttiin myös nyt.

Ihmiset Kanadasta, Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista ja Venäjältä sekä ympäri Eurooppaa odottivat näkevänsä vilauksen kymmenistä valtiojohtajista.

Mitä isoisoisäni olisi ajatellut?

Amerikkalais-ranskalaisen sotilasperheen isä kaivaa kännykästään kuvan isoisoisästään, joka osallistui rauhanmarssille sata vuotta sitten.

Aikaa nähneessä kuvassa istuu hyväryhtinen ranskalainen nuorimies, joka taisteli ensimmäisessä maailmansodassa ja joutui vielä myöhemmin toiseen maailmansotaan.

– Olemme täällä kunnioittamassa hänen muistoaan. Tämä on melko tunteita herättävä asia, koska en tuntenut häntä, mutta olen kuullut tarinoita sukulaisiltani, Douglas Moore kertoo vaimonsa Dianen ja kahden tyttärensä rinnalla.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui juhlallisuuksiin.

Sotilasperheen isä pitää tärkeänä, että juuri nyt epävarmoina aikoina sodan tapahtumia selitetään lapsille.

– Uskon, että on paljon asioita, joita ihmiset eivät ymmärrä historiasta. On tärkeää, että ihmiset näkevät toisensa ihmisinä eikä inhimillisyyttä menetetä, Douglas Moore sanoo.

Miehen sotilasura Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa on vienyt perheen ympäri Eurooppaa, viimeisimpänä Saksaan.

– Tyttäreni ovat syntyneet Saksassa, ja joskus mietin, mitä isoisoisäni ajattelisi siitä. Hän ei juuri pitänyt saksalaisista sen jälkeen, kun Ranska oli kahdesti miehitetty. Luulen, että hän olisi päässyt sen yli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?