Ulkomaat

Tanssiravintolassa 12 ihmistä ampunut 28-vuotias mies oli merijalkaväen veteraani

Julkaistu: , Päivitetty:

Aseistautunut mies tulitti Borderline Bar & Grill -ravintolassa Thousand Oaksin kaupungissa Los Angelesin luoteispuolella.
Ammuskelun alkaessa keskiviikkona puolilta öin paikallista aikaa meneillään oli ravintolan college-ilta.

Ammuskelussa kuoli 12 ihmistä, mukaan lukien paikallinen apulaisseriffi. Lisäksi ampujan uskotaan surmanneen itsensä.

Poliisi kertoi torstaina, että ampuja oli 28-vuotias David Long. Hän oli entinen merijalkaväen sotilas. Long käytti ammuskelussa Glock 21 .45-kaliberin pistoolia, jossa oli pidennetty lipas. Ase oli hankittu laillisesti.

Poliisin mukaan ammuskelija tulitti summittaisesti klubin sisällä. Teon motiivista ei ole tietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
– Poliisi oli ollut tekemisissä Longin kanssa useasti viime vuosina, lähinnä pienten rikkeiden kuten liikenneonnettomuuden vuoksi, kertoi Venturan piirikunnan seriffi Geoff Dean.


Viimeksi poliisi oli hälytetty Longin kotiin huhtikuussa häiriöiden vuoksi. Deanin mukaan sotaveteraani Long oli ”käyttäytynyt epämääräisesti” ja ”hän tuntui kärsivän PTSD:stä (traumaperäisestä stressihäiriöstä)”.

Long oli palvellut merijalkaväessä vuosina 2008–13. Long osallistui taisteluihin Afganistanin sodassa 2010–11. Hän toimi konekivääriampujana ja yleni alikersantiksi.

”Näkymä oli hirveä”

– Näkymä klubilla on hirvittävä. Verta on joka puolella, seriffi kuvaili aiemmin.

Klubilla ollut Tristan Appleby kertoi CNN:lle, että ampuja oli pukeutunut kokonaan mustiin. Asemies ampui ensin ravintolan ovimiestä ja muuta henkilökuntaa ennen kuin tulitti sisällä.

– Hän ampui paljon, ainakin 30 laukausta. Sisältä kuului yhä laukauksia senkin jälkeen, kun kaikki olivat paenneet ulos, kuvaili toinen silminnäkijä Los Angeles Timesille.

– He pakenivat takaovista, rikkoivat ikkunoita ja ryntäsivät niiden kautta ulos. He piiloutuivat yläkertaan ja wc-tiloihin, kertoi seriffi Dean.

Deanin mukaan klubilla oli ammuskelun tapahtuessa kuusi vapaapäivää viettänyttä poliisia. Henkijääneiden mukaan poliisit olivat yrittäneet suojata muita asiakkaita luodeilta.

Yksi kuolleista oli ensimmäisenä paikalle saapunut 54-vuotias apulaisseriffi Ron Helus. Hän oli palvellut seriffinä kolme vuosikymmentä.

– Hän meni sinne tarkoituksena pelastaa henkiä ja teki äärimmäisen uhrauksen, Dean sanoi.

Thousand Oaks on nimetty Yhdysvaltain kolmanneksi turvallisimmaksi kaupungiksi vuonna 2018.

– Ei se oli kiinni, missä asut. Vaikka yhteisö olisi kuinka turvallinen, niin tällaista voi tapahtua missä tahansa, kommentoi seriffi kysymykseen, oliko yllätys, että ammuskelu tapahtui juuri Thousand Oaksissa.

Kyseessä oli kolmas joukkoampuminen Yhdysvalloissa kahden viikon sisällä. Kuusi päivää aiemmin kaksi naista oli ammuttu joogatunnilla Tallahasseessa Floridassa ja vajaat kaksi viikkoa sitten 11 henkilöä surmattiin juutalaisessa synagogassa Pittsburghissa.