Ulkomaat

Kim Jong-un teetti itsestään ensimmäisen muotokuvan: ”Ei koe olevansa enää isänsä ja isoisänsä varjossa”

Julkaistu:

Pohjois-Korean johtajasta Kim Jong-unista on julkistettu ensimmäinen muotokuva.
Pohjois-Korean palvottujen entisten johtajien, Kim Jong-ilin ja Kim Il-sungin kuvat koristavat toimistoja, kouluja ja julkisia paikkoja ympäri maan.

Nuori johtaja Kim Jong-un nousi valtaan 2011, mutta vasta tällä viikolla hänestä julkistettiin virallinen muotokuva.
Maalattu muotokuva näytettiin valtiollisella tv-kanavalla Kuuban presidentin Pohjois-Koreaan tekemän vierailun yhteydessä. Kuvassa on hymyilevä Kim, jolla on mustasankaiset silmälasit ja länsimainen puku solmioineen.


Pohjois-Korea-asiantuntija Soo Kum arvelee muotokuvan julkistamisen vihjaavan siihen, että Kim uskoo saavuttaneensa uuden tason johtajuudessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä ilmaisee hänen luottavan valtansa pysyvyyteen. Eikä hän koe olevansa enää isänsä ja isoisänsä varjossa, kertoo Soo Kim Washington Postille.

– Muotokuvassa hän näyttää varsin lupsakalta ja iloiselta, Soo Kim luonnehtii.

Tavatessaan presidentti Trumpin Singaporessa kesällä, esiintyi Kim mielellään selfieissä ja hymyili yleisölle.

Kim Soon mielestä johtajan valinta esiintyä muotokuvassa puku päällä, eikä perinteisessä kansallisessa asussa on merkki pyrkimyksestä irtautua isänsä edustamasta syrjäänvetäytyvästä imagosta.

– Yksi kuva vastaa montaa sanaa, kiteyttää Soo Kim.

Uuden muotokuvan arvellaan jatkossa koristavan seiniä ympäri Pohjois-Koreaa. Tällöin sen käyttöä koskevat samat säännöt kuin edeltäjillä. Kuva on ripustettava tyhjälle seinälle niin korkealle, että se on kaikkien huoneessa olevien päiden yläpuolella. Lisäksi kuva on puhdistettava ainakin pari kertaa viikossa. Jos kehysten päältä löytyy pölyä, rangaistaan vastuussa olevaa sakolla.