Pariisin Riemukaarella todistetaan sunnuntaina historiallista hetkeä – päivää varjostaa huolestuttava ilmiö

Pariisin Riemukaarelle kerääntyy sunnuntaina useita kymmeniä valtiojohtajia ympäri maailmaa muistamaan ensimmäisen maailmansodan päättymistä.

Valtiojohtajat tapaavat Pariisin Riemukaarella sunnuntaina.

10.11.2018 15:23

Juhlallisuuksiin saapuvat muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Suomesta paikalla on presidentti Sauli Niinistö.

Seremonia alkaa paikallista aikaa kello 11 eli samalla kellonlyömällä, jolloin aseet hiljenivät sata vuotta sitten Saksan ja ympärysvaltojen välillä.

Valtiojohtajat, joita odotetaan sunnuntaina Pariisiin yli 70, jatkavat Riemukaarelta lounaalle Elysee-palatsiin.

Päivää varjostaa kysymys nationalismin vahvistumisesta ja kansainvälisen yhteistyön murenemisesta.

Ensimmäisen maailmansodan päättymisessäkin merkittävää roolia näytellyt Yhdysvallat on ottanut taka-askelia kansainvälisestä yhteistyöstä ja sanonut vetäytyvänsä kylmän sodan aikaisesta ydinsopimuksesta Venäjän kanssa. Trump ja Putin kohtaavat todennäköisesti päivän aikana.

Trump ei ennakkotiedon mukaan ole osallistumassa Pariisin rauhanfoorumiin, joka järjestetään Emmanuel Macronin aloitteesta myöhemmin sunnuntaina. Tapahtumassa päättäjien odotetaan puhuvan kansainvälisen yhteistyön puolesta.

Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä tulee sunnuntaina kuluneeksi tasan 100 vuotta.

Merkel ja Macron kohtaavat Compiegnen metsässä

Merkel ja Macron suuntasivat jo lauantaina Compiegnen metsään, jossa sopimus aselevosta allekirjoitettiin sata vuotta sitten.

Belgian ja Ranskan maaseudulla historiallisten nähtävyyksien viitat seuraavat toistaan merkkeinä ratkaisevista taisteluista. Somme, Amiens ja Ypres kantavat vieläkin mukanaan historian taakkaa.

Taistelukenttien rinnalla pysäyttävin näyttämöistä löytyy juuri keskeltä metsää läheltä Compiegnen pikkukaupunkia, noin 80 kilometriä Pariisista kohti Belgiaa. Puiden keskellä kohtaa kaksi raidetta, jonne saapuneessa junavaunussa sopimus aselevosta allekirjoitettiin.

Macronilla ei ole varaa virheisiin

Ranskassa sodan vuosipäivä on nostanut esiin, miten herkkä asia menneisyyden käsitteleminen edelleen on.

Sotatantereita näyttävästi viime päivinä kiertänyt presidentti Macron pahoitti mieliä antamalla tunnustusta ristiriitaiselle sotasankarille Philippe Petainille.

Angela Merkel, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan ja Emmanuel Macron tapasivat Istanbulissa lokakuun lopussa. Nyt he tapaavat Pariisissa.

Petain oli tunnustettu sotasankari ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta toisen maailmansodan aikana hän oli vaikuttamassa siihen, että tuhansia juutalaisia päätyi kuolemanleireille. Myös Macron sanoi aiemmin viikolla toimittajille, että Petain teki ”tuhoisia valintoja”.

Sodan merkkipaikkojen kiertäminen on tuonut ranskalaispresidentille kaivattua näkyvyyttä. Laskevien kannatuslukujen kanssa kamppaileva presidentti ei kuitenkaan saa enää ymmärrystä yhtä paljon kuin alkukautensa aikana, vaan tämän lausuntoja seurataan erityisen tarkasti.

Trump hermostui EU-armeijasta

Päivän aikana huomio kohdistuu jälleen Trumpin tviitteihin. Jo Pariisin saapuessaan Trump tyrmäsi Macronin aiemmin esittelemän ajatuksen EU:n yhteisestä armeijasta ”hyvin loukkaavaksi”.

Macron sanoi AFP:n mukaan radiohaastattelussa viitaten myös kyberiskuihin, että ”Meidän täytyy suojella itseämme Kiinalta, Venäjältä ja jopa Yhdysvalloilta”. Presidentin avustajakunnasta myönnettiin, että lausunto saattoi aiheuttaa hämmennystä. Macron ei kanslian mukaan kuitenkaan sanonut, että eurooppalaista armeijaa tarvittaisiin Yhdysvaltoja vastaan.

Donald Trump ei ole innostunut Euroopan unionin yhteisestä armeijasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?