Kommentti: Siirrytäänkö Yhdysvalloissa puheista pommi-iskuihin? Lähes joka kolmas ennustaa uutta sisällissotaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Siirrytäänkö Yhdysvalloissa puheista pommi-iskuihin? Lähes joka kolmas ennustaa uutta sisällissotaa

Poliisit päivystivät täydessä varustuksessa New Yorkissa CNN:n toimituksen ulkopuolella.

Julkaistu: 24.10.2018 22:27

Presidentti Donald Trump ehtisi lopettaa vihan lietsomisen ennen kuin jotain vakavaa tapahtuu, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

Entisen presidenttiparin Bill ja Hillary Clintonin kotiin lähetetyn postin joukosta löydettiin keskiviikkona räjähdekirje. Asiasta kertoneen New York Times -lehden mukaan myös ex-presidentti Barack Obaman postin joukosta löydettiin samankaltainen pommi. Myöhemmin samana päivänä uutiskanava CNN:n toimitalo tyhjennettiin epäilyttävän paketin löytymisen vuoksi. Vastaanottajia olivat myös presidentti Donald Trumpia arvostellut entinen CIA-johtaja John Brennan sekä Obaman oikeusministeri Eric Holder.

Edellisenä päivänä pommikirje oli löydetty New Yorkin esikaupungissa asuvan suursijoittajan George Sorosin postilaatikosta. Samana iltapäivänä näin poliisien päivystävän JFK-lentokentälle menevissä junissa, mikä ei kuulu normaaleihin varotoimiin kaupungissa. Tunnelma oli hermostunut: ollaanko nyt pisteessä, jossa pitkään lietsottu raivo alkaa purkautua väkivaltana?

Poliiseja Hillary ja Bill Clintonin talon ulkopuolella.

Pommiuhkaukset ja vaaralliset lähetykset eivät ole arkipäivää, mutta hyvin tiedossa oleva uhka Yhdysvalloissa. Muutama viikko sitten salainen palvelu kertoi pysäyttäneensä erittäin vaaralliseksi risiiniksi epäiltyä jauhetta sisältäviä paketteja, jotka oli osoitettu maan puolustusministeriöön ja Valkoiseen taloon presidentti Trumpille. Myöhemmin poliisi pidätti lähetyksistä epäillyn miehen Utahin osavaltiossa.

Myös erilaiset salaliittoteoriat ovat aina voineet täällä hyvin. Mutta sosiaalisen median, Trumpin ja maailmanlaajuisen nationalistisen liikkeen myötä ne ovat äkkiä nousseet valtavirtaan. Unkarilaissyntyisestä Sorosista ja tämän Open Society -säätiöstä on tullut niin Trumpin kuin Unkarin Viktor Orbánin kannattajien myyttinen vastustaja, jota vihataan uskomattomalla tavalla Suomessa saakka.

Monia demokraatteja vaaleissa tukenutta Sorosia syytetään esimerkiksi yhteistyöstä natsien kanssa toisessa maailmansodassa ja pakolaisaalloista eri maissa. Lokakuun alussa Trump väitti Twitter-tilillään Sorosin maksaneen kyltit, joita mielenosoittajat heiluttivat vastustaessaan konservatiivisen Brett Kavanaugh’n nimitystä korkeimman oikeuden tuomariksi. Tälle, kuten monelle muulle Sorosiin liitetylle väitteelle, ei ole esitetty mitään todisteita.

 Kanavan toimittajat ovat saaneet tappouhkauksia ja heidän työtään on häiritty vaalitilaisuuksissa.

Ajatuksena on, että demokraattisia arvoja säätiönsä kautta ajava Soros rahoittaa salassa konservatiivien ja kansallista päätäntävaltaa kannattavien vastaisia operaatioita ympäri maailmaa. Uutiskanava Fox News on levittänyt väitteitä jo vuosia ja nostanut ne maan konservatiivipoliitikkojen puheisiin. Viime viikolla kuuntelin paikan päällä, kun republikaanien kongressiedustaja Mike Bishop vaati kampanjatilaisuudessa Sorosin pysäyttämistä.

Sorosin lisäksi Trump on lietsonut vihaa amerikkalaismediaa kohtaan, joka on sananvapautta arvostavassa maassa ennennäkemätöntä. Erityiseksi maalitauluksi on valikoitunut nyt pommiuhkan kohteeksi joutunut CNN, jota presidentti on kutsunut ”kansan viholliseksi” toivoen yhtiön tuhoa. Kanavan toimittajat ovat saaneet tappouhkauksia ja heidän työtään on häiritty vaalitilaisuuksissa.

Ainakin kerran verkon salaliittoteoriat ovat johtaneet todelliseen vaaratilanteeseen. Vuoden 2016 presidentinvaalien alla verkossa levisi väite, jonka mukaan Hillary Clinton ja tämän demokraattipuolue liittyivät ravintoloiden kautta pyöritettävään lasten ihmiskaupparinkiin. Pohjois-Carolinasta kotoisin ollut mies otti kertomuksen todesta ja laukaisi aseensa washingtonilaisessa ravintolassa, jonne oli matkustanut asiaa selvittämään.

Poliisin pommiryhmän jäsen Time Warner Centerin ulkopuolella.

Pari viikkoa ennen Yhdysvaltojen välivaaleja salaliittoteoriat ottavat taas kierroksia. Älyttöminkin väite löytää kyllä uskojansa, kun yleisö on tarpeeksi suuri. Kun presidentin kampanjatilaisuuksissa vaaditaan kuukaudesta toiseen Hillary Clintonia vankilaan, ihmettelee varmasti moni, miksi hän saa edelleen olla vapaalla jalalla. Kun presidentti kutsuu uutiskanavaa Yhdysvaltojen vastaiseksi kansan viholliseksi, pitää pieni osa kannattajista sen hiljentämistä väkivalloin oikeutettuna.

Lokakuun alussa Rasmussen-tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä 65 prosenttia amerikkalaisäänestäjistä pelkäsi poliittisen väkivallan todennäköisyyden nousseen viime vuosina. Saman laitoksen heinäkuisessa tutkimuksessa 31 prosenttia vastaajista uskoi maan ajautuvan pian uuteen sisällissotaan. Monen amerikkalaisen mielestä nyt ollaan matkalla kohti uutta ja todella synkkää aikaa.

Taustalla vaikuttavat Trumpin kaltaiset poliitikot, jotka ovat valinneet tiekseen vihan ja erimielisyyden lietsomisen maassaan. Syyttömiä tilanteeseen eivät ole vastapuolella vaikuttavat demokraatit, joiden puheiden perusteella Trumpin voisi kuvitella kaapanneen vallan maassa laittomasti. Yhdessä heillä olisi mahdollisuus pysäyttää tämä kehitys ennen kuin jotain todella vakavaa tapahtuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?