Liekit käytännössä hävittivät Paradisen kaupungin kartalta – tuhoalueiden asukkaita riivaa jo uusi vitsaus

Presidentti Trump jatkoi osavaltion metsänhoidon parjaamista.


11.11.2018 19:10

Kaliforniassa etsijäryhmät ovat etsineet kuolleita osavaltion pohjoisosia riepotelleen historiallisen metsäpalon jättämistä tuhoista. Palon sammuttamisen on arvioitu kestävän useita viikkoja, eikä sääennuste lupaa pelastajille helpotusta: luvassa on edelleen kuivuutta ja kovia tuulia.

Pohjois-Kalifornian paloissa on kuollut ainakin 23 ihmistä, ja etelässä riehuvasta palosta on kerrottu kahdesta kuolonuhrista, jotka löytyivät autosta. Ihmisiä on myös ilmoitettu kadonneiksi.

Molemmista paloista nouseva savu on peittänyt taivaan kilometrien matkalta. Yhteensä yli 250 000 kalifornialaiselle on annettu käsky pakollisesta evakuoitumisesta.

Lue lisää: Hollywood-julkkikset pakenevat Kalifornian tulihelvettiä – liekit nielivät Caitlyn Jennerin kodin, Trump syyttää paloista ”huonoa metsänhoitoa”

Maastopalon aiheuttamaa savua Los Angelesissa.

Palotuhoja Malibussa.

Camp Fireksi nimetty suurin palo pohjoisessa on tuhonnut tuhansia koteja ja muita rakennuksia 27 000 asukkaan Paradisessa, jonka liekit ovat käytännössä nyt nielleet kartalta. Etelässä palo uhkaa Malibussa sekä tavallista kansaa että julkimoiden kartanoita.

Katso alla olevasta kuvakarusellista, millaisia tuhoja maastopalo on aiheuttanut.

Jos kuvakaruselli ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tulen armoille jääneen omaisuuden ryöstely on herättänyt huolta alueilla. Kaksi ihmistä on jo pidätetty Venturan piirikunnassa lähellä Los Angelesia.

– Jos tulette paloalueille ja yritätte hyötyä tuhosta ja asukkaiden kärsimyksestä, teidät pidätetään, saatte syytteen ja me viemme teidät vankilaan, vannoo Los Angelesin piirikunnan sheriffi John Benedict.

Lue lisää: Kaitlyn Maki, 22, on todistanut Kalifornian palot ja joukkomurhan samalla viikolla – ”Kun ampuja alkoi ladata, juoksimme”

Trump suututti, myötäeli, suututti

Presidentti Donald Trump on viettänyt viikonloppua Pariisissa ensimmäisen maailmansodan päättymisen satavuotisjuhlallisuuksissa, mutta hän on etäältäkin onnistunut suututtamaan kalifornialaisia. Aiemmin hän arvosteli tviitissään Kalifornian metsänhoitoa ja uhkasi vetää pois liittovaltion tuen.

Palojen sammuttaminen voi kestää jopa viikkoja.

Taloudelliset vahingot ovat jo nyt valtavia.

Kalifornian ammattipalomiesten järjestön johtaja Brian Rice haukkui tviitin sekä huonosti ajoitetuksi että alentavaksi niille, jotka kärsivät palosta sekä taistelevat paloa vastaan. Ricen mielestä väite huonosta metsänhoidosta on ”vaarallisen väärä”.

Lue lisää: Hollywood-julkkikset pakenevat Kalifornian tulihelvettiä – liekit nielivät Caitlyn Jennerin kodin, Trump syyttää paloista ”huonoa metsänhoitoa”

Myös republikaanisenaattori Cory Gardner sanoi ABC:lle, ettei rahoituksen katkaisulla uhkailu ole sopivaa.

– Niin ei tapahdu. Rahoitusta on saatavilla. Sitä on aina saatavilla ihmisillemme, missä tahansa he ovatkin ja mikä tahansa katastrofi heitä kohtaakaan, hän totesi.

Myöhemmin Trump osoitti sympatiaa tviittaamalla siunausta niin evakuoiduille, uhrien omaisille kuin palojen sammuttajillekin. Sunnuntaina hän kuitenkin palasi taas metsänhoitoaiheeseen ja tviittasi, että kunnon metsänhoidolla Kalifornian jatkuvat tuhot voidaan lopettaa.

Kalifornian maastopalot Nasan julkaisemassa kuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?