Yksi ryhmä ratkaisee välivaalien tasaiset kaksintaistelut Floridassa – ”Tulee todellinen jännitysnäytelmä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi ryhmä ratkaisee välivaalien tasaiset kaksintaistelut Floridassa – ”Tulee todellinen jännitysnäytelmä”

Amerikkalainen politiikan tutkija Kathryn DePalo ennustaa Floridan vaalitulosten ratkeavan parin prosentin erolla.

6.11.2018 17:06

Yhdysvalloissa äänestetään tänään välivaaleissa, joiden tuloksia voidaan aikaeron takia odottaa Suomessa vasta pitkällä keskiviikon puolella. Floridassa aamuseitsemältä avatut vaalihuoneistot tulevat olemaan auki iltaseitsemään saakka.

Mutta sääntöjen mukaan äänestyspaikalle ennen sulkemisaikaa saapunut henkilö saa äänestää, oli jono hänen edessään kuinka pitkä tahansa. Koska Floridassa äänestetään kongressiedustajien ja kuvernöörin lisäksi samalla liudasta muita asioita, voi viimeisten äänten antaminen ja äänten laskemisen aloittaminen venyä myöhään iltaan saakka.

– Vasta silloin on saatavilla mitään tietoa äänestyksestä, sanoo politiikan tutkija Kathryn DePalo Floridan kansainvälisestä yliopistosta.

Ihmiset jonottivat äänestämään Miramarissa, Floridassa lauantaina.­

Floridan noin 21 miljoonasta asukkaasta valkoisia on noin 54%, latinoja noin 21% ja mustia noin 17%.

– Floridaa kutsutaan usein Yhdysvaltojen pienoiskosmokseksi. Tämä johtuu siitä, että Floridan tapahtumat ennustavat usein hyvin sitä, mitä muualla maassa tulee tapahtumaan, DePalo sanoo.

Tällä kertaa osavaltiossa käydään kaksi vaalikamppailua, jota koko maa seuraa tarkasti: republikaanien Rick Scottin ja demokraattien Bill Nelsonin vääntö senaattorinpaikasta sekä kuvernöörivaali, jossa ehdolla ovat demokraattien Andrew Gillum ja republikaanien Ron DeSantis.

Erityisesti Gillumin ja DeSantisin välistä kisaa pidetään todellisena kamppailuna koko maan tilasta. Tämä johtuu siitä, että molemmat edustavat puolueissaan äärilaitaa: mustaihoinen Gillum on saanut tukea Bernie Sandersilta DeSantisin ollessa presidentti Donald Trumpin hengenheimolainen.

Usein vaaleissa kilpailijat yrittävät kurottaa kohti poliittisesti keskellä olevia äänestäjiä, mutta nyt molemmat ovat keskittyneet vain oman kannattajajoukkonsa villitsemiseen.

Floridassa äänestäjiksi on rekisteröitynyt 4,6 miljoonaa republikaania, 4,9 miljoonaa demokraattia ja 3,5 miljoonaa sitoutumatonta äänestäjää.

– Sitoutumattomat ratkaisevat nämäkin vaalit.

Tulevaa vaalitulosta pyritään ennustamaan ennakkoäänistä, joita on tällä kertaa annettu myös Floridassa enemmän kuin edellisissä välivaaleissa vuonna 2014.

– Ennen sunnuntaina republikaanit olivat antaneet hieman enemmän ennakkoääniä. Mutta uskon että demokraatit tuleva lopulta menemään ohi sunnuntaina pidettyjen äänestystempausten ansiosta.

Kaksi vuotta sitten ennakkoäänien tuijottaminen johti demokraattien keskuudessa pahaan harhaan. Tuolloin Donald Trump kisasti presidentinvaalissa Hillary Clintonia vastaan.

– Demokraatit olivat ennakkoäänestyksessä selvästi republikaanien edellä. Kaikki luulivat että se oli tässä, Hillary Clinton on voittanut. Nyt tietysti tiedämme, ettei näin ollut.

Republikaanit äänestävät perinteisesti vilkkaasti vasta äänestyspäivänä

– Tämän vuoksi tästä tulee todellinen jännitysnäytelmä. Emme tiedä, kuinka moni lopulta saapuu äänestämään

Floridassa viimeiset kaksi kuvernöörivaalia ovat ratkenneet noin yhden prosenttiyksikön erolla. Donald Trump vei vuoden 2016 vaalit itselleen 1,2 prosenttiyksikön erolla. DePalo ennustaa molempien tämänkertaisten taistelujen menevän yhtä tiukille.

– Näistä kisoista tulee äärimmäisen tasaisia. Uskon että illasta tulee todella pitkä, itse tuskin tulen nukkumaan ollenkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?