Ulkomaat

Kommentti: Trump voitti

Julkaistu:

Vaalitulokset tarjoavat Trumpille mahdollisuuden tulkita niitä omalla tavallaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.
Yhdysvaltain vaalien tuloslaskenta on tätä kirjoittaessa vielä kesken ja miljoonia ääniä laskematta, mutta joitakin johtopäätöksiä voi jo tehdä:

Ei tullut demokraattien sinistä aaltoa eli selkeää voittoa, kuten odotettiin. Tiellä oli aallonmurtaja nimeltä Donald Trump.

Demokraattien ennustettua voittoa edustajainhuoneessa himmentävät heidän monet kitkerät tappionsa muualla. .

Tuloslaskentaa ja Twitter-keskusteluja seuratessa on ajoittain voinut jopa havaita hieman samanlaista tunnelmaa kuin kaksi vuotta sitten. Hillary Clintonin voittoa odotettiin vesi kielellä, kunnes Trump jyräsi. Tänä vuonna hän ei ollut ehdolla, mutta nyt oli monien republikaanipoliitikkojen vuoro jyrätä hänen tuellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Demokraattien voitto edustajainhuoneessa voi toki tarkoittaa Trumpille rutkasti ongelmia. Tulosta voi kuitenkin tulkita myös toisin: republikaanien tappio olisi voinut olla huomattavasti pahempi ilman Trumpia. Siksi voidaan sanoa, että Trump voitti.

Republikaaneilla on jo nyt vyöllään erittäin tärkeitä päänahkoja. Hänen voimakkaasti tukemansa senaattoriehdokkaat Mike Braun Indianassa, Josh Hawley Missourissa ja Rick Scott Floridassa voittivat etukäteen tiukoiksi ennustetuissa vaa’ankielikisoissa. Republikaanisenaattori Ted Cruz puolusti menestyksekkäästi paikkaansa Texasissa. Floridan kuvernööriksi nousee Trumpin kovan linjan ehdokas Ron DeSantis Floridassa. Trump-republikaani Brian Kemp voitti Stacey Abramsin Georgian kuvernöörikisassa.

Myös monissa muissa kisoissa republikaanipoliitikko saa kiittää paikastaan Trumpia.

Mitä tämä tarkoittaa?

Vaalitulokset tarjoavat Trumpille jo nyt mahdollisuuden tulkita niitä omalla tavallaan. Hän voi sivuuttaa edustajainhuoneen vaikeudet ja julistautua voittajaksi ja napata näin itselleen aloitteen uutisrummutuksessa. Hänen ei tarvitse taipua poliittisiin myönnytyksiin, koska voittaja ei niin tee.

Tietyssä mielessä Trump on vaalitaikuri. Hän ei vedä hatustaan kaniinia vaan kaukana etelässä Yhdysvaltoja kohti matkaavan siirtolaisen – ja onnistuu taktiikassaan. Julkealla pelottelulla ja jopa rasistisiksi syytetyillä vihjailuillaan hän innostaa ydinkannattajiaan republikaanien taakse juuri ja juuri riittävän määrän ja oikeissa paikoissa, jos katsotaan tärkeitä senaattori- ja kuvernöörikisoja. Hän valehtelee 30 kertaa päivässä, mutta se ei vahingoita häntä – eikä myöskään hänen tukemiaan ehdokkaita. Taktiikka on monin tavoin julkea, mutta toimiva. Se voi houkutella myös muita poliitikkoja seuraamaan Trumpin esimerkkiä. Trump voittaa siinäkin mielessä.

Republikaanien hyvä menestys tarkoittaa sitä, että puolueessa on monia, jotka jäävät kiitollisuudenvelkaan Trumpille. Presidentin ote puolueesta pysyy tiukkana, ja hän voi pyrkiä sen tuella edelleen jatkamaan omaa politiikkaansa niin kuin ennenkin.

On myös huomattava, että moni Trumpia aiemmin vastustanut republikaani on näiden vaalien jälkeen eläkkeellä tai muuten poissa pelistä, ja tilalle on noussut kovan linjan trumpilaisia republikaaneja. Se on omiaan viemään presidenttiä vain lisää oikealle.

Merkillepantavaa on myös se, että republikaanit ottivat voittoja juuri niissä osavaltioissa, jotka ovat tärkeitä seuraavissa presidentinvaaleissa 2020.

Vaikka demokraatit ottavat osavoiton, vaaleista ei välttämättä tule tasapainottavaa tekijää Yhdysvaltain politiikkaan. Trump saattaa olla niiden jälkeen siipirikko, mutta se ei ehkä vaikuta häneen mitenkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt