Ulkomaat

Suorakulmaisen jäävuoren salaisuus selvisi – tutkijoiden ensimmäinen oletus olikin väärä

Julkaistu:

Tällä hetkellä erikoisen suorakulmainen jäävuori on matkalla kohti lämpimämpiä vesiä, jolloin se sulaa.
Lokakuussa Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa julkaisi kuvia poikkeuksellisen suorakulmaisesta jäävuoresta Antarktiksen niemimaalla. Jäävuoren arveltiin irtaantuneen vasta hiljattain Larsen C -jäähyllystä, koska sen kulmat olivat vielä niin terävät.

Nyt Nasa kertoo satelliittikuvien paljastaneen, että jäävuori todellisuudessa irtaantui jäähyllystä jo viime vuoden marraskuun alussa. Valtava jäävuori, jota kutsutaan nimellä A-68, lohkesi jäähyllystä heinäkuussa 2017. Vain muutama kuukausi tämän jälkeen satelliittikuvissa näkyy pienempiä jäävuoria, mukaan lukien suorakulmainen jäävuori. Erikoisen mallinen jäävuori oli tuolloin noin neljä kilometriä pitkä.


Jäähyllystä irtaantumisen jälkeen jäävuori liikkui pohjoiseen päin jäähyllyn ja A-68-jäävuoren välissä. Reitti selittää osaltaan myös sen, että valtava kappale pysyi suorakulmaisena.

”Törmäysuhkia oli kaikkialla: A-68 voisi törmätä pieniin jäävuorin koska tahansa ja pienet vuoret voisivat törmätä toisiinsa,” Nasan tiedotteessa kuvaillaan jäävuoren vaarallista matkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täysin vaurioitta ei jäävuori matkasta selvinnyt, sillä menetti suorakulmaisen muotonsa ja muistuttaa nyt enemmän puolisuunnikasta. Se on tällä hetkellä 1 500 metriä pitkä ja 900 metriä leveä.


Sen jälkeen, kun kuva otettiin, jäävuori on liikkunut avomerelle, jossa se sulaa.

– Nyt se on vain toinen jäävuori matkalla kuolemaan, Nasan jäätikkötutkija Chris Shuman totesi.