Kommentti: Viharikokset hurjassa nousussa Yhdysvalloissa, mutta Trump kauppaa vain lisää raivoa

Julkaistu:

Sekä Pittsburghin ampuja että Floridan pommimies innostuivat myös Donald Trumpin levittämistä tarinoista, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Kiväärillä ja pistooleilla aseistautunut mies astuu sisään Pittsburghissa sijaitsevaan synagogaan ja huutaa: ”Kaikkien juutalaisten on kuoltava!”. Mies avaa tulen, surmaten ainakin yksitoista jumalanpalvelukseen saapunutta.

Edellisenä päivänä poliisi pidätti Floridassa miehen, jonka epäillään postittaneen kirjepommeja tunnetuille presidentti Donald Trumpin vastustajille ja uutiskanava CNN:n toimitaloon. Myös pommien lähettämisestä epäilty mies on kertonut vihaavansa juutalaisia, mustien ja homojen lisäksi.
Juutalaisvihaa vastaan toimivan Anti-Defamation League –kansalaisjärjestön raportin mukaan vuosien 2007 ja 2016 väillä äärioikeisto oli vastuussa 74 prosentista Yhdysvalloissa tehdyistä terrori-iskuista. Tiistaina järjestö kertoi juutalaisten häirintätapausten kasvaneen vuonna 2017 lähes 60 prosenttia edellisvuodesta. Marylandin yliopiston tutkijoiden mukaan äärioikeiston tekemien väkivaltaisten iskujen määrä on yli viisinkertaistunut 2000-luvulla.

Ilmiötä ruokkiva viha kytee syvällä amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Sitä kuvaa loistavalla tavalla ohjaaja Spike Leen elokuva Blackkklansman, jossa keskeisen roolin näyttelee suomalainen Jasper Pääkkönen. Myös Trumpin ajan kuplinta pääsee elokuvassa väkevästi esille.


Kuinka Trumpin hallinto on vastannut tähän selvästi amerikkalaisten turvallisuutta uhkaavaan muutokseen? Elokuussa 2017 rasististen järjestöjen marssia Virginian Charlottesvillessa vastustanut nainen kuoli, kun äärioikeistoa tukenut mies ajoi autolla päin väkijoukkoa. Tapahtuneen jälkeen Trump ei suostunut tuomitsemaan hakaristilippuja kantaneita marssijoita, vaan intti joukossa olleen ”erittäin hyviä ihmisiä”.

Torstaina, kirjepommittajan ihmisjahdin ollessa kuumimmillaan, matkusti Trumpin hallinnossa sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Kirstjen Nielsen Floridan sijaan Yhdysvaltojen ja Meksikon väliselle rajalle, jossa Fox News –kanava haastatteli häntä rajaa lähestyvästä siirtolaisten ”karavaanista”.

– Tällä hetkellä meillä ei ole aikomusta ampua ihmisiä kohti, Nielsen sanoi, viitaten Hondurasista ja muista Väli-Amerikan köyhistä maista kohti Yhdysvaltoja käveleviin perheisiin, jotka tässä vaiheessa olivat satojen kilometrien päässä rajasta.
Trumpia vimmaisesti tukeva Fox News on seurannut ryhmän etenemistä päiväkausia, maalaillen kuvaa koko maan olemassaoloa uhkaavasta tapahtumasta. Trump itse on puhunut karavaanista kampanjatilaisuuksissaan ja väittänyt Twitter-tilillään ilman perusteita, että ryhmän mukana kulkee ”rikollisia ja tuntemattomia Lähi-idästä tulleita”.

Todellisuudessa pakolaisia kulkee kohti Yhdysvaltoja enemmän tai vähemmän koko ajan, eikä mitään poikkeuksellista ole tapahtumassa. Karavaanilla pelottelu on Trumpin vaalityötä republikaaneille marraskuun välivaalien alla.

Miten pakolaiskaravaani sitten liittyy Pittsburghin joukkosurmaan? Samaan tarinaan on verkon salaliittoteorioissa liitetty juutalainen liikemies ja äärioikeiston yleinen maalitaulu George Soros, jonka on väitetty rahoittavan pakolaisten matkaa.

Pittsburghissa synagogaan hyökännyt mies oli jakanut toistuvasti sosiaalisen median tileillään karavaania koskevaa materiaalia ennen joukkomurhaa. Juuri ennen tekoa mies kirjoitti, ettei voi enää katsella sivusta, kun juutalaisten maahan auttamat pakolaiset tappavat amerikkalaisia.


Onko Trump sitten itse jonkin sortin juutalaisvihaaja, kuten moni väittää? Ei tietenkään. Trumpin tytär Ivanka ja tämän mies Jared Kushner ovat uskonnoltaan juutalaisia. Myös Pittsburghin ampujan kerrotaan olleen pettynyt, sillä hänen mielestään presidentti ei vastustanut juutalaisia ja näiden ”maailmanvaltaa” riittävän lujasti.

Tämä ei tarkoita, että Trumpilla ja tämän liittolaisilla olisi esteitä käyttää juutalaisiin tai muihin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa ja verkon synkissä kulmissa syntyneitä teorioita omaksi edukseen. Salaliittoteoriat uppoavat Trumpin yleisöön, oli kyse sitten Barack Obaman synnyinpaikasta, juutalaisista rahoittamassa pakolaisaaltoa tai demokraattien itselleen lähettämistä kirjepommeista.

Trumpille ei myöskään ole missään vaiheessa tuottanut ongelmaa jakaa kansaa ja synnyttää raivoa puheillaan, jos tästä on hänelle itselleen hyötyä. Sekä Pittsburghin ampuja että Floridan pommimies innostuivat myös Trumpin levittämistä tarinoista, koska niiden tavoitteena on aiheuttaa pelkoa ja raivoa.

Tästä syystä on ehdottomasti myös Trumpin asia, jos floridalainen mies teippaa pakettiautonsa täyteen hänen kuviaan ja postittaa pommipaketteja hänen tärkeimmille arvostelijoilleen.

Tästä syystä on ehdottomasti myös Trumpin asia, jos hänen itsensä vyöryttämästä tarinasta raivostunut mies pakkaa aseensa ja ryntää ampumaan 11 ihmistä.
Kukaan ei väitä että Trump olisi vastuussa näistä viimeaikaisista terrori-iskuista. Mutta kenen tahansa julkisessa virassa toimivan on ymmärrettävä, että heidän sanoillaan voi olla seurauksia. Terrorin tuomitseminen ei riitä jos vihan lietsominen jatkuu.

Trump tai kukaan hänen tukijoistaan ei voi paeta tätä vastuuta yksinkertaisesti sanomalla, ettei presidentti oikeasti ruoki puheillaan väkivaltaista toimintaa. Näin kuvittelevan kannattaa vaikka katsoa Mashable-verkkosivuston kokoama video, johon on kerätty Trumpin kommentteja tämän kampanjatilaisuuksista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt