Ulkomaat

Itävaltalaisen upseerin epäillään vakoilleen Venäjälle vuosikymmeniä – Supo-väite asettuu uuteen valoon

Julkaistu:

Itävalta sai muualta Euroopasta vinkin vakoilijasta.
Itävallassa eläköityneen everstin epäillään toimineen vuosikymmeniä Venäjän vakoojana, kertoi liittokansleri Sebastian Kurz. Vakoilun epäillään alkaneen 1990-luvulla ja jatkuneen tähän vuoteen saakka.

Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl on ollut yhteydessä Venäjän suurlähettilääseen asiasta ja perunut tulevan matkansa Venäjälle.

– On selvää, että jos tällainen tapaus varmistetaan, tapahtuipa se sitten Hollannissa tai Itävallassa, se ei paranna EU:n ja Venäjän suhteita, Kurz sanoi.

Kurz viittasi kommentillaan Hollannissa huhtikuussa ilmi tulleeseen tapaukseen, jossa neljä väitettyä Venäjän agenttia karkotettiin, koska heidän uskottiin suunnittelevan kyberhyökkäystä kemiallisten aseiden kieltojärjestöä vastaan Haagissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venäjän vakoilua Euroopassa ei voi hyväksyä ja se on tuomittavaa, Kurz jatkoi.
Itävallan puolustusministerin Mario Kunasekin mukaan vakoilu paljastui muutamia viikkoja sitten toiselta Euroopan maan tiedustelupalvelulta saadun vihjeen perusteella.

Lehti: Suomikin kartteli yhteistyötä

Itävaltalainen Falter-lehti kertoi viime viikolla, että Suomen suojelupoliisi pyysi tiedustelupalveluilta Euroopassa tietoja venäläisdiplomaatista, jota lehden mukaan on epäilty vakoojaksi. Tietopyyntöä ei kuitenkaan lähetetty Itävallan tiedustelupalvelu BVT:lle, vaan se oli rajattu pois.

Lehden mukaan taustalla on epäluottamus BVT:hen, koska Itävallan hallituksessa on mukana äärioikeistolainen Itävallan vapauspuolue (FPÖ). FPÖ:llä on läheiset suhteet Venäjään.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala ei tuolloin sen paremmin kiistänyt kuin vahvistanutkaan tietoja STT:lle, koska asia kuului salassa pidettäviin tietoihin. Pääministeri Juha Sipilä sanoi myöhemmin, ettei maiden tai hallitusten välillä ole minkäänlaista epäluottamusta.

Useat Euroopan maat alkoivat kaihtaa yhteistyötä BVT:n kanssa sen jälkeen, kun poliisi ratsasi tiedustelupalvelun tilat helmikuun lopulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt