Ulkomaat

Skandaali Itävallassa: Eversti vuoti tietoa Venäjälle vuosikymmenien ajan – paljastui toisen euromaan antaman vihjeen perusteella

Julkaistu:

Vakoilu paljastui toisen Euroopan maan vinkattua asiasta.
Itävallan tiedustelupalvelun valmiiksikin kärsinyt maine koki perjantaina uuden kolauksen, kun kävi ilmi, että eläköityneen itävaltalaiseverstin epäillään toimineen vuosikymmeniä Venäjän vakoojana. Asiasta kertoi liittokansleri Sebastian Kurz. Vakoilun epäillään alkaneen 1990-luvulla ja jatkuneen tähän vuoteen saakka.

Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl perui tiedon jälkeen matkansa Venäjälle. Venäjä puolestaan ilmoitti kutsuvansa Itävallan suurlähettiläänsä kotiin konsultaatioita varten.

– On selvää, että jos tällainen tapaus varmistetaan, tapahtuipa se sitten Hollannissa tai Itävallassa, se ei paranna EU:n ja Venäjän suhteita, liittokansleri Kurz kommentoi tapausta.

Kurz viittasi kommentillaan Hollannissa huhtikuussa ilmi tulleeseen tapaukseen, jossa neljä väitettyä Venäjän agenttia karkotettiin, koska heidän uskottiin suunnittelevan kyberhyökkäystä kemiallisten aseiden kieltojärjestöä vastaan Haagissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aseteknologia ja pakolaiset kiinnostivat

Itävallan puolustusministerin Mario Kunasekin mukaan vakoilu paljastui muutamia viikkoja sitten toiselta Euroopan maan tiedustelupalvelulta saadun vihjeen perusteella.

– Tässä vaiheessa emme pysty sanomaan, onko kyseessä vain yksittäinen tapaus, puolustusministeri sanoi.

Kunasekin mukaan everstin ”tekniset välineet” on takavarikoitu, ja niitä tutkitaan parhaillaan. Eversti on kuulusteluissa kertonut Venäjän olleen kiinnostunut erityisesti asejärjestelmistä ja Itävallan pakolaistilanteesta.

Itävallan lehdistön mukaan eversti nettosi palveluksistaan 300 000 euroa.

Itävaltalainen Falter-lehti kertoi viime viikolla, että Suomen suojelupoliisi pyysi tiedustelupalveluilta Euroopassa tietoja venäläisdiplomaatista, jota lehden mukaan on epäilty vakoojaksi. Tietopyyntöä ei kuitenkaan lähetetty Itävallan tiedustelupalvelu BVT:lle, vaan se oli rajattu pois.

Lehden mukaan taustalla oli epäluottamus BVT:hen, koska Itävallan hallituksessa on mukana äärioikeistolainen Itävallan vapauspuolue, jolla on läheiset suhteet Venäjään.