Ulkomaat

Islannista varoitus Naton jättiharjoituksista: ”Norjaan tarvittaneen olutapua Suomesta”

Julkaistu:

Naton suursotaharjoitus ehti jo aiheuttaa pahan vajeen Islannin olutvarastoille.
Torstaina alkanut Trident Juncture 18 on Naton suurin harjoitus 16 vuoteen: siihen osallistuu 50 000 sotilasta, jos laskee mukaan jättiläismäisen lentotukialus Harry S. Trumanin miehistön. Harjoitus pidetään Norjassa ja Pohjois-Atlantilla.

Harjoituksiin osallistuvista amerikkalaisjoukoista noin 6 000–7 000 sotilasta laivattiin Atlantin yli Norjaan. Yhdysvaltalaislaivojen osasto teki välipysähdyksen Islannin Reykjavikiin muutaman päivän ajaksi, jolloin kyydissä olleille merijalkaväen ja laivaston sotilaille tarjoutui mahdollisuus iltalomiin. Niitä käytettiinkin hyväksi niin innolla, että islantilaismedian mukaan pääkaupunki Reykjavikin baarit juotiin käytännössä tyhjiksi oluesta.
– Se oli upeaa. Heitä oli uskomaton määrä, luonnehti Sæta Svínsins -baarin omistaja Nuno Alexandre Bentim Servo islantilaiselle Visir-julkaisulle.

Hän arvioi, että Reykjavikin keskustan pubeihin marssi arviolta 6 000–7 000 janoista amerikkalaista kaupungissa olevien tuhansien turistien lisäksi. Hänen baarinsa oluthanat tyrehtyivät useiden muiden ohella tyystin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikalliset olutpanimot hälytettiin apuun toimittamaan lisää oluttynnyreitä baareihin. Ravintoloiden omistajien mukaan jenkkijoukoille näyttikin maistuvan parhaiten paikallinen lager-olut tuontioluiden sijaan. Myös pienpanimoiden tuotteilla oli menekkiä.

Paikallinen bloggaaja Eiríkur Jónsson kertoi ravintoloitsijoiden todenneen, etteivät he olleet koskaan aiemmin kokeneet vastaavaa tilannetta. Baarien omistajat olivat yrittäneet paikata olutvajettaan lainaamalla tynnyreitä isompia varastoja omaavista ravintolaista ja panimon olutkuskeja oli hälytetty ylitöihin, mutta ”vastassa oli murskaava ylivoima”.
Sotilaat valtasivat Reykjavikin baarit keskiviikosta sunnuntaihin, jolloin sota-alukset lähtivät purjehtimaan kohti Norjaa. Tämän jälkeen Reykjavikin baarit ovat kuulemma päässeet täydentämään varastotappioitaan.

Ravintoloitsija Nunolla oli silti osoittaa varoituksen sanat pohjoismaisille kohtalontovereille Norjaan, jonne kokoontuu 50 000 Nato-sotilasta sekä joukkoja Ruotsista ja Suomesta.

– Ehkä olisi parempi varautua tuomaan lisää olutta Suomesta, Nuno ehdottaa.