Ulkomaat

Tällainen on Trumpin uusi vt. oikeusministeri: Muellerin Venäjä-tutkinnalta rahojen viemistä uhannut Crossfit-intoilija

Julkaistu:

Yhdysvaltain virkaatekevä oikeusministeri Matthew Whitaker on herättänyt huomiota Twitter-viesteillään.
– Mielessäni on näkymä, jossa Jeff Sessions korvataan tilapäisesti, ja tuo vt. oikeusministeri ei erota Bob Muelleria, mutta pienentää hänen budjettiaan niin, että tutkinta lähes pysähtyy.

Sanat ovat Matthew Whitakerin, joka keskiviikkoillasta lähtien on itse tuo tilapäinen oikeusministeri, johon hän heinäkuussa 2017 CNN:lle antamassaan haastattelussa kuvitteellisesti viittasi.

Pian haastattelun jälkeen syyskuussa 2017 Whitakerista tuli oikeusministeri Sessionsin kansliapäällikkö. Kun presidentti Donald Trump keskiviikkona erotti Sessionsin ja nimitti Whitakerin vt. oikeusministeriksi, Yhdysvalloissa käynnistyi välittömästi arvuuttelu, onko kyseessä yritys vaikeuttaa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä selvittävän erikoissyyttäjä Muellerin toimintaa. Whitaker tunnetaan pitkäaikaisena Muellerin arvostelijana ja Trumpin liittolaisena.

– On selvää, miksi presidentti erotti oikeusministerin – koska hän haluaa hännystelijänsä suojelevan häntä oman kampanjansa tutkinnalta, varoitti edellisen hallinnon apulaisoikeusministeri Sally Yates Twitterissä keskiviikkona.

Whitaker toimii vt. oikeusministerinä lähikuukaudet siihen saakka, kunnes presidentti Trumpin nimeämä uusi oikeusministeri saa senaatin hyväksynnän. Whitaker on itse yksi nimistä, joita pestiin on ehditty arvuutella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Whitakerin tausta ja hänen aiempi kirjoittelunsa Twitterissä ovat syynä sille, että moni poliitikko ja oikeusasiantuntija on jo ehtinyt vaatia Whitakeria jääväämään itsensä saman tien Venäjä-tutkinnan valvonnasta, kuten myös oikeusministeri Sessions oli tehnyt omien Venäjä-kontaktiensa takia. Venäjä-tutkinta on oikeusministeriössä ollut apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin valvonnassa, ja tämä järjestely ohitettiin nyt Sessionsin erottamisella.

Whitaker kommentoi keskiviikkona nimitystään vain lyhyellä tiedotteella, jossa hän kiitti Sessionsia ja lupasi toimia ”korkeimpien eettisten standardien mukaan”.

Rautaa nousee

Whitakerin persoonasta on saatu kuva muun muassa hänen aiempien Twitter-kirjoitteluidensa perusteella.

Whitaker on iowalaissyntyinen entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka nykyisin 49-vuotiaana pitää tiukasti huolta fyysisestä kunnostaa crossfit-harjoittelun avulla. Twitter-tilinsa taustakuvassa hän kannattelee painonnostotangossa rinnallaan kunnioitettavaa määrää rautaa. Eräässä twiitissään hän on julkaissut vastaavan kuvan ja kertonut, että näin hän viettää vapaa-aikansa.
Harvakseltaan julkaistuissa Twitter-päivityksissään hän myös kommentoi jenkkifutistapahtumia ja pelaajauutisia.

Oikeusministeripestin kannalta kiinnostavia ovat Muellerin tutkintaa koskevat viestit.

Elokuussa hän suositteli lukemaan mielipidekirjoituksen, jonka otsikko kuului: ”Huomio Trumpin lakimiehet: Älkää tehkö yhteistyötä Muellerin lynkkausjoukon kanssa”.
Samana päivänä oli CNN:llä julkaistu myös hänen oman mielipidekirjoituksensa, jossa hän arvosteli sitä, että Muellerin tutkinnassa oli selvitetty Trumpin perheen talousasioita. Tämä meni hänen mielestään liian pitkälle ja hän kutsui tutkintaa Trumpin tavoin ”noitavainoksi”.
Whitaker väitti Muellerin ylittäneen toimivaltuutensa, mikä ei tarkalleen ottaen pitänyt paikkaansa. Apulaisoikeusministeri Rosensteinin tehtävänannossa Muellerille todetaan, että tällä on valtuudet ulottaa tutkinta myös muihin esiin nouseviin asioihin. Näin kävi muun muassa Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin tapauksessa, kun Manafort sai myöhemmin tuomioon johtaneet syytteet vero- ja pankkipetoksista.

Whitaker on kommentoinut tätäkin tapausta jakamalla Trumpia usein myötäilevän Fox-kanavan uutisen Manafortin kotietsinnöistä.

– Haluammeko hallituksemme pelottelevan meitä, hän kysyi.

Jahtasi demokraattipoliitikkoja

Republikaanipuoluetta edustavan Whitakerin oma poliittinen ura alkoi Iowassa, kun hänet vuonna 2004 nimitettiin liittovaltion syyttäjäksi Iowan eteläisessä piirissä. Pesti päättyi Barack Obaman vaalivoittoon, sillä liittovaltion viranhaltijat vaihdetaan Yhdysvalloissa perinteisesti vallan siirtyessä vastapuolelle.

Whitaker pyrki Yhdysvaltain senaattiin 2014, mutta jäi republikaanien esivaalissa neljänneksi. Hän herätti huomiota toteamalla kampanjan aikana, että senaattorina hän haluaisi tuomarivirkojen vahvistamista pohtiessaan ottaa huomioon myös hakijan ”uskonnollisen näkemyksen oikeudesta”.

Myöhemmin hän toimi kampanjapäällikkönä, kun republikaanipoliitikko Sam Clovis pyrki Iowan osavaltion taloudesta vastaavaksi ministeriksi. Huomattavaa on, että Clovis on kohteena Muellerin tutkinnassa, koska hän oli vuonna 2016 Trumpin kampanjan johtotehtävissä.


Ennen pestiään oikeusministeriöön Sessionsin alaiseksi Whitaker johti FACT-nimistä konservatiivien säätiötä, joka erikoistui tutkimaan demokraattipoliitikkojen eettisiä ja oikeudellisia rikkomuksia ja ajamaan syytteitä näitä vastaan. Yksi säätiön kohteista oli Hillary Clinton.

Mikäli Whitaker haluaisi vaikeuttaa tai estää erikoissyyttäjän toimintaa, hänellä on siihen periaatteessa täydet valtuudet. Reutersin haastattelemien oikeusoppineiden mukaan Whitakeria ei voi pakottaa jääväämään itseään tutkinnan valvonnasta. Mikäli Mueller luovuttaa Venäjä-raporttinsa Whitakerille, ja tämä ei vie sitä eteenpäin ja kieltäytyy noudattamasta erikoissyyttäjän mahdollisia suosituksia, Whitaker joutuu asiasta vain poliittiseen vastuuseen, ei oikeudelliseen.

Mikäli Whitaker aikoisi vaikeuttaa Muellerin toimintaa, hänen pitäisi yrittää tehdä se ennen tammikuun 3. päivää. Silloin astuu virkaansa uusi demokraattien hallitsema edustajainhuone, jolla on valta käynnistää erilaisia prosesseja Muellerin suojaamiseksi. Nykyinen republikaanien hallitsema kongressi ei ole sitä vaatimuksista huolimatta tehnyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt