Pittsburghin ampumista tutkitaan viharikoksena – ”Pahin rikospaikka, jonka olen nähnyt” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pittsburghin ampumista tutkitaan viharikoksena – ”Pahin rikospaikka, jonka olen nähnyt”

Useita kuolonuhreja vaatineesta joukkoampumisesta epäilty mies on toimitettu sairaalaan. Hänen tilastaan ei toistaiseksi ole tietoa.

27.10.2018 21:11

Pittsburghissa on pidetty lehdistötilaisuus koskien paikallisessa synagogassa aiemmin lauantaina tapahtunutta joukkoampumista, jossa useiden lähteiden mukaan sai surmansa ainakin kahdeksan ihmistä.

Tilaisuudessa puhunut Pittsburghin julkisesta turvallisuudesta vastaavan elimen johtaja Wendell Hissrich puhui ”useista kuolonuhreista” kertomatta määrää tarkemmin. Hän kuitenkin vahvisti, että ampumisessa haavoittui ainakin kuusi ihmistä, joista neljä on poliiseja.

Neljän loukkaantuneen kerrottiin olevan poliiseja.

Hissrichin mukaan poliisien tila ei ole hengenvaarallinen, mutta muiden loukkaantuneiden tila on ”kriittinen ja luonteeltaan vakava”. Hissrich kuvaili rikospaikkaa ”karmeaksi”.

– Se oli pahin rikospaikka, jonka olen nähnyt. Ja olen sentään ollut myös lentokoneiden putoamispaikoilla. Se oli erittäin paha, Hissrich sanoi, kun häneltä kysyttiin hänen tuntemuksistaan tapauksen suhteen.

Hissrichin mukaan tapausta tutkitaan viharikoksena. Paikalliselle tv-kanavalle puhuneiden poliisilähteiden mukaan ampuja olisi huutanut ennen tulituksen aloittamista, että ”kaikkien juutalaisten on kuoltava”.

Alueella nähtiin runsaasti raskaasti aseistautunutta virkavaltaa.

Ampumisesta epäilty mies on Hissrichin mukaan toimitettu loukkaantuneena sairaalaan, mutta hän ei ollut halukas kertomaan tämän nimeä. Yhdysvaltain mediassa epäillyn nimi on jo ollut esillä, mutta sitä ei ole mikään viranomaistaho toistaiseksi vahvistanut.

Kyseisen 46-vuotiaan pittsburghilaismiehen kerrotaan julkaisseen sosiaalisessa mediassa useita antisemitistisiä kommentteja.

FBI ottaa johdon tutkinnassa

Liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on ottanut tapauksen tutkinnan johdon. Tiedot tarkentunevat edelleen, sillä synagogan tyhjentämisen kerrottiin olevan vielä kesken.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tapausta lyhyesti toimittajille.

– Maassamme, ja suoraan sanoen koko maailmassa vallitseva viha on kauhea, kauhea asia. Jotain on tehtävä. Kun ihminen syyllistyy tämänlaiseen tekoon, hänet pitäisi tuomita kuolemaan, Trump sanoi toimittajille.

Presidentti Trump pysähtyi kommentoimaan tapausta toimittajille ennen kuin hän lensi Indianapolisiin.

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kommentoi tapausta lauantaina. Hän kertoi olevansa ”surun murtama ja tyrmistynyt” juutalaisten pyhätössä tapahtuneesta veriteosta.

– Koko Israelin kansa suree yhdessä kuolonuhrien perheiden kanssa. Seisomme Pittsburghin juutalaisen yhteisön rinnalla ja seisomme amerikkalaisten rinnalla kohdatessamme tällaista kauheaa ja antisemitististä brutaaliutta. Rukoilemme kaikki haavoittuneille nopeaa toipumista, Netanjahu sanoi julkaisemassaan lausunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?