Trump antoi potkut oikeusministeri Jeff Sessionsille

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on pyytänyt eroa tehtävästään presidentti Donald Trumpin pyynnöstä.
Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on pyytänyt eroa tehtävästään presidentti Donald Trumpin pyynnöstä. Trump on vahvistanut uutisen Twitterissä.
  • Yllä olevalla videolla Trump kommentoi Sessionsin asemaa vain hieman ennen uutista potkuista.
– Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että Jeff Sessionsin henkilöstöpäällikkö Matthew G. Whitakerista tulee virkaa tekevä oikeusministeri. Hän tulee palvelemaan maatamme hyvin, Trump twiittasi.

– Me kiitämme Jeff Sessionsia hänen palveluksestaan ja toivomme hänelle hyvää. Ehdokas pysyväksi korvaajaksi ilmoitetaan myöhemmin.

Sessions oli aloittanut tehtävässään 9. helmikuuta 2017.
Muun muassa uutistoimisto AFP kertoo, että Sessions oli erokirjeessään kertonut jättävänsä tehtävänsä nimenomaan presidentin pyynnöstä.

– Pyyntöäsi noudattaen jätän eroilmoitukseni, Sessions kirjoitti kirjeessään Trumpille CNN:n mukaan.

Päiväämättömässä erokirjeessä Sessions kertoo ajaneensa oikeusministerinä Trumpin kampanjoimaa lainsäädäntöä. Entinen oikeusministeri päättää kirjeensä kiitoksiin.

– Kiitos mahdollisuudesta, herra presidentti.
CNN:n mukaan Sessions sai varsinaisen eropyynnön Trumpin kansliapäälliköltä John Kellyltä keskiviikkoaamuna.

Trump ei keskiviikkoiltana Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa suostunut kertomaan, oliko hänen hallinnossaan tapahtumassa muutoksia. Kun presidentiltä kysyttiin suoraan Sessionsin asemasta, antoi hän välttelevän vastauksen.


– Vastaisin mieluummin tuohon hieman toisena aikana. Me harkitsemme eri ihmisiä eri tehtäviin. Se on hyvin yleistä välivaalien jälkeen. En halunnut tehdä mitään ennen vaaleja. Suurimmaksi osaksi olen erittäin tyytyväinen kabinettiin. Mielestäni (ulkoministeri) Mike Pompeo sopii siihen upeasti, Trump kommentoi.

Presidentin ja oikeusministerin välillä kitkaa jo pitkään

Sessions oli jo pitkään ollut Trumpin tulilinjalla. Oikeusministeri jääväsi itsensä Trumpin vaalikampanjaan liittyvästä tutkinnasta maaliskuussa 2017, mikä suututti presidentin.

Esimerkiksi viime elokuussa Trump hyökkäsi Sessionsia vastaan Fox&Friends -ohjelman haastattelussa.

– Valitsin oikeusministerin ja hän ei ikinä ottanut ministeriötä hallintaan. Jeff Sessions ei ikinä ottanut ministeriötä hallintaansa ja se on tavallaan uskomatonta, Trump sanoi.

Trump kertoi antaneensa oikeusministerin pestin Sessionsille vain sen takia, että tämä oli kuulunut Trumpin kannattajiin jo vaalikampanjan alusta asti.

Trump kuitenkin sanoi Sessionsin pettäneen hänen luottamuksen jääväämällä itsensä Venäjä-tutkinnasta.

– Hän otti työn ja sitten hän sanoi, että aikoo jäävätä itsensä. Minä sanoin, että millainen mies tämä oikein on, Trump laukoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt