Mekö kielisukulaisia? Suomi-kytkös ei enää kelpaa Unkarin nationalisteille – villeimpien väitteiden mukaan Jeesuskin oli madjaari - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mekö kielisukulaisia? Suomi-kytkös ei enää kelpaa Unkarin nationalisteille – villeimpien väitteiden mukaan Jeesuskin oli madjaari

”Kalannahan tuoksuiset” suomalaiset eivät tahdo enää kelvata kielisukulaisiksi Unkarin nationalisteille. Vaihtoehtoisesta historiasta löytyy esi-isäksi vaikkapa hunni Attila.

Julkaistu: 28.10.2018 17:25

Unkarin nationalistit eivät pidä arvossa kielisukulaisuutta Suomeen – vaihtoehtohistoria etsii yhteyksiä idän suuriin soturikansoihin.

Unkarin itsevaltaisella pääministerillä Viktor Orbánilla on visio uudesta maailmanjärjestyksestä, jonka keskus ei ole lännessä. Orbán uskoo idän kansojen nousuun ja pitää Unkarin strategisina kumppaneina Turkkia, Azerbaidzhania ja Kazakstania. Tälle kumppanuuden tasolle hän haluaa nostaa myös Kirgisian ja Uzbe­kistanin.

– Turkkilaiset kansat ovat kehittyneet fantastisesti talouden ja politiikan alalla. Jos unkarilaisia nyt kutsutaan itäiseksi kansaksi, on meidän tässä valossa pidettävä sitä ylistyksen ilmauksena, Orbán sanoi turkkilaisen kielialueen maiden yhteistyöjärjestön kokouksessa Kirgisiassa syyskuussa. Unkari on saanut järjestössä tarkkailijajäsenen paikan.

– Unkarilaiset pitävät itseään hunnilais-turkkilaista alkuperää olleen Attilan myöhäisinä jälkeläisinä. Unkarin kieli on turkkilaisten kielten sukulainen, Orbán sanoi kokouksessa.

Hunnien viimeinen päällikkö Attila.

Orbánin mielipide näyttää muuttuneen. Viisi vuotta sitten hän sanoi Helsingissä, että Suomen ja Unkarin kielisukulaisuus on ”historiallinen tosiasia eikä mielipidekysymys”.

Tosiasia on se, että kansallismieliset piirit Unkarissa ovat jo pitkään yrittäneet kirjoittaa historiaa uusiksi ja työntää syrjään vakiintunutta tutkimustietoa suomalais-ugrilaisten kielten sukulaisuudesta. Vanhat heimoyhteydet ”kalanrasvan hajuisiin” suomalaisiin joutavat näiden nationalistien mielestä roskakoriin.

Hallituksen idänsuuntauksen taustalla puolestaan vaikuttaa vahvoja poliittisia syitä: Orbán on saanut länsimaista jatkuvaa arvostelua politiikasta, joka loukkaa Euroopan unionin demokratiaa ja vapautta koskevia perusarvoja. Unkari joutui hiljattain jopa europarlamentin alulle paneman kurinpitomenettelyn kohteeksi.

Sekä pääministeri Orbán että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hallitsevat maitaan autoritaarisin ottein, eikä avoin demokratia kukoista myöskään Keski-Aasian tasavalloissa.

– Nämä nykyisen hallituksen poliitikot tuntevat sympatioita herra Erdoganiin, kommentoi Unkarin historiaan perehtynyt budapestilainen kirjailija László Márton IS:lle.

– Siksi he yrittävät vääntää väkisin sukulaisuutta Unkarin ja Turkin välille. Mutta he joutuvat vain puremaan onttoa pähkinää, niin kuin Luther tapasi sanoa.

Márton viittaa uskonpuhdistajan pöytäpuheeseen paholaisesta, joka ihmiskuntaa vastaan juonitellessaan haukkaa vain tyhjää pähkinänkuorta.

Fennougristiikka eli vertaileva kielitieteellinen tutkimus Unkarin, Suomen, Viron ja Venäjällä asuvien uralilaisten kansojen kielistä ja niiden sukulaisuudesta syntyi jo 1800-luvulla. Laajemmin ymmärrettynä se merkitsee suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvien kansojen kulttuurin ja historian tutkimusta.

Martti Ahtisaari ja Viktor Orban kättelivät Naantalissa 1999.

Unkarilaisten nationalistien mukaan fennougristiikka oli unkarilaisten vähättelemiseksi punottu salaliitto, jonka takana oli ensin Habsburgien keisarihovi Wienissä ja sitten Unkarin oma kommunistihallinto.

Unkarin puoluejohtaja János Kádár vaali aktiivisesti yhteyksiä Suomeen vuoden 1956 kansannousun verisen tukahduttamisen jälkeen, ja Kekkosen ajan Suomi oli veljeilyssä innokkaasti mukana. Tämä yhteydenpito nähdään nyt suomettuneen Suomen tukena vihatulle kommunistihallinnolle.

Fennougristiikkaa inhotaan ennen muuta oikeistopopulistisen valtapuolue Fideszin ja kovan linjan äärioikeistolaisen Jobbikin äänestäjäkunnassa. Nämä nationalistit vaalivat kuvaa rotupuhtaasta, ylväästä Unkarista keskellä slaavikansojen merta. He eivät kaipaa Unkariin maahanmuuttajia eivätkä sukulaisikseen suomalaisjuntteja.

– Nykyisten vallanpitäjien kanta-asiakaskuntaan kuuluu paljon sellaista väkeä, joka tykkää sumerilais-hunnilais-skyyttiläisistä ja ties mistä vaihtoehtoisista alkuperäteorioista, sanoo Wienin yliopiston suomalais-ugrilaisten kielten professori Johanna Laakso IS:lle.

– Niihin liittyy myös unkarilaisen hurraa- ja yhyy-isänmaallisuuden perinteeseen loistavasti sopiva salaliittomeininki: kaikki vihaavat ja sortavat meitä, siksi tämä suomalais-ugrilaisuuskin on keksitty meidän nöyryyttämiseksemme ja todellisen esihistoriamme hämärtämiseksi.

Orban ja Jyrki Katainen maaliskuussa 2011.

Virallisesti fennougristiikka on toki vielä voimissaan Unkarissa. Hallitus ei ole uhannut lakkauttaa yliopistollisia fennougristiikan tutkimuslaitoksia.

– Niin helposti se ei käy edes täällä, kirjailija Márton sanoo.

– Tiedeyhteisö toimii Unkarissa yhä vielä itsenäisesti, ja fennougristiikka kukoistaa yliopistoissa ja akatemiassa.

Aiheesta puhutaan edelleen myös kouluopetuksessa.

– Suomalais-ugrilainen kielisukulaisuus kuuluu edelleen koulujen äidinkielen opetusohjelmaan ja ylioppilastutkinnon virallisiin sisältöihin, kertoo professori Laakso.

Sipilä ja Orban juttusilla viime maaliskuussa.

Akateemisesta vapaudesta huolimatta anti-fennougristinen keskustelu jatkuu Unkarissa kansallismielisillä verkkosivustoilla ja myös korkealla poliittisella tasolla.

– Parlamentin puhemies László Kövér on syyskuun alussa tv-haastattelussa lausunut, että vaikka hän ei haluakaan ruveta kiistämään ’suomalais-ugrilaista teoriaa’, sen alkuperä ja synty ovat ’epäilyttäviä’, Laakso kertoo.

Unkarin hallituksen inhimillisten voimavarojen ministeri Miklós Kásler puolestaan on ottanut kantaa tutkimukseen Unkarin muinaisten Árpád-suvun kuninkaiden geeniperimästä. Kásler kertoi olevansa aivan varma, että kuningashuone on ”euraasialaista, ei suomalais-ugrilaista” alkuperää.

