Demokraatit voittoon edustajainhuoneessa – Mika Aaltola: Kahden vuoden kuluttua Trumpilla on iso ongelma

Julkaistu: , Päivitetty:

rac
USA:n välivaaleissa valittiin kongressin edustajainhuone ja kolmannes senaatista sekä tukku uusia kuvernöörejä. Demokraatit voittivat enemmistön edustajainhuoneeseen ja republikaanit senaattiin.
Yhdysvaltain välivaalien ääntenlasku on niin pitkällä, että demokraatit ovat saaneet enemmistön edustajainhuoneeseen ja republikaanit senaattiin. Vaaleja pidettiin yleisesti kansanäänestyksenä Donald Trumpista, vaikka presidenttiä ei nyt valitakaan.

Kongressin edustajainhuoneen enemmistöön tarvitaan yli 218 ääntä ja senaatin enemmistöön vähintään 50 ääntä.

Tulos oli odotettu, mutta ääntenlaskuun toi lisäjännitystä se, että edellisissä presidentinvaaleissa gallupien tekijät olivat enimmäkseen epäonnistuneet.

IS seurasi välivaaleija hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Seuranta on päättynyt, mutta voit lukea sen yhä alta.

Päätapahtumat

IS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy

Ryan onnitteli demokraatteja

IS:n hetki hetkeltä -seuranta päättyy

IS päättää Yhdysvaltain kongressivaalien hetki hetkeltä -seurannan tähän. Vaalien ja niiden tulosten jälkipuinti jatkuu edelleen Ilta-Sanomien verkkosivuilla muissa artikkeleissa.

Kiitos kaikille seurannassa mukana olleille.

Nevadan kuvernöörikisan voitto menossa demokraateille

CNN:n ennusteen mukaan Nevadan kuvernöörikisassa voiton on viemässä demokraattien Steve Sisolak. Hänen vastustajanaan oli republikaanien Adam Laxalt.

Mika Aaltolan mukaan esikaupunkien valkoisten naisten äänten menettäminen on Trumpille ongelma erityisesti kahden vuoden päästä koittavia vaaleja ajatellen. Hän arvioi, että Trump pyrkii korjaamaan tilannetta uudistamalla hallintoaan välivaalien jälkeen.

Trumpin muuri tuskin toteutuu nyt, kun demokraatit voittavat enemmistön edustajainhuoneeseen. Se on kuitenkin asia, jossa demokraateille jää käteen musta pekka, Nordic West Office -konsulttitoimiston Yhdysvaltojen toimiston vetäjä Kristiina Helenius arvioi.

Syy on yksinkertainen: Trump saa demokraateista oivan syntipukin.

Lue lisää täältä.

UPI:n Mika Aaltolan mukaan Yhdysvaltain demokratia näytti voimansa muun muassa äänestysvilkkauden muodossa. Hänen mukaansa Trump sai ihmiset liikkeelle niin omissa kuin vastustajienkin riveissä.

ISTV:n suorassa vaalistudiossa on pian kuultavana päivän viimeinen asiantuntijavieras, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Trump on muuttanut republikaanipuoluetta, ja ansaitsee siitä kiitosta. Mutta samaan aikaan hän on sysännyt syrjään lähiöissä asuvia puoluetta äänestäneitä, toimittaja Richard A. Fowler analysoi.

Ryan onnitteli demokraatteja

Edustajainhuoneen tämänhetkinen puhemies, republikaani Paul Ryan on julkaissut lausunnon, jossa hän onnittelee demokraatteja enemmistön saavuttamisesta edustajainhuoneessa. Itse hän ei pyrkinyt vaaleissa jatkokaudelle.

"Vallassa oleva puolue kohtaa aina kovan vastuksen ensimmäisissä välivaaleissaan", Ryan totesi lausunnossaan.

Tällä hetkellä demokraateilla on hallussaan enemmistöön tarvittavat 218 paikkaa, kun republikaaneilla on 198 paikkaa.

Georgian kuvernööriehdokas Abrams ei suostu luovuttamaan

Georgiassa kuvernöörin virkaan pyrkivä demokraattien Stacey Abrams on pitänyt kannattajilleen tunteikkaan puheen, jossa hän sanoi taistelevansa sen puolesta, että jokainen ääni tulee lasketuksi.

Ennen tätä hän ei aio myöntää häviötään omien sanojensa mukaan. Republikaanien Brian Kemp puolestaan sanoi omille kannattajilleen, että "matematiikka on meidän vaalivoittomme puolella".

Kemp johtaa ääntenlaskentaa toistaiseksi. Georgiassa nousi ennen vaaleja esiin väitteitä siitä, että vähemmistöjen äänestämistä olisi pyritty estämään erilaisin toimin.

Wisconsinin kuvernöörikisan voitto yllättäen demokraateille

Wiconsinin tiukassa kuvernöörikisassa voiton on vienyt niukasti demokraattien Tony Evers. Republikaanien Scott Walkerille häviö oli iso takaisku, sillä hänet tunnetaan hyökkäyksistään julkisen alan ammattiliittoja vastaan. Evers puolestaan on osavaltion julkisen koulutuksen johtaja.

ISTV:n suorassa vaalilähetyksessä vaalitulosta arvioi seuraavaksi Ilta-Sanomien ulkomaantoimituksen tuottaja Jari Alenius.

Demokraateille paikka senaattiin Nevadasta

Ennusteiden mukaan demokraattien Jacky Rosen on syrjäyttänyt senaatista republikaanien istuvan senaattorin Dean Hellerin. Kilpailu Nevadan senaattoripaikasta oli yksi maan tiukimmista.

Arizonan senaattorista ei varmuutta vielä vähään aikaan

Arizonan senaattorivaalin voittajaa ei tulla CNN:n mukaan vahvistamaan ennen torstaita, koska merkittävä määrä ääniä on edelleen laskematta. Republikaanilähteen mukaan tulos on mahdollisesti varmistettu vasta perjantaina ja lauantaina.

Arizonassa senaattorin paikasta kilpailevat demokraattien Kyrsten Sinema sekä republikaanien Martha McSally.

Asiantuntija Kristiina Helenius pitää tilannetta yritysmaailman kannalta kiinnostavana, koska katseet kohdistuvat nyt lainsäädännössä demokraatteihin. Hän varioittaa kuitenkin yliarvioimasta vaalituloksen vaikutuksia, sillä kyse on lähinnä republikaanien politiikanteon hidastumisesta ja vaikeutumisesta.

Naisten määrän lisääntyminen kongressissa kertoo asiantuntija Kristiina Heleniuksen mukaan paitsi naisten aseman muutoksesta yhteiskunnasta, myös vastareaktiosta Trumpin naisia koskeviin puheisiin.

Hänen mukaansa vaalituloksessa on nähtävissä kaikuja myös seksuaalisen ahdistelun vastaisesta MeToo-liikkeestä.

Suurimman osan ajastaan Yhdysvalloissa viettävä asiantuntija Kristiina Helenius kuvailee tunnelmaa maassa jännittyneeksi, sillä politiikka on paljon esillä keskusteluissa myös tavallisen kansan keskuudessa.

ISTV:n suoran vaalistudion seuraava asiantuntijavieras on Nordic West Office -konsulttitoimiston Yhdysvaltojen toimiston vetäjä Kristiina Helenius.

Heleniuksen mukaan vaalit eivät tarjonneet erityisen isoja yllätyksiä.

UPI:n Ville Sinkkosen mukaan vaaleissa oli kyse ennen kaikkea kansanäänestyksestä Trumpin politiikasta, ja tulokset ennakoivat erittäin mielenkiintoista seuraavaa kahta vuotta Yhdysvaltain politiikassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt