Yhdysvaltoja lähestyvästä jätti­karavaanista liikkuu villejä teorioita – nyt puhuvat marssijat

rac

Julkaistu:

Tuhansien ihmisten karavaania on väitetty ties kenen masinoimaksi, mutta karavaanissa marssivat ihmiset ovat kertoneet lähteneensä liikkeelle jengiväkivallan, työttömyyden, köyhyyden ja toivottomalta näyttävän tulevaisuuden ajamina.
Varhain aamulla lokakuun 12. päivänä korkeista murhaluvuistaan tunnetussa San Pedro Sulassa Hondurasissa reilun sadan ihmisen joukko aloitti marssin kohti Yhdysvaltoja. Nyt joukko on kasvanut 7 000 ihmisen karavaaniksi, josta on tullut poliittinen pelinappula marraskuisiin kongressivaaleihin valmistautuvassa Yhdysvalloissa.

– Valitettavasti näyttää siltä, että Meksikon poliisi ja armeija eivät kykene pysäyttämään karavaania, joka suuntaa kohti Yhdysvaltojen etelärajaa. Rikollisia ja tuntemattomia Lähi-idästä kotoisin olevia on joukossa. Olen hälyttänyt rajavartiolaitoksen ja armeijan ja sanonut, että tämä on kansallinen hätätilanne, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi maanantaina.


Puhuessaan kannattajilleen viime perjantaina Trump kuvaili karavaanissa olevan ”pahoja ihmisiä,” ”ei mitään pikku enkeleitä” ja ”kovia, kovia ihmisiä”.

Kovia spekulaatioita on myös liikkunut karavaanin järjestäjästä. Trump ja yhdysvaltalaiset oikeistopoliitikot ovat väittäneet demokraattien tai miljardööriliikemies George Sorosin rahoittavan karavaania heikentääkseen republikaanien asemaa tulevissa vaaleissa.


Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence puolestaan sanoi The New York Timesin mukaan, että karavaanin järjestäjinä olivat ”vasemmistoryhmittymät” ja sitä rahoitti Venezuelan vasemmistohallitus. Hondurasin presidentin mukaan karavaanin taustalla ovat kommunistiaktivistit, jotka haluavat saada maan johtajat näyttämään huonolta.

Värikkäiden väitteiden tueksi ei kukaan ole pystynyt esittämään todisteita.

Järjestäjäksi syytetty kiistää toimineensa järjestäjänä

Karavaanissa marssivat ihmiset kertovat eri lehtien haastatteluissa jengiväkivallan, työttömyyden, köyhyyden ja toivottomalta näyttävän tulevaisuuden saaneen heidät lähtemään liikkeelle. Moni kertoo suunnitelleensa lähtöä jo pitkään. Kun he saivat tiedon karavaanista sosiaalisen median, television tai ystävien kautta, päättivät he lopulta pakata tavaransa.


Karavaanin järjestäjäksi syytetty hondurasilainen vasemmistoaktivisti Bartolo Fuentes kertoo saaneensa yhteydenottoja eri ihmisiltä ja pieniltä ryhmiltä, jotka jo suunnittelivat matkaa pohjoiseen. Hän oli yhteydessä neljään ryhmään ja lupasi matkata tulevien siirtolaisten mukana. Hän kiistää toimineensa kuitenkaan järjestäjänä.

– Nämä ihmiset, jotka lähtiessään tavallisesti piileskelevät päivä toisensa jälkeen, olivat päättäneet lähteä yhdessä suojellakseen itseään, Fuentes sanoo The Washington Postille.

Karavaanista kerrottiin sosiaalisessa mediassa ja lehtisen välityksellä eteenpäin.


Sittemmin hondurasilaisten lisäksi marssiin on liittynyt ihmisiä El Salvadorista ja Guatemalasta. Lähi-idästä kotoisin olevia ei karavaanissa ole näkynyt.

”He antoivat minulle 24 tuntia”

Hondurasilainen kuusi kuukautta vanhan Axel-pojan isä Gerson Martínez, 22, kertoo The Guardianille, kuinka paikallinen jengi painosti häntä säilyttämään jengin aseita kotonaan. Sen sijaan, että Martínez olisi liittynyt jengiin, päätti hän paeta.

– Jos olisin liittynyt, poikani olisi lopulta joutunut myös liittymään heihin, Martínez toteaa.


Myös Aica Acevado, 26, kertoo brittilehdelle saaneensa paikalliselta jengiltä selkeän uhkauksen: joko maksaisi jengille tai hänet tapettaisiin.

– He antoivat minulle 24 tuntia.

Hondurasilainen Jose Mejia, 16, kuuli karavaanista ystävältään, joka oli tullut koputtamaan hänen kotioveaan neljältä aamulla.

– Me lähdemme, ystävä sanoi Mejian mukaan.

– Pakkasin laukkuni 30 minuutissa, Mejia kertoo The Washington Postille.


Näin kävi edellisessä karavaanissa marssineille

Yhdysvaltojen ja Meksikon välistä rajaa kohti marssiva karavaani on historiallisen suuri. Siirtolaisten vaikeudet eivät kuitenkaan lopu, vaikka he pääsisivät Yhdysvaltoihin.

Viime huhtikuussa 1 500 Väli-Amerikasta kotoisin olevaa siirtolaista saavutti Yhdysvaltojen etelärajan. CBS Newsin mukaan heistä noin 250 ihmistä on Yhdysvalloissa laillisesti, odottamassa maahanmuuttoviranomaisten kuulemista.

Vain kolme on saanut turvapaikan. Osa on edelleen pidätettynä tai jo karkotettu.


Huhtikuun karavaanin rajalle saapumisen aikoihin Trumpin hallinto aloitti suuresti kritisoidun käytäntönsä, jossa siirtolaislapsia erotetaan rajalla vanhemmistaan. Sittemmin hallinto on ehdottanut ja pannut täytäntöön käytäntöjä, jotka vaikeuttavat rajalle saapuvien siirtolaisten asemaa entisestään.

Käytännössä rajalle nyt saapuvia odottaa kaksi vaihtoehtoa: tuskallisen hidas ja byrokraattinen turvapaikkaprosessi tai kovan linjan pakkotoimet.