Tämän takia Trumpin toiminta vaikeutuu nyt selvästi – tutkija avaa

Julkaistu:

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone voi aiheuttaa presidentti Donald Trumpille monenlaisia ongelmia.
Yhdysvaltojen kongressivaalien ääntenlaskenta on parhaillaan käynnissä. Vaaleissa valitaan kongressin edustajainhuone ja kolmannes senaatista sekä joukko uusia kuvernöörejä.

IS seuraa tilannetta hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Yhdysvaltojen tutkimukseen erikoistuneen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen arvioi, että vaalien tulos vaikuttaa presidentti Donald Trumpin politiikkaan muutamallakin näkyvällä tavalla.

Hän viittaa Yhdysvaltain perustuslaissa olevaan vallan kolmijako-oppiin: liittovaltion hallinnossa on erotettu lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta. Kongressi, presidentti-instituutio ja tuomiovalta toimivat siis erikseen, mutta ikään kuin valvovat toisiaan.

– Valvontafunktio ei ole viime vuosina toteutunut, koska republikaanit ovat olleet vallalla näissä kaikissa elimissä. Nyt kolmijaon funktio palautuu, kun edustajainhuone menee demokraateille, sanoo Heiskanen.

 

Jos presidentti asetettaisiin virkasyytteeseen, aloite siihen tehtäisiin nimenomaan edustajainhuoneessa.

Heiskasen mukaan presidentti Trumpin toiminta ”tulee vaikeutumaan erittäin paljon”.

– Demokraattienemmistöinen edustajainhuone ei hyväksy esimerkiksi tällaisia budjettiesityksiä, verohelpotuksia tai muita aloitteita, joita viimeisten kahden vuoden aikana on jyrätty läpi.

Lukuisat Trumpin hallinnon entiset ja nykyiset edustajat ovat ryvettyneet erilaisissa väärinkäytösskandaaleissa. Heiskasen mukaan korruptio- ja muita syytteitä ei ole tutkittu kovinkaan hanakasti, mutta hän uskoo, että niiden määrä lisääntyy jatkossa.


Heiskanen on pohtinut myös presidentin mahdollista asettamista virkasyytteeseen.

– Jos presidentti asetettaisiin virkasyytteeseen, aloite siihen tehtäisiin nimenomaan edustajainhuoneessa. Paljon on nyt tietysti kiinni siitä, mitä (FBI:n entisen johtajan, Robert) Muellerin Venäjä-tutkinnassa tapahtuu.

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI selvittää parhaillaan väitettä, jonka mukaan naisille olisi tarjottu rahaa erikoissyyttäjä Muellerin syyttämisestä seksuaalisesta ahdistelusta.

Benita Heiskanen muistuttaa, etteivät demokraatit suinkaan ole yksimielisiä siitä, pitäisikö presidentti asettaa virkasyytteeseen. Yhdysvaltain poliittinen ilmapiiri ei hänen mukaansa suosi sitä, että esiin nousisi raskauttavia asioita.

– Nämä tällaiset asiat ovat ylipäätään niitä, jotka nyt muuttuvat, kun demokraatit voittavat edustajainhuoneen.

 

Trump on jo nyt tulkinnut tilanteen niin, että suuri voitto on senaatissa.

Sitä, koventaako Trump politiikkaansa tai testaako rajojaan entistä kärkkäämmin, Heiskanen ei osaa sanoa. Kaikki riippuu hänen mukaansa siitä, millaista politiikkaa ja mitä asioita presidentti jatkossa ajaa.

– Toki hänen kannattaisi tehdä yhteistyötä, koska edustajainhuoneessahan kaikki lakiasetukset lähtevät liikkeelle. Jos presidentti haluaa saada läpi ajamiaan asioita, hänen täytyy tehdä yhteistyötä. Jos ei tee yhteistyötä, vastaan tulee aikamoinen umpikuja.

Heiskasen mukaan Trump on jälleen muistuttanut kyvystään kääntää asiat itselleen positiivisiksi.

– Trump on jo nyt tulkinnut tilanteen niin, että suuri voitto on senaatissa. Samalla se on muistutus siitä, että hän pystyy kyllä käyttämään julkisuutta erittäin hyvin ja osaa kääntää asiat voitokseen.
  • Yllä näkyvältä videolta voit seurata ISTV:n suoraa lähetystä vaaleista.
Lue kaikki jutut vaaleista täältä.