Brasilialaiset äänestävät sunnuntaina maalleen uuden presidentin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että maata tulee johtamaan äärioikeiston ehdokas Jair Bolsonaro, 63, sillä viimeisimpien mielipidemittausten hän johtaa vastustajaansa, vasemmistolaista Fernando Haddadia, 55, reilusti.
Guardianin mukaan torstai-iltana Bolsonaron kannatus oli 56 prosenttia ja Haddadin kannatus 44 prosenttia. Välimatka on kuroutunut hieman viime päivinä, mutta Bolsonarolla on silti huomattava etumatka.
– Aiomme muuttaa Brasilian mahtavaksi kansakunnaksi, Bolsonaro kertoi 1,9 miljoonalle Twitter-seuraajalleen perjantaina.
Reutersin mukaan poliittinen debatti on jäänyt vaalikampanjan aikana poliittisen väkivallan varjoon. Monet brasilialaiset pelkäävät, että väkivalta ei tule päättymään sunnuntain äänestykseen.
Brasilian presidentinvaalien toisella kierroksella sunnuntaina toisistaan ottavat mittaa sosiaaliliberaalin PSL-puolueen Jair Bolsonaro (vas.) sekä työväenpuolue PT:n ehdokas Fernando Haddad.
Bolsonaron kannattajat ovat viime viikkoina uhkailleet vahingoittavansa korkeimman oikeuden tuomareita sekä hyökänneet myös fyysisesti toimittajien ja vastapuolen äänestäjien kimppuun. Myös Haddadin tukijoita on syytetty väkivallasta, joskin vähäisemmässä määrin.
Syyskuun alkupuolella myös Bolsonaro itse joutui hyökkäyksen kohteeksi, kun häntä puukotettiin kesken kampanjatilaisuuden Juiz de Foran kaupungissa maan kaakkoisosissa. Sairaalavuoteeltaankin käsin hän kuitenkin jatkoi kampanjointiaan sosiaalisen median välityksellä.
”Tropiikin Trump” vai sittenkin Goebbels?
Brasilian tulehtunutta poliittista ilmapiiriä on verrattu Yhdysvaltojen kahtiajakoon, jonka kärjistymisestä saatiin esimerkki kuluneella viikolla useille presidentti Donald Trumpin kritisoijille postitettujen epäiltyjen putkipommien muodossa. Myös Bolsonaro itse on verrannut itseään Yhdysvaltain presidenttiin kutsumalle itseään useaan otteeseen ”Tropiikin Trumpiksi”.
Bolsonaro on kuitenkin mennyt lausunnoissaan monta kertaa huomattavasti pidemmälle kuin yhdysvaltalainen esikuvansa. Hän on muun muassa sanonut, että Brasilian sotilashallinnon olisi aikoinaan pitänyt tappaa toisinajattelijat pelkän kiduttamisen sijaan.
Presidenttiehdokas Jair Bolsonaro tallentui kameraan hetki sen jälkeen, kun häntä oli puukotettu Juiz de Forassa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa syyskuun alussa.
Sotilasvallan ihannoimisen lisäksi hän on ilmaissut kommenteissaan halveksuntaansa muun muassa naisia, alkuperäiskansoja sekä seksuaali- ja muita vähemmistöjä kohtaan. Hän on kommentoinut rasistiseen sävyyn myös afrikkalaista sukujuurta olevia kansalaisia, joita Brasilian väestössä on huomattava määrä.
Monissa Bolsonaron lausunnoista on nähty viittauksia natsien retoriikkaan.
– Mutta tekeekö natsilta kuulostaminen hänestä natsin? Siinä mielessä ei vielä, koska hän uskoo vaalien järjestämiseen. Mutta asiat saattavat muuttua nopeastikin, jos hän pääsee valtaan, varoitti argentiinalainen historiantutkija Federico Finchelstein mielipidekirjoituksessaan Foreign Policy -lehdessä lokakuun alussa.
– Hiljattain Bolsonaro väitti, ettei koskaan hyväksyisi häviötä vaaleissa. Hän myös vihjasi, että armeija saattaa olla samaa mieltä hänen kanssaan. Tämä on selkeä uhka demokratialle, Finchelstein jatkoi kirjoituksessaan viitaten sotilasvallankaappauksen mahdollisuuteen.
Haddadin kannattajat osoittivat mieltään ehdokkaansa puolesta Sao Paulossa lauantaina.
Kirjoituksen otsikossa Bolsonaroa verrattiin Adolf Hitlerin hallinnon propagandaministeriin Joseph Goebbelsiin. Perjantaina Bolsonarolle ilmaisi tukensa Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon, joka on yksi Yhdysvaltojen oikeistokonservatiivisten piirien näkyvimmistä hahmoista.
– Kapteeni Bolsonaro on brasilialainen patriootti, ja uskon, että hänestä tulee mahtava johtaja maalleen tänä historiallisena hetkenä, Bannon sanoi Reutersille.
”Kyse on äänistä kaikkea ja kaikkia vastaan”
Guardianin mukaan sunnuntain vaaleja on kutsuttu Brasilian historian tärkeimmiksi, sillä ne saattavat muuttaa maailman neljänneksi suurimman demokratian suuntaa merkittävästi. Vielä vuosi sitten kukaan ei olisi arvannut, että lähes kolme vuosikymmentä maan kongressissa istunut ja lähinnä loukkaavista kommenteistaan tunnettu Bolsonaro nousisi presidentiksi.
Miehen rakettimaisen nousun kerrotaan yllättäneen myös hänen kannattajansa. Asiantuntijoiden mukaan Bolsonaron nousua ovat siivittäneet yhä jatkuva talouskriisi, Haddadin edustaman, vuosina 2003–2016 maata hallinneen PT-puolueen tekemät virheet sekä lukuisat korruptioskandaalit, joissa valtaapitävät poliitikot yksi toisensa jälkeen ovat ryvettyneet.
Bolsonaron kannattajat jalkautuivat Sao Paulon kaduille viime keskiviikkona.
– Kyse on äänistä kaikkea ja kaikkia vastaan, arvioi brasilialaisen Piauí-lehden politiikan toimittaja José Roberto de Toledo, jonka mukaan monet äänestäjät näkevät Bolsonaron enemmän pikaisesti tarvittavana ”suonkuivaajana” kuin pelastajana.
Historiantutkija Lilia Schwarcz puolestaan sanoo, että Bolsonaro on rakentanut menestyskampanjansa pelon varaan. Hän on pelotellut kansaa muun muassa kuvitellulla kommunismin uhalla ja moraalisella rappiolla sekä imenyt voimaa kansalaisten kroonisesta turvattomuuden tunteesta, johon paras apu hänen mukaansa on aselakien höllentäminen ja valtion turvallisuuskoneiston rautainen ote.
– Brasilialaiset äänestävät kansan isästä ja hyvin ankarasta isästä, joka takaa heidän turvallisuutensa ja kukistaa korruption. Ja se hinta, minkä me siitä kaikesta joudumme maksamaan, ei ole tärkeä, Schwarcz sanoo.