Trump romuttaa Reaganin ja Gorbatsovin diilin – todellinen syy ydinasekilvan puhkeamiseen ei ole kuitenkaan Venäjä

rac

Julkaistu:

Syy Yhdysvaltojen haluun hylätä 30 vuotta vanha ydinasesopimus on Kiinan uhan kasvu.
Presidentti Donald Trumpin lauantainen ilmoