Koirat Lexi ja Sally tunnistivat koululaisten malarian – sukkien haju paljasti infektion

Julkaistu:

Malaria
Uusi tutkimus kertoo, että koirat voivat olla tulevaisuudessa isossa roolissa taistelussa malariaa vastaan.
Koiria on onnistettu kouluttamaan tunnistamaan diabetes ja joitakin syöpiä. Tulevaisuudessa koirat voivat olla merkittävä keino myös malarian tunnistamisessa.

CNN kirjoittaa maanantaina julkaistusta tutkimuksesta, jossa brittiläiset tutkijat kouluttivat Medical Detection Dogs -keskuksen avustuksella koiria tunnistamaan malarian ihmisten sukkia haistelemalla.

– Ihmisillä, jotka kantavat malariaa, on ominaishaju. Tiedämme, että koirat voivat haistaa huumeita, ruokaa ja muita aineita. Niiden pitäisi myös tunnistaa malarian haju vaatteista, tutkimuksen johtava tutkija Steve Lindsay kertoo.
Lindsayn tiimi kokeili ideaansa Gambiassa, missä he keräsivät 600 koululaisille annettua sukkaa, joista osa oli ollut käytössä malariaan sairastuneilla lapsilla.

Sukat lennätettiin Britanniaan, jossa koiria opetettiin erottamaan sukkien hajusta, olivatko ne olleet malariaan sairastuneen vai terveen lapsen jalassa.

Lasten sukkia käytettiin koirien koulutuksessa Britanniassa yli neljä kuukauden ajan. Sukkien haisteleminen tuotti lopulta tulosta, sillä kultaisen noutajan ja labradorinnoutajan risteytys Lexi ja labradorinnoutaja Sally, onnistuivat tunnistamaan 70 prosenttia malariainfektioista ja 90 prosenttia ei sairastuneista lapsista.

– Koirilla on miljoonia aistisoluja kuonoissaan, mikä tekee niistä ihmisiä alttiimpia hajuille ja tuoksuille, tutkimuksessa kerrottiin.

Koiria lentokentille tunnistamaan malaria?

Tutkijat kertovat olevansa innoissaan testistä, jota he pitävät luotettavana. Tuloksia pidetään jännittävinä tulevaisuuden kannalta.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimuksia tarvitaan lisää, ennen kuin koiria todella voi käyttää taistelussa malariaa vastaan. Tutkijat varoittavat, että tulokset ovat vielä hyvin aikaisia. Tutkimuksia halutaankin jatkaa myös muissa maissa, erityisesti Afrikan maissa.

Tutkijat haluavat nähdä tulevaisuudessa, voivatko koirat haistaa malarian ”suoraan” infektion saaneista ihmisistä. Mikäli koirat todella pystyvät siihen, niitä voisi käyttää maissa, joissa malariaa on onnistettu kitkemään tehokkaasti, kuten esimerkiksi Etelä-Afrikassa tai Sri Lankassa.

Tutkijoiden mukaan koiria voisi käyttää esimerkiksi lentokentällä, jossa ne voisivat tunnistaa ihmiset, jotka tuovat maahan malariaa. Koirat voisivat myös tunnistaa oireettoman malarian.

– Koirien käyttö malarian tunnistamisessa ei välttämättä kuitenkaan ole tehokasta epidemiamaissa, kuten Nigeriassa, Lindsay pohtii.

Maailman terveysjärjestön mukaan vuonna 2016 malariaan sairastui arvioilta 216 miljoonaa ihmistä maailmalaajuisesti. Sairastuneista kuoli noin 445 000.