Nämä 6 seikkaa ratkaisivat Yhdys­valtain vaalit – ”Ihmisillä on oikea hätä sen kanssa”

rac

Julkaistu:

Demokraatit voittivat edustajainhuoneen ja republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa. IS kysyi asiantuntijoilta, mitkä teemat vaikuttivat tulokseen.
Yhdysvaltain tiistaina käydyissä välivaaleissa demokraatit voittivat edustajainhuoneen ja republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa.

Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku ei pidä tulosta yllättävänä.

– Näinhän välivaaleissa yleensä käy. Jos presidentillä on värisuora, niin välivaaleissa sen useimmiten menettää. Demokratian kannalta on hyvä, että äänestysprosentti näyttää nousseen harvinaisen korkeaksi ja molemmat puolueet saivat joukkonsa liikkeelle.

1. Kansanäänestys Donald Trumpista

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Ville Sinkkosen mukaan kyseessä oli ennen kaikkea kansanäänestys Donald Trumpista.

– Tämä oli äänestys Trumpin presidenttiydestä vielä enemmän kuin välivaalit yleensä.
Samaa sanoo Nordic West Office -konsulttitoimiston Yhdysvaltain toimiston vetäjä Kristiina Helenius, jonka mukaan varsinkin vaa’ankieliosavaltioissa ihmiset olivat hyvin tietoisia asiasta.

– Gallupeissa jopa 75 prosenttia sanoi, että Trump vaikuttaa heidän äänestyspäätökseensä suuntaan tai toiseen. Ei siinä ole epäselvyyttä ja Trump sanoi niin myös itse.


2. Kavanaugh ja karavaani peittosivat talouden

Heleniuksen mukaan Trump onnistui tuomaan esiin sen, että hän ymmärtää, mikä on tylsää ja mikä jännittävää. Korkeimman oikeuden tuomariksi vaiheikkaiden tapahtumien jälkeen nimetyn Brett Kavanaugh’n tapaus sekä siirtolaiskaravaani jäivät ihmisten mieleen erittäin hyvin.

– Se oli osoitus hänen hämmästyttävästä kyvystään brändätä ja saada yhteys kansaan. Taloutta ei tarvinnut erikseen hehkuttaa, kun se on hyvällä tolalla tällä hetkellä.

Mikko Saikku huomauttaa, että välivaaleissa äänestetään yleensä juuri taloudesta, eli asetelma oli republikaanien kannalta hyvä. Hän arvelee, että moni viime vaaleissa republikaaneja äänestänyt liikkuva tai maltillinen äänestäjä saattoi kuitenkin palata äänestämään demokraatteja, kun meno Trumpin kaudella on käynyt liian villiksi.
– Siirtymä esimerkiksi kuvernöörinvaaleissa kertonee siitä, että moderaattirepublikaanien parissa on tyytymättömyyttä. Siitä voi päätellä, että Trumpin twiittailu on mennyt överiksi ja karkottanut rauhallisempaa äänestäjäkuntaa, sanoo Saikku, jonka mukaan Kavanaugh ja karavaani vetosivat paremmin joukkoon, joka oli Trumpin kannalla jo muutenkin, mutta ei puhutellut ehkä riittävästi liikkuvia äänestäjiä.
  • Katso alta videolta Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Ville Sinkkosen arvio vaaleista

Myös Sinkkonen huomauttaa, että Trumpin taktiikka sivuuttaa talous sai kritiikkiä republikaanileirissä.

– Trump koki ilmeisesti, että hänen kampanjansa ja kannattajaryhmänsä kannalta esimerkiksi maahanmuuttokysymyksen pinnalla pitäminen oli parempi vaalistrategia. Häntä myös kritisoitiin siitä republikaanipuolueen piirissä.


3. Hätä terveydenhuollosta

Myös demokraattien strategia sai Heleniukselta kiitosta. Yksi kulmakivistä ja johtavista vaaliteemoista oli terveydenhuolto, jolla myös demokraatit ”pääsivät pelottelemaan”.

– Ihmisillä on mielessä useita seikkoja, jotka ratkaisevat äänestyspäätöksen, mutta sitten tulee yksi asia, joka katkaisee kamelinselän. Monella se oli tällä kertaa juuri terveydenhuolto. Ihmiset ovat oikeasti hädissään sen asian kanssa. Se oli aito ja todellinen aihe ihmisille.
Myös Saikku arvioi, että riski siitä, että terveydenhuolto voisi pahimmassa tapauksessa mennä alta saattoi olla yksi maltillisia äänestäjiä houkutellut vaaliteema.

– He ehkä ajattelevat enemmän itsenä ja läheistensä kannalta kuin ideologisesti. Voi hyvin olla, että sillä on ollut jonkinlainen vaikutus.

4. Kumman laariin siirtolaiskeskustelu satoi?

Helenius nostaa yhdeksi keskeiseksi tekijäksi myös kysymyksen siirtolaisista ja amerikkalaisesta identiteetistä, johon oli selvä kanta molemmissa leireissä.

– Olemmeko me se, joka sulkee rajansa ja joka ei ole kiinnostunut muusta maailmasta, vai se, johon voi tulla, jossa otetaan vastaan ja jossa voi toteuttaa amerikkalaista unelmaa. Siitä keskusteltiin paljon.

Saikku arvioi, että siirtolaisuuskeskustelu on voinut sataa demokraattien laariin, koska puolue sai enemmistön edustajainhuoneeseen. Se tietää vaikeuksia Trumpin ajamille hankkeille.
– Todennäköisesti muuria ei tulla näkemään, koska demokraateilla on niin paljon sanomista budjetissa. Siinä mielessä Trumpin kuvio ei onnistunut, vaikka hän onnistui voimistamaan ydinkannattajien pelkoja siirtolaisuudesta.

5. Ikuisuuskysymykset: aseet, abortti ja homoliitot

Ikuisuuskysymykset ja kulttuuriset kysymykset kuten aseet ja abortti ei hävinneet mihinkään, kuten eivät myöskään keskustelut homoliitoista, sanoo Helenius. Teemat ovat molempien kannalta keskeisiä. Republikaanit haluavat kieltää abortin ja sallia aseet. Demokraattien näkemykset taas ovat päinvastaisia.

– Asetelma on kauhean mustavalkoinen: kaksi täysin eri arvomaailmaa, eikä välisävyjä.

6. Yhdysvaltain paikka maailmassa

Myös Trumpin tapa kohdella globaaleja liittolaisia ja kansainvälisiä järjestöjä on varmasti saanut osan vaaliuurnille.

– Osa kansasta on erittäin kauhistuneita: Emme me voi lähteä tuhoamaan järjestelmiä, joita olemme itse olleet rakentamassa ja joiden varassa olemme. Varsinkin rannikoiden hyvin koulutetuille ihmisille Yhdysvaltain paikka maailmassa tärkeä teema, Kristiina Helenius näkee.

Lue kaikki jutut vaaleista täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt