Tämä on USA:n vaalien jännittävä asetelma: Vaalit on kansanäänestys Trumpista – joko inhokki tai suosikki - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä on USA:n vaalien jännittävä asetelma: Vaalit on kansanäänestys Trumpista – joko inhokki tai suosikki

Aikaisemmin yhdysvaltalaisessa äänestyskopissa ratkaisi oman lompakon paino, nyt mielikuva presidentti Trumpista. Ilta-Sanomat seuraa tiiviisti Yhdysvaltojen kongressivaaleja läpi tiistai-illan, yön ja keskiviikkoaamun.

6.11.2018 13:45

USA:n kongressivaalit pidetään Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan talous ja sen takia äänestäjän lompakon paino oli ennen tärkein mittari, kun yhdysvaltalainen äänestäjä punnitsi vaihtoehtojaan. Nyt ovat pinnalla myös identiteettipoliittiset kysymykset, jotka jakavat, kiinnostavat ja innostavat.

– Trump edustaa jotakin. Se ei olekaan enää pelkästään sitä, että onko Yhdysvaltain talous hyvässä kuosissa. Vaan se, mitä Trump edustaa.

– Äänestetään puolesta tai vastaan. Trump on tavallaan asettanut itsensä joko inhokiksi tai suosikiksi yhdysvaltalaisille, Aaltola tulkitsee.

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ennakoi USA:n vaaleja ISTV:n studiossa.

Tutkijan mukaan yhdysvaltalaiset äänestävät yleensä muutoksen puolesta. Ja välivaaleissa äänestetään yleensä istuvaa presidenttiä vastaan.

– Tällä kertaa edellisten presidentinvaalien muutosvoima, eli Trump, saattaa yhtäkkiä olla sellainen, jota vastaan äänestetään ja halutaan saada sinne uusia tuulia: nuorempia, monenkirjavampia vähemmistöjen ehdokkaita, naisia, Aaltola aprikoi.

– Jännittäväksi menee, äänestysprosentti ratkaisee. Se, miten Michiganissa, Wisconsinissa, Pennsylvaniassa, tuolla ruosteisella vyöhykkeellä ihmiset käyttäytyvät.

Demokraattien vaalitappion (2016) eräs tärkeä syy oli se, että Hillary Clinton ei lopulta innostanut ihmisiä äänestämään. Aaltolan mukaan nyt näyttää siltä, että demokraatit ovat saaneet rivinsä kuntoon.

– Trump on toiminut ärsykkeenä ja tehnyt vaalityötä demokraateillekin.

Mutta tutkija toppuuttelee äänestystulosten veikkailijoita:

– Nyt tulosta on vaikeampaa ennustaa kuin edellisellä kerralla - ja silloinhan se oli mahdotonta.

Lue lisää: Kuinka käy Trumpin valta-asemalle superjännittävissä kongressivaaleissa? Katso ISTV:n suora lähetys USA:n vaaleista keskiviikkona kello 6.30

IS.FI seuraa tiiviisti USA:n vaaleja ensi yönä ja aamuna. Lue tuoreimmat käänteet verkosta jo yöllä ja katso suoraa lähetystä keskiviikkona aamulla kello 6.30 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?