Liittokansleri Merkel ilmaisi huolen Pariisin rauhankonferenssissa: ”Ahdaskatseiset näkemykset voivat saada taas jalansijaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liittokansleri Merkel ilmaisi huolen Pariisin rauhankonferenssissa: ”Ahdaskatseiset näkemykset voivat saada taas jalansijaa”

Maailman johtajat ilmaisivat huolensa nyky-yhteiskuntiin kohdistuvista uhista ensimmäisen maailmansodan päättymisen juhlallisuuksissa Pariisissa.

11.11.2018 20:28

Ranskan presidentti Emmanuel Macron avasi Pariisin rauhanfoorumin korostamalla yhtenäisyyttä ja puhumalla nyky-yhteiskuntien uhista. Hän nosti esiin muun muassa terrorismin, kemialliset aseet ja kyberrikollisuuden.

– Meitä heikentävät kiihkoajatusten elpyminen, kiihkorasismi ja antisemitismi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel jakoi saman huolen. Hän puhui heti Macronin jälkeen.

– Olen huolissani, että ahdaskatseiset nationalistiset näkemykset voivat saada taas jalansijaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuivat sunnuntaina Pariisissa järjestetyssä rauhankonferenssissa.

Angela Merkelillä ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla oli hauska hetki Pariisin rauhankonferenssissa.

Liittokansleri arvioi, että rauhanajasta on tullut monille itsestään selvää, ja korosti, että rauhan eteen täytyy tehdä töitä.

Liittokansleri puhui myös Syyrian ja Jemenin sodista. Hänen mukaansa maailman täytyy tehdä yhteistyötä toimittaakseen humanitaarista apua Jemeniin.

Huoli arvaamattomista tapahtumaketjuista

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres toi esiin toista maailmansotaa edeltäneen 1930-luvun laman ja nosti sen rinnalle 2000-luvun talouskriisin.

– Näen, että tässä päivässä on paljon rinnastettavaa 1900-luvun alun ja 1930-luvun kanssa. Tämä antaa syitä huolestua siitä, että ennalta arvaamattomia tapahtumaketjuja voisi syntyä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pelkää, että ennalta arvaamattomat tapahtumaketjut voivat johtaa maailmanlaajuiseen kriisiin.

Donald Trump ja William M. Matz muistotilaisuudessa sotilashautausmaalla.

Hän sanoi, että Euroopan unioni ei saa menettää eurooppalaisten tukea. Hänen mielestään monenkeskisessä yhteistyössä ei ole kyse vain toivosta vaan se on välttämättömyys.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei osallistunut rauhanfoorumiin, vaikka hänet nähtiinkin ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistotilaisuudessa.

Macronin mukaan rauhanfoorumista on tarkoitus tulla vuosittainen tapahtuma, jota on jo verrattu Maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?