Tässä Kasler astui pahasti harhaan. Suomalais-ugrilaiset kansat ovat kielisukulaisia, eivät geneettisiä sukulaisia. Árpád-suvun dna ei kerro mitään siitä, mitä kieltä nämä Bélat, Gézat, Tapanit ja Ladislaukset puhuivat tuhat vuotta sitten: kielisukulaisuus ei merkitse verisukulaisuutta. Poliittinen ilmapiiri on vain nyt sellainen, ettei tätä tieteellistä faktaa haluta ymmärtää.

Esikuvina hunnit ja Attila – anteeksi, Atilla

Unkarilaiset heimot saapuivat Karpaattien altaan tasankoalueelle noin vuonna 895. Mistä ne sinne tulivat – siitä Unkarissa on kiistelty pitkään.

Vaihtoehtohistoriaa kirjoitetaan usean kansallismielisen ”tieteellisen teorian” ympärille. Niistä suosituimpiin kuuluu väite, jonka mukaan unkarilaisten kantaisiä olivat Keski-Aasian suunnasta 300-luvulla Eurooppaan hyökänneet hunnit ja heidän kuninkaansa Atilla. Ei Attila, vaan Atilla, sillä Attila on nimen germaaninen muoto, joka ei nationalisteille kelpaa.

Unkarilaisten saapuminen Karpatian tasangolle vuonna 895. Taiteilija Árpád Fesztyn panoraamamaalaus on klassista kansallismielistä kuvastoa 1800-luvun lopusta.

Toinen kansallismielinen kertomus kuvaa unkarilaisia skyyttien ja sumerilaisten jälkeläisiksi. Skyytit olivat sotaisia indoeurooppalaisia paimentolaisia, joiden valtakunta ulottui suurimmillaan nykyisen Ukrainan, Etelä-Venäjän ja Vähän-Aasian alueille vuosina 400–200 eaa. Tämän näkemyksen mukaan unkarilaisten historia ulottuu skyyttien kautta aina maapallon vanhimpaan sivistyskansaan sumerilaisiin. Unkarin kieli yhdistetään muinaiseen sumeriin.

Kaikkein villeimmät nationalistiset tarinat kuvaavat Jeesusta unkarilaisena. Erään kertomuksen mukaan Jeesus oli sumerilainen sotavanki, jonka juutalaiset orjakauppiaat toivat pyhään maahan. Toisen tarinan mukaan Jeesuksen äiti Maria oli parthialainen prinsessa – ja parthialaiset olivat sumerilaisten jälkeläisiä, siis unkarilaisia.

Vakiintuneen historiankirjoituksen mukaan unkarin kielen ja sitä kautta nykyisen unkarilaisen identiteetin alkuperä on jossakin nykyisen Venäjän alueella. Unkarilaiset tutkijat puhuvat yhä mielellään siperialaisesta alkukodista, suomalaisten tutkijoiden enemmistö kannattaa Volgan mutkaa. Lopullista konsensusta ei ole.

Suomalais-ugrilaiset kielet ovat kehittyneet kantauralista, jota puhuttiin keskisellä Uralilla ja Volgan alueella 4 000–6 000 vuotta sitten. Nykyisin suomalais-ugrilaisia kieliä puhuu yli 20 miljoonaa ihmistä Unkarissa, Suomessa, Virossa, Latviassa, saamelaisalueella ja Venäjällä.

Yhteisten suomalais-ugrilaisten sukulaissanojen lukumäärä suomen ja unkarin kielissä on pieni.

Helsingin yliopiston unkarin kielen lehtori Gyula Weöres esitti vuonna 1935 julkaistussa Suomi-Unkari-albumissa muutamia yksinkertaisia lauseita suomeksi ja unkariksi, vertailun vuoksi, todisteeksi kielisukulaisuudesta.

Jég alatt télen eleven halak úszkálnak. (Jään alla talvella elävät kalat uiskentelevat.)

Kövektől véres volt veje keze. (Kivistä verinen oli vävyn käsi.)

Árva szeme könnyel tele. (Orvon silmä kyyneliä täynnä.)

Ki ment mi elöttünk? (Ken meni meidän edessämme?)

Menyem adott vajat. (Miniäni antoi voita.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?