Ulkomaat

Michelle Obama suomii Trumpia uutuusmuistelmissaan: ”Sitä en anna hänelle koskaan anteeksi”

Julkaistu:

Yhdysvaltain entisen ensimmäisen naisen odotetuista muistelmista on julkaistu ennakko-otteita.
Yhdysvaltain entinen ensimmäinen nainen Michelle Obama syyttää Donald Trumpia perhettään vastaan hyökkäämisestä uutuusmuistelmissaan. Hän myös kuvailee olleensa lähes shokissa Trumpin presidentiksi valinnan myötä ja pyrkineensä ”sulkemaan koko asian pois”.

Michelle Obaman odotetut muistelmat julkaistaan ensi tiistaina, mutta Washington Post ja uutistoimisto AP ovat saaneet kirjan käsiinsä ja julkaisseet ennakko-otteita siitä. Lisäksi rouva Obama on ehtinyt jo antaa haastattelun ainakin ABC-kanavan Good Morning America -ohjelmalle.

Washington Postin mukaan Obama tuomitsee kirjassa erityisesti sen, että Trump yritti vuosikausia kiistää hänen miehensä syntyneen Yhdysvalloissa. Trump markkinoi isolla rahalla niin sanottua birther-teoriaa, jonka mukaan Barack Obama olisi oikeasti syntynyt Keniassa, ei Havaijilla, eikä olisi siksi ollut laillisesti oikeutettu toimimaan presidenttinä. Trump kampanjaa on pidetty rasistisena ja alkusoittona hänen myöhemmälle nationalistiselle politiikalleen.

Michelle Obaman mielestä se vaaransi myös hänen lastensa turvallisuuden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koko juttu oli hullu ja ilkeämielinen, tietenkin, eikä yrittänytkään piilotella kiihkoilua ja muukalaisvihaa. Mutta se oli myös vaarallinen, sen tarkoitus oli tietoisesti lietsoa hörhöjä ja sekopäitä, Michelle Obama kirjoittaa.

– Mitä jos joku epävakaa henkilö olisi ajanut aseen kanssa Washingtoniin? Mitä jos se henkilö olisi lähtenyt etsimään tyttöjämme? Donald Trumpin äänekkäät ja vastuuttomat vihjailut vaaransivat perheeni. Ja sitä en anna hänelle koskaan anteeksi.


Obama puuttuu kirjassaan AP:n mukaan myös Trumpin puheihiin naisista. Hän kuvailee ”tärisseensä raivosta”, kun kuuli Trumpin puhuvan ääninauhalla naisten alapään kourimisesta. Obama kuvailee myös epäuskoaan, kun Trump vaaleissa keräsi niin paljon naisten ääniä.

Hän syyttää Trumpia myös Hillary Clintonin häirinnästä, kun tämä kaksikon vaaliväittelyssä yhtäkkiä lähti kävelemään ympäri puhujalavaa ja pysähtyi ”väijymään” Clintonia tämän selän takana. Obama tulkitsee tämän yritykseksi ”heikentää Clintonin läsnäoloa”.

Washington Postin mukaan kolmiosainen muistelmateos keskittyy alkuosiltaan Michelle Obaman taustaan Chicagossa ja hänen suhteeseensa Barack Obaman kanssa. Vain kirjan viimeinen osa käsittelee aikaa julkisuudessa.

Becoming-teoksesta odotetaan maailmanlaajuista bestselleriä, ja Michelle Obama käynnistää sen markkinoimiseksi maanlaajuisen kiertueen. Hänen miehensä julkaisee omat muistelmansa arviolta ensi vuonna. Pariskunta on luvannut lahjoittaa osan tuotoista hyväntekeväisyyteen.