Trumpit jättivät vierailun sotilas­hautaus­maalla väliin ”sään aiheuttamien vaikeuksien vuoksi” – alueella 14 astetta ja sadetta

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei toteuttanut suunnitelmaansa vierailla ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden yhdysvaltalaissotilaiden haudoilla Ranskassa lauantaina.
Valkoisen talon mukaan vierailu Belleaun metsän taistelupaikalla ja hautausmaalla noin 80 kilometrin päässä Pariisista peruuntui ”sään aiheuttamien aikataulu- ja logistiikkavaikeuksien vuoksi”.

Ilmatieteen laitoksen mukaan alueella oli noin 14 astetta lämmintä ja sadetta.

Presidenttiparin sijaan hautausmaalla vierailivat Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly ja asevoimien komentaja Joe Dunford.

Trump on Pariisissa osallistuakseen ensimmäisen maailmansodan satavuotispäivän seremoniaan. Sunnuntain tilaisuuteen osallistuu kymmeniä valtionjohtajia eri puolilta maailmaa.

Lue lisää: Pariisin Riemukaarella todistetaan sunnuntaina historiallista hetkeä – päivää varjostaa huolestuttava ilmiö

Trump tapasi lauantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Elysee-palatsissa.

– Meistä on tullut erittäin hyvät ystävät. Meillä on paljon yhteistä, Trump kehui välejään ranskalaisen kanssa.

Presidentit eivät ole olleet erityisen lämpimissä väleissä viime aikoina. Macron sanoi tiistaina, että EU tarvitsee Natosta erillisen yhteisen armeijan. Aiemmin lauantaina Trump kutsui Macronin ehdotusta EU:n yhteisestä armeijasta hyvin loukkaavaksi.

Macronin esikunta myönsi lauantaina auliisti, että kommentti oli epäselvä ja sen saattoi ymmärtää väärin. Esikunnan mukaan presidentti ei kuitenkaan ole sanonut, että EU tarvitsee armeijaa puolustautuakseen Yhdysvaltoja vastaan. Macron on kuitenkin esimerkiksi todennut Yhdysvaltain ilmoituksen vetäytyä kylmän sodan aikaisesta ydinasesopimuksesta Venäjän kanssa heikentävän Euroopan turvallisuutta.