Venäjän ulkoministeriö varoittaa Suomea ja Ruotsia Naton suursotaharjoituksesta: ”Lähdemme siitä, että Helsinki ja Tukholma ymmärtävät...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän ulkoministeriö varoittaa Suomea ja Ruotsia Naton suursotaharjoituksesta: ”Lähdemme siitä, että Helsinki ja Tukholma ymmärtävät...”

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova otti kovasanaisesti kantaa parhaillaan Norjassa meneillään olevaan Trident Juncture 18 -harjoitukseen.

26.10.2018 11:48

Torstaina alkanut Trident Juncture 18 on Naton suurin harjoitus kuuteentoista vuoteen, ja mukana siinä ovat myös Naton erityiset kumppanimaat Ruotsi ja Suomi.

Harjoituksen alkaminen on pantu Venäjällä merkille kitkerin kommentein. Venäjän ulkoministeriön nettisivuilta löytyy tekstimuotoon purettuna ministeriön tiedottajan Marija Zaharovan lausunto, jonka hän oli antanut torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

– Me pidämme Pohjois-Atlantin liiton toimintaa yrityksenä käyttää Suomen ja Ruotsin sotilaspoliittista potentiaalia omien taktisten tavoitteidensa edistämiseen Venäjän rajoittamiseksi täysin keksittyjen ja kuvitteellisten verukkeiden nojalla, Zaharova sanoi.

– Me lähdemme siitä, että Helsinki ja Tukholma ymmärtävät myös sen, ja että he raportoivat myös todellisista uhkista sekä siitä, mistä nämä todelliset uhat eurooppalaiselle turvallisuudelle tulevat. Ne eivät takuulla tule Venäjältä, hän jatkoi.

Zaharovan lausunnon voi lukea venäjäksi tästä linkistä.

Puolustusministeriön julkisuuteen antamassa kuvassa näkyy Trident Juncture 18 -harjoitukseen valmistautuva suomalainen sotilas kuvattuna Lapissa.

Zaharovan mukaan Euroopan turvallisuuden todellinen horjuttaja on Yhdysvallat, joka yrittää vetää Suomen ja Ruotsin mukaan yhä syvemmälle Nato-yhteistyöhön.

– Venäjä pitää tätä Naton tarkoituksellisena toimintana, joka tähtää Suomen ja Ruotsin vetämiseen Pohjois-Atlantin liiton käytännön toimintaan. Tämä ei ole omiaan vahvistamaan vakautta ja turvallisuutta Pohjois-Euroopassa eikä myöskään koko Euroopassa.

Zaharovan mukaan Yhdysvallat kantaa päävastuun Naton johtamisesta, metodeista ja päätöksistä, joiden tuloksena Euroopan turvallisuus uhkaa heiketä.

– Tämä politiikka ja lähestymistapa pitävät sisällään todellisia riskejä alueen tilanteen heikentymiselle. Kaikki tämä soveltuu Yhdysvaltain harjoittaman Euroopan turvallisuustasoa madaltavan politiikan valtavirtaan, Zaharova muotoili.

Trident Juncture 18 -sotaharjoitukseen osallistuvat saksalainen ja latvialainen sotilas kuvattuna Norjassa.

Trident Juncture 18 -harjoitus käydään pääosin Norjassa. Marraskuun 7. päivään asti kestävään pääharjoitukseen osallistuu 50 000 sotilasta, jos laskee mukaan jättiläismäisen lentotukialus Harry S. Trumanin miehistön. Suomesta harjoituksessa on mukana lähes 600 suomalaista sotilasta maa-, meri- ja ilmavoimista.

Venäjän ulkoministeriö ei ottanut torstaina erikseen kantaa siihen, että harjoitukseen osallistuu upseereita myös kahdesta entisestä neuvostotasavallasta Ukrainasta ja Georgiasta. Harjoituksessa on lisäksi mukana edustus myös Jordaniasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?