Ruotsin media: Poliisi tutkii uutuuskirjan teoriaa Olof Palmen murhasta – taustalla 2004 kuolleen huippudekkaristin tutkimukset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin media: Poliisi tutkii uutuuskirjan teoriaa Olof Palmen murhasta – taustalla 2004 kuolleen huippudekkaristin tutkimukset

Ruotsalaistoimittaja Jan Stocklassa pääsi käsiksi Stieg Larssonin laajaan arkistoon. Hän yhdisti edesmenneen kirjailijan teorian omaansa, ja tuloksena oli Ruotsissa maanantaina ilmestynyt kirja.

5.11.2018 10:24

Helmikuussa 1986 Tukholmassa tapahtunut pääministeri Olof Palmen murha on jälleen noussut otsikoihin Ruotsissa. Syynä tähän on toimittaja Jan Stocklassan kirja Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet, joka ilmestyi Ruotsissa maanantaina ja julkaistaan Suomessa myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset – kuka murhasi Olof Palmen (Aula & Co).

  • Yllä olevalla videolla nähdään kuvamateriaalia Olof Palmen murhapaikalta.

Murhasta ja sen tekijöistä uuden teorian esittävä kirja perustuu vuonna 2004 menehtyneen, Millennium-trilogiastaan tunnetun dekkarikirjailijan ja toimittajan Stieg Larssonin arkistoihin. Larsson tutki Palmen murhaa vuosia, ja Stocklassa päätti saattaa miehen tutkimuksen loppuun saatuaan tämän kokoaman laajan arkiston käsiinsä.

Palmen murhan pariin omassa työssään jo aiemmin päätynyt Stocklassa yhdisti oman teoriansa ja Larssonin teorian, jolloin lopputuloksena oli uusi teoria murhan taustoista.

Olof Palme osallistui mielenosoitukseen, jossa tuettiin Espanjan demokratiakehitystä ja sorron uhreja vuonna 1975.­

Kirjan sisältöä ovat maanantaina avanneet useat ruotsalaislehdet kuten Aftonbladet, Expressen sekä Svenska Dagbladet. Lehtien mukaan Stocklassan ja Larssonin teoria yhdistää kaksi jo aiemmin murhatutkinnassa esiin noussutta skenaariota: eteläafrikkalaiset ammattitappajat sekä ruotsalaiset äärioikeistolaiset – lisäten mukaan vielä ruotsalaisen ”syntipukin”.

Hyödynsivätkö agentit ruotsalaisia Palme-vihaajia?

Aftonbladet kertoo omiin lähteisiinsä perustuen, että Palmen murhaa selvittävä poliisin tutkijaryhmä työskentelee parhaillaan aktiivisesti vuosikymmeniä unohduksissa olleen Etelä-Afrikka-tutkintalinjan parissa. Lehden mukaan poliisi tutkii nyt myös kirjassa mahdolliseksi syntipukiksi nimetyn Jakob Thedelinin osuutta asiaan.

Thedelin, joka esiintyy kirjassa muutetulla nimellä, saattaa olla ”puuttuva linkki”, joka yhdistää Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelun agentit ruotsalaisen äärioikeiston hahmoihin. Keskeisenä hahmona kirjan teoriassa on lehtien mukaan pian Palmen murhan jälkeen Pohjois-Kyprokselle vetäytynyt Bertil Wedin, jolla on yhteyksiä Etelä-Afrikan turvallisuuspalveluun.

Palmen murhapaikalla on muistolaatta Tukholman keskustassa.­

Wedinin esitetään toimineen murhassa välikätenä, minkä hän kiistää. Ruotsin poliisi kuulusteli Thedeliniä murhatutkinnan alkuvuosina, mutta kuulustelut eivät johtaneet mihinkään.

Teorian ydinajatuksena on se, että eteläafrikkalaiset agentit olisivat hyödyntäneet murhan käytännön toteutuksessa ruotsalaisia, Palmen vihaajien piireissä liikkuneita henkilöitä, joilla oli yhteyksiä myös äärioikeistolaisiin tahoihin.

Jo aiemmin murhatutkinnassa on noussut mahdolliseksi motiiviksi se, että Palme olisi murhattu, koska hän oli yksi Etelä-Afrikassa harjoitetun rotuerottelupolitiikan eli apartheidin näkyvimpiä vastustajia maailmalla. Kirja nostaa esille myös mahdollisen taloudellisen motiivin, sillä Palme oli juuri ennen kuolemaansa suunnitellut kampanjaa, jolla olisi vastustettu kauppasaarrossa olleen Etelä-Afrikan kanssa käytyä asekauppaa.

Murha-ase pankin tallelokerossa?

Etelä-Afrikkaa koskeva tutkintalinja nousi esille viimeksi 90-luvulla, kun apartheidin ajan rikoksia selvittäneen totuus- ja sovintokomission edessä todistaneet agentit nimesivät toisiaan osalliseksi Palmen murhaan.

Olof Palme ja Anna Lindh vuonna 1984.­

Aftonbladetin mukaan kirjassa esille tuodut Thedelinin sähköpostit ovat saaneet poliisit myös etsimään aktiivisesti tämän nimissä olevaa pankin tallelokeroa, joka saattaisi olla murha-aseena käytetyn revolverin kätköpaikka.

Ruotsin poliisi ei ole kommentoinut Stocklassan kirjan tietoja mitenkään. Stocklassan mukaan kaikki materiaalit on toimitettu poliisille.

Näiden materiaalien joukossa ovat myös salaa tehdyt video- ja audiotallenteet, jotka ovat peräisin Stocklassan ja häntä avustaneiden henkilöiden tapaamisista tutkintaan liittyvien eteläafrikkalaisten sekä Pohjois-Kyproksella asuvan Wedinin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?