Ulkomaat

Vaihteeksi hyviä ilmastouutisia! YK: Otsonikerros toipumassa kokonaan pohjoisella pallonpuoliskolla

Julkaistu:

Neljä vuotta ilmakehän otsonikerroksen korjautumista kartoittanut arviointi osoittaa, että maapallon vahingoittunut otsonikerros on toipumassa täysin, kerrottiin maanantaina.
Tilanteen korjaantuminen on YK:n mukaan sen ansiota, että otsonikerrokselle haitallisten aineiden käyttöä ryhdyttiin rajoittamaan jo 1980-luvun lopulla.

Tuoreimpien arvioiden mukaan ihmisen aiheuttamat vahingot otsonikerrokselle ovat korjautuneet täysin viimeistään noin vuoteen 2060 mennessä.

Toipuminen on nopeampaa pohjoisilla ja keskisillä leveysasteilla, joissa otsonikehän odotetaan korjautuvan täysin jo 2030-luvun aikana, mikäli haitallisten aineiden käytön vähentäminen jatkuu samaa tahtia.

Toimenpiteet ovat myös vaikuttaneet ilmaston lämpenemiseen. Otsonikehän ohentuminen on osaltaan aiheuttanut ilmakehän lämpenemistä, mutta haittatekijöiden poistuminen vähentää noin 0,5-asteella ilmaston lämpenemistä tällä vuosisadalla, kertoo Guardian.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  • Yllä olevalla Nasan videolla näkyy otsonikerros Etelämantereen yllä (marraskuu 1979 – marraskuu 2017)
Otsonikerros suojelee maanpintaa liialliselta Auringon ultraviolettisäteilyltä, joka lisää mm. ihosyöpäriskiä.

Otsonikadon estämiseksi solmittiin 1987 kansainvälinen Montrealin pöytäkirja, jolla rajoitettiin CFC-yhdisteiden ja muiden otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttöä.

– Montrealin pöytäkirja on osoittautunut aivan aiheesta historian menestyksekkäimmäksi kansainväliseksi sopimukseksi, kiittelee YK:n ympäristöohjelman johtaja Erik Solheim.

Hän odottaa, että ensi vuonna voimaan astuva, Montrealin pöytäkirjaa koskeva Kigalin muutoslisäys antaa uskoa kehityksen jatkumiseen tulevaisuudessa. Kigalissa sovittiin pääosin HFC-yhdisteiden rajoittamisesta. Niitä käytetään muun muassa jääkaapeissa.

Viime aikoihin saakka on uskottu kaikkien otsonikatoa aiheuttavien merkittävien lähteiden sulkeutuneen, mutta tutkimukset osoittivat niitä yhä ilmenevän Kiinasta. Kiinan hallitus on luvannut jäljittää ja sulkea lähteet.