Ulkomaat

Kuvat paljastavat Kalifornian maastopalojen rajuuden – yhdeksän kuollut, kymmeniä kateissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Pohjois-Kaliforniassa riehuva tulipalo on viranomaisten mukaan osavaltion tuhoisin.
Ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ja 35 ihmistä on kateissa Kalifornian tuhoisten maastopalojen takia. Lisäksi kolme palomiestä on loukkaantunut ja sadat tuhannet ihmiset ovat saaneet evakuointikäskyn.

Kovien tuulien takia palot jatkavat leviämistään.

Kaliforniassa riehuu tällä hetkellä kolme maastopaloa: Camp Fire Pohjois-Kaliforniassa ja Hill Fire ja Woolsey Fire Etelä-Kaliforniassa. Viranomaisten mukaan Camp Fire on osavaltion historian tuhoisin palo sen aiheuttamien rakenteellisten tuhojen perusteella. Palo on tuhonnut 6­700 rakennusta – lähes kokonaan Paradisen kaupungin.

– Paljoa ei ole jäljellä. Vain aivan muutama koti on enää pystyssä ja olemme kiertäneet useita eri naapurustoja, Paradisen kaupungin pormestari Jody Jones kertoi CNN:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jones arvioi vain noin 10–20 prosenttia kodeista olevan jäljellä.

Myös kaikki kuolonuhrit ovat Camp Firen aiheuttamia. Viisi uhreista löydettiin autoista tai auton läheisyydestä, kolme asuintalojen ulkopuolelta ja yksi talon sisältä.

– Tämä on kaikista pahin skenaario. Tämä on tapahtuma, jota olemme pelänneet pitkään, Butten piirikunnan sheriffi Kory Honea sanoi perjantaina.

– Valitettavasti kaikki eivät päässeet pakenemaan.

Torstaina syttyneestä Camp Firestä hallinnossa oli perjantaiyöllä paikallista aikaa vain viisi prosenttia.Jos kuvakaruselli ei näy, voit katsoa sen täältä.

Viranomaiset ovat saaneet ilmoituksen kahdesta uhrista Malibussa, Etelä-Kaliforniassa. Selvityksen alla on, liittyvätkö kuolemat maastopaloon.

Etelä-Kalifornian maastopalot ovat pakottaneet myös julkkikset jättämään kotinsa. Muun muassa Lady Gaga ja Kim Kardashian ovat kertoneet, tuli uhkaa heidän talojaan. Olympiavoittaja ja tv-julkkis Caitlyn Jennerin talon kerrotaan palaneen.
Woolsey Fire lähestyy Malibua ja evakuointikäsky alueen asukkaille on annettu. Reutersin mukaan palo uhkaa 75 000 kotia ja ainakin 200 000 ihmistä on määrätty lähtemään alueelta.

– Tulipalo on hallitsematon ja se suuntaa kohti Malibun asuttuja alueita, kaupungin sivuilla kerrotaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on syyttänyt maastopaloista ”huonoa metsänhoitoa”.
Neljäs pienempi palo Griffith Parkissa pakotti Los Angelesin eläintarhan evakuoimaan lintuja ja pieniä kädellisiä, kun liekit ylsivät vain noin kolmen kilometrin päähän rakennuksesta.