Tutkija Aaltola: Ero Trumpin puheiden ja tekojen välillä saattaa kasvaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija Aaltola: Ero Trumpin puheiden ja tekojen välillä saattaa kasvaa

Vuoden 2020 vaalien lähestyessä presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikkaa voi yrittää ennustaa tutkimalla yleistä mielipidettä Yhdysvalloissa, tutkija Mika Aaltola sanoo.

10.11.2018 21:15

Presidentti Donald Trump saapui Pariisiin ja ensi töikseen kutsui presidentti Emmanuel Macronin ehdotusta yhteisestä euroarmeijasta loukkaavaksi. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa sopu näytti löytyneen. Macron laski kätensä Trumpin polvelle ja kutsui tätä ystäväkseen.

– Trump haluaa tulla neuvottelutilanteisiin vahvalla otteella. Loppujen lopuksi hän on paljon sopuisampi kuin hänen puheensa antavat ymmärtää, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Yllä olevalla videolla Mika Aaltola kiteyttää Yhdysvaltojen välivaalien tuloksen 50 sekunnissa.

Taktiikka nähtiin myös Pohjois-Amerikan vapaakauppaneuvotteluissa. Trump hyökkäsi rajusti kokosopimusta vastaan mutta teki lopulta uuden sopimuksen, joka oli melko lailla samanlainen kuin alkuperäinen.

Aaltolan mukaan hävityt välivaalit tekivät Trumpista aiempaa tylsemmän presidentin. Kun kongressi meni demokraateille, Trumpin kädet ovat aiempaa sidotummat.

Lisäksi presidenttien realismi tapaa lisääntyä kauden mittaan.

– Saatetaan nähdä pikkuisen maltillisempi presidentti, joka kokee jo toteuttaneensa ne vaalilupaukset, jotka olivat toteutettavissa.

Donald Trump ja Emmanuel Macron tapasivat Elysee-palatsissa lauantaina.

Maltillisuus ei tosin tarkoita sitä, etteikö Trump jatkaisi möläyttelyään. Se tuskin muuttuu, Aaltola sanoo.

– Mutta hänen puheidensa ja tekojensa välinen kuilu saattaa kasvaa.

Näin presidenttikautensa puolivälissä Trumpin on alettava kiinnittää yhä enemmän huomiota vuoden 2020 presidentinvaaleihin.

– Se todennäköisesti vaikuttaa niin, että Trumpin kunnianhimoisimmat ajatukset maltillistuvat eikä hän tuo kansainvälispoliittisia asioita esillä yhtä ärhäkästi kuin aiemmin.

Poikkeuksiakin on, merkittävimpänä niistä kauppasuhde Kiinan kanssa.

Aaltolan mukaan Trumpin ajattelussa keskiössä on Kiina ja pelko siitä, että maa pyrkii uhkaamaan Yhdysvaltoja erityisesti Aasiassa. Venäjäkin on pelkkä sivujuonne Kiina-tarinassa.

Kauppasuhteet ovat teema, joka voisi tuntua myös Euroopassa ja Suomessa. Yhdysvaltain ja EU:n kauppaneuvottelut ovat kesken, Aaltola muistuttaa.

– Siitä voi tulla kivuliaitakin episodeja, jos Yhdysvallat päättää vaikka laittaa tulleja saksalaisille autoille.

Se voisi johtaa tilanteen eskaloitumiseen.

Lisäksi kauppasuhde liittyy yhdysvaltalaisten työpaikkojen suojelemiseen ja siten vuoden 2020 presidentinvaalien vaalikampanjaan. Siksi aiheesta voi odottaa ärhäköitäkin kannanottoja.

Presidentinvaalien lähetyessä Trumpin ulkopoliittisia liikkeitä voi parhaiten ennakoida tarkkailemalla yleistä mielipidettä Yhdysvalloissa, Aaltola sanoo.

Esimerkiksi Nato, kansainväliset sopimukset ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat nauttivat suosiota Yhdysvalloissa, Venäjä, Iran ja Kiina taas eivät.

Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat sunnuntaina lounaalla, uutistoimisto Reuters kertoo. Presidentit eivät pidä yhteistä lehdistötilaisuutta tapaamisen jälkeen.

Syynä on ehkä se, että amerikkalaiset eivät halua toistaa Helsingin tapaamisen fiaskoa, Aaltola veikkaa. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Putinin kanssa Trump näytti heikolta presidentiltä.

Trumpin esiintyminen Vladimir Putinin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kesäkuussa Helsingissä herätti kosolti kritiikkiä.

Helsingin tapaamisen jälkeen maat ovat riidelleet ydinasesopimuksesta ja sanktioista, mutta neuvotteluyhteyttäkin on haettu.

Pariisissa tavoitellaan pieniä askelia, Aaltola uskoo. Maailmansodan muistotilaisuudessa keskustelut voisivat liittyä esimerkiksi ydinaseisiin liittyvän prosessin aloitukseen, ja lopputuloksena voisi olla jonkinlainen julkilausuma.

– Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseneuvottelujen pitkä historia pitää sisällään paljon tällaista kinastelua, joka kuitenkin johtaa sopimusprosessiin.

Itä-Ukrainaan ja Kiinaan liittyviin ydinkysymyksiin asti Pariisissa Aaltolan mukaan tuskin päästään.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhde on melko lailla jumissa, mutta toki siinä voidaan yrittää tehdä avauksia.

– Mutta ne eivät ole eurooppalaisten pahimpien pelkojen mukaisia, että Euroopan asioista päätettäisiin eurooppalaisten päiden yli. Sellainen on Trumpille tällä hetkellä mahdotonta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?