Ulkomaat

IS vieraili Naton suurharjoituksessa – suomalais­jääkäreiden koukkaus öisestä metsästä yllätti

rac

Julkaistu:

”Sieltä tuhottiin yhteensä kuusi norjalaista rynnäkkövaunua”, sanoi luutnantti Henri IS:lle, joka seurasi Porin prikaatia Trident Juncture -sotaharjoituksessa.
Suomalainen jääkärikomppania sai viholliskosketuksen heti Trident Juncture 2018 -sotaharjoituksen ensimmäisenä taistelupäivänä viime keskiviikkona. Vastassa oli sotilaita norjalaisesta Telemark-pataljoonasta – Nato-naapurimme eliittiä.

Porin prikaatin kansainvälisen valmiusjoukon jääkärit jalkautuivat Sisu-miehistönkuljetusvaunuistaan ja lähtivät kiertämään maantieltä metsään.
  • Katso jutun alusta video suomalaisista Naton suurharjoituksessa
Se oli 10 kilometrin kierros, suurin osa pilkkopimeässä. Sitä norjalaiset eivät osanneet odottaa.

– Sieltä tuhottiin yhteensä kuusi norjalaista rynnäkkövaunua ja muutama raivausvaunu. Päästiin metsän kautta etenemään, kun ilmeisesti he eivät olettaneet, että suomalaiset tulevat metsästä ja ampuvat sivustasta ohjuksella, kertoi komppanian päällikkö, luutnantti Henri.


Siitä se alkoi, Naton suuren Trident Juncture 2018 -sotaharjoituksen hyökkäysvaihe. Kun IS vieraili jääkärikomppaniassa ‪perjantaina iltapäivällä‬, tilanne oli jähmettynyt, ja tunnelmat olivat odottavat. Jopa o-d-o-t-t-a-v-a-t.


Edessä oli ruotsalainen jalkaväkikomppania, joka oli jumittunut vihollisen 600 metrin levyisen miinakentän eteen. Aluetta puolusti kaksi norjalaista CV-90-rynnäkköpanssarivaunua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tällä hetkellä meidän komppania on ruotsalaisten takana ja odottaa, luutnantti Henri selitti.

– Tuolta takaa tulee ruotsalaisten pioneerijoukkue, joka raivaa miinoitteen.

Alikersantti Iida-Maria Väinölä oli odottajien joukossa.

– Se täytyy ymmärtää, kun harjoitellaan niin suuressa mittakaavassa, Väinölä sanoi.


Miinoitteen raivaamisen jälkeen suomalaiset lähtivät jatkamaan hyökkäystä ennalta käsikirjoitetun kuvion mukaisesti. Lauantaina osapuolten asemat vakiintuvat, ja sunnuntaina suomalaiset joutuvat vetäytymään eteläisen vastustajan tieltä. Harjoitus päättyy ‪7. marraskuuta‬ puolustajien päästyä niskan päälle.
  • Katso alta video, jossa luutnantti Henri kertoo harjoitushyökkäyksen etenemisestä

Trident Juncturessa Porin prikaatin suomalaiset ovat osa ruotsalaista ammattisotilaista muodostettua prikaatia. Jääkärikomppanian 180 sotilaan vahvuudesta 165 on tammikuussa asepalveluksensa aloittaneita varusmiehiä. Tässä ja monissa muissa harjoituksissa kuuluu aina kehua, että suomalaiset asevelvolliset ovat pärjänneet hyvin. Mutta uskottava se on.

– Meidän varusmiesaines on hyvää, ja se näkyy, sanoi kaikkien harjoitukseen osallistuneiden suomalaisten komentajana toimiva everstiluutnantti Tapio Huhtamella.

– Meidän kaverit pärjäävät monialaisissa tehtävissä. Ammattiarmeijan konekiväärimies osaa oman hommansa, mutta ei ehkä muuta.


Trident Juncturen taisteluissa Norjan vuoristo­järvien, soiden ja vuonojen keskellä ei ammuta kovilla panoksilla. Paukkupatruunoita kyllä käytetään, mutta raskaiden aseiden tuli ”kuvataan” simuloiduissa tilanteissa, ja tuomarit tuomitsevat kuinka paljon kukin sai siipeensä.

Näin Trident Juncturesta puuttuvat sodan äänet, panssarivaunujen moottorien mörinää, ilmatoimintaa ja kevyiden aseiden papatusta lukuun ottamatta.


Armeijat harjoittelevat oikeaa sotaa varten, mutta ne harjoittelevat myös pelotteeksi. Mahdolliselle aggressorille kerrotaan, ettei kannata yrittää, hinta olisi liian kallis. Sitä Suomikin täältä hakee: oman puolustuskykynsä ja samalla myös pelotteensa tehostamista. Ja yhteistoiminnan sujuvuutta läntisten kumppanien kanssa.

Oikeassa sodassa ei asevaikutusta kuitenkaan simuloida eivätkä haavoittuneet ole maskeerattuja. Oikea sota on sittenkin jotakin ihan muuta kuin väliaikaista kylmää, nälkää ja kosteutta. Mutta kyllähän Porin prikaatin varusmiehet sen varmasti ymmärtävät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt