Ulkomaat

IS Floridassa: Suomalainen Satu iloitsee Trumpin menestyksestä – ”Suomessakin äänestin kokoomusta”

Julkaistu:

Yhdysvaltain välivaalit
Presidentti Donald Trumpin tukemien ehdokkaiden vaalivoitot jakavat Floridassa asuvia suomalaisia.
Yhdysvalloissa pureskellaan innolla ja kauhulla odotettujen välivaalien tuloksia, joissa kongressin edustajainhuone meni demokraattien haltuun. Senaatti pysyi republikaanien hallussa.

Floridan tarkkaan seuratuissa senaattori- ja kuvernöörivaaleissa republikaanien ehdokkaat veivät lopulta voiton raastavan jännittävän ääntenlaskun päätteeksi.

Ron DeSantis jätti kuvernöörikisassa Andrew Gillumin taakseen prosenttiyksikön erolla, ja republikaanien Rick Scott näytti syrjäyttävän demokraattisenaattori Bill Nelsonin vielä pienemmällä marginaalilla. Presidentti Donald Trumpin tukemat ehdokkaat ottivat isoja voittoja myös muualla maassa, vaikka demokraatit saivatkin enemmistön edustajainhuoneeseen.

– Olo on pettynyt, samalla tavalla kuin silloin, kun Trump valittiin presidentiksi. Minulla oli todella kova usko siihen, että ihmiset haluavat nyt jotain muuta, valittelee Miamin pohjoispuolella Hallendalessa perheensä kanssa asuva suomalainen Sanna Mason.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
1990-luvun lopusta Floridassa asunut Mason sai maan kansalaisuuden reilu kaksi vuotta sitten.

– Halusin päästä äänestämään presidentinvaaleissa. En ollut kovin innostunut Hillary Clintonista, mutta äänestin häntä, jotta Trumpista ei tulisi presidenttiä.

Mason sanoo seuranneensa vaalikamppailua tänä vuonna ensimmäistä kertaa tarkemmin, kuten moni muukin. Trumpin myötä yleensä vaisusti kiinnostusta herättävät välivaalit saivat nyt molempien puolueiden tukijat liikkeelle.


Kampanjoissaan republikaanit keskittyivät Trumpin johdolla maahanmuuton vastustamiseen, demokraatit taas yrittivät herättää keskustelua terveydenhuollon turvaamisesta.

– Tällä hetkellä republikaanit edustavat minulle vihaa, inhoa ja negatiivisia asioita. Se, miten Trump valtionpäämiehenä puhuu ja ilmaisee itseään on juuri tällaista, Mason sanoo.
Floridassa kiinteistöalalla toimivan Satu Hirvosen äänestäminen jäi väliin, sillä hän ei rekisteröitynyt ajoissa äänestäjäksi. Yhdysvalloissa äänestäminen on monin tavoin monimutkaisempi projekti kuin vaikka Suomessa.

Hirvonen kuuluu Trumpin ja republikaanien menestyksestä iloitseviin amerikkalaisiin. Ekonomina hän korostaa talousvaikutuksen merkitystä katsoessaan Trumpin onnistumista.

– Olen itse aina ollut republikaani ja Suomessakin ollessa tukenut kokoomusta, hän sanoo.

– Ymmärrän, miksi ihmiset Floridassa äänestävät republikaaneja. Työttömyys on nyt alempana kuin koskaan. Trumpin myötä töitä on annettu amerikkalaisille eikä laittomille maahanmuuttajille.

 

Aikaisemmin yrittäjä saattoi menettää rahaa, jos ei palkannut etnisten vähemmistöjen edustajia.

Trumpin Amerikka ensin -politiikka on tarkoittanut verohelpotuksia ja sitä, että työpaikkoja on yritetty saada nimenomaan amerikkalaisille työntekijöille.

Hirvonen kiittelee, että nykyisin työntekijöiden palkkaaminen pienyrityksiin on helpompaa ja vapaampaa.

– Aikaisemmin yrittäjä saattoi menettää rahaa, jos ei palkannut etnisten vähemmistöjen edustajia. Yrittäjien piti toimia samalla sosiaalityöntekijöinä, Hirvonen pamauttaa.

– En ole missään nimessä rasisti, vaan haluan oikeudenmukaisuutta kaikissa asioissa. Pidän siitä että täällä on nyt joku, joka osaa johtaa tätä maata ja uskaltaa ajaa amerikkalaisten etua.
  • Katso alta, miten Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen arvioi vaaleja

Hirvosen mielestä näitä asioita miettiessä pitää muistaa, että Yhdysvalloissa resurssit ovat rajalliset. Monet amerikkalaiset elävät köyhyysrajan alapuolella.

– Ihmiset ovat tyytyväisiä, vaikka Trump päästeleekin suustaan välillä mitä sattuu. Henkilökohtainen puoli jätetään sivuun, koska hän on kuitenkin tehnyt paljon Floridan hyväksi.

Parannettavaa Trumpilla ja republikaaneilla olisi Hirvosen mielestä terveydenhuoltoasioissa. Puolue on pyrkinyt pääsemään eroon presidentti Barack Obaman hallinnon Obamacare-järjestelmästä, mutta tilalle ei ole ollut esittää mitään järkevää.

Vaikka Obamacaressa on puutteensa, näyttäytyvät demokraattien vaihtoehdot erityisesti naisille houkuttelevampina.

– Ymmärrän kyllä, miksi suomalaiset naiset äänestävät demokraatteja.


Yhdysvalloissa sopeudutaan nyt uuteen tilanteeseen, jossa demokraateilla on enemmän valtaa kongressissa, mutta jossa presidentti on samalla saanut vahvan tuen politiikalleen.

Mason sanoo näkevänsä vaalituloksessa myös paljon positiivisia merkkejä.

– Floridassa kisa oli hyvin tiukka, ja täällä tilanne voi muuttua tulevaisuudessa, hän sanoo.

– Koko maata katsoessa valituiksi tuli todella paljon naisia, myös muslimeja ja alkuperäiskansojen edustajia. Coloradon uusi kuvernööri on avoimesti homoseksuaali. Koko maa ei kuitenkaan ole sellainen, että olisi oltava siinä tietyssä muotissa kelvatakseen.