Indonesian lentoturma sai asiantuntijat täysin ymmälleen – ”Luvut ovat hädin tuskin uskottavia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Indonesian lentoturma sai asiantuntijat täysin ymmälleen – ”Luvut ovat hädin tuskin uskottavia”

Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota turmakoneen nopeuden ja korkeuden erikoisiin vaihteluihin.

30.10.2018 12:23

Indonesiassa on jatkunut yön yli etsintäoperaatiot maanantaiaamuisen lentoturman jälkeen. Halpalentoyhtiö Lion Airin Boeing 737 MAX 8 -matkustajakone syöksyi mereen vain 13 minuuttia nousun jälkeen aamulla paikallista aikaa. Kaikkien koneessa olleiden 189 ihmisen uskotaan kuolleen.

Turman syystä ei vielä ole varmuutta. Asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota koneen lentokorkeuden ja nopeuden vaihteluihin. Indonesialainen ilmailuasiantuntija Gerry Soejatman kertoi The New York Timesille epätasaisen lentoreitin viittaavan ongelmaan lentokoneen nopeutta ja korkeutta säätävässä järjestelmässä.

Lentokone oli otettu käyttöön vasta viime elokuussa ja sillä oli lennetty noin 800 tuntia. Koneessa oli havaittu tekninen vika sunnuntaina, joka oli lentoyhtiön toimitusjohtajan mukaan kuitenkin korjattu.

BBC uutisoi maanantai-iltana, että lentopäiväkirjan merkinnän mukaan koneen edellisellä lennolla kapteenin mittaristo todettiin epäluotettavaksi. Mittariston nopeuslukeman kerrotaan olleen väärä ja korkeusmittarin näyttäneen eri lukemaa kuin lentoperämiehen mittaristo.

Reutersin mukaan kone oli teknisen vian takia lentänyt epätasaisesti: sen korkeus ja nopeus olivat vaihdelleet lennon ensimmäisten minuuttien aikana.

Soejatmanin mukaan mukaan sunnuntain lennon ja maanantaisen turmalennon välillä oli yhtäläisyyksiä. Miehen mukaan useiden lento-onnettomuuksien syyksi on väitetty ongelmia niin sanotuissa pitot-putkissa, jolloin seurauksena on ollut vääriä nopeus- tai korkeuslukemia.

Lue lisää: BBC: Indonesian turmakoneessa mittarivika ennen onnettomuutta – kone oli lähes uusi

Sydney Morning Heraldin haastattelema asiantuntija, lentoturmatutkinnoissa usein työskennellyt konsultti John Cox ihmetteli myös tietoja koneen lentokorkeudesta ja nopeudesta.

FlightRadar24-sivuston julkaiseman datan mukaan kone laskeutui ennen veteen iskeytymistä 560 km/h -vauhdilla. Kyseisellä nopeudella lennetään keskipitkiä matkoja, muttei koskaan laskeuduta.

– Nuo luvut ovat hädin tuskin uskottavia, Cox totesi.

Koneen nopeus oli laskeutumisen alkaessa 600 km/h.

Lentokoneen runkoa ei vielä ole löydetty, mutta osia koneesta on saatu kerättyä merestä. Myös ruumiinosia ja uhreille kuuluneita tavaroita on löydetty.­

FlightRadar24:n tiedoista myös selviää, että lentokoneen nopeus vaihteli runsaasti. Lentokorkeus myös parin minuutin kuluttua noususta noin 175 metriä ennen kuin nousu jatkui. Australialaislehden mukaan lennosta saadut luvut eivät ole tyypillisiä nykyaikaisille koneille.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnolla onnettomuustutkintoja johtanut Steve Wallace kertoi, ettei turmalennosta tähän mennessä saadut tiedot vastaa mitään aiempia onnettomuuksia. Tämän takia onnettomuuden syystä on vaikea edes esittää valistuneita arvauksia.

– Minulla ei ole mielessä mitään todennäköistä skenaariota tästä onnettomuudesta, Wallace sanoi.

CNN:n haastattelema ilmailuhallinnon entinen turvallisuustarkastaja David Soucie kiinnitti huomiota puolestaan siihen, että kone ei lähettänyt hätäsignaalia eivätkä lentäjät ilmoittaneet hätätilanteesta.

– Mikä minusta on erikoisinta on, että he eivät julistaneet hätätilaa. He vain sanoivat, että ”me palaamme takaisin”.

– Mutta, kun katson lentoa sen jälkeen, kone teki todella jyrkän syöksyn alaspäin. Se ei ole sellaista, jonka he olisivat tyypillisesti tehneet, Soucie analysoi.

– He olisivat säilyttäneet korkeuden, kääntyneet ja menneet takaisin lentokentälle.

Soucien mukaan sää tuskin oli syynä lentokoneen putoamiseen, sillä kone ei FlightRadarin tietojen mukaan kääntynyt palatakseen kentälle.

– Se viittaa siihen, että jotain yllättävää tapahtui hyvin nopeasti lentokoneelle.

Lue lisää: Indonesian turmakoneen kaikkien matkustajien uskotaan kuolleen – 189 uhrin joukossa yksi lapsi ja kaksi vauvaa

Turmakonetta etsitään Jaavanmereltä.­

Turmakonetta ei vielä ole löydetty.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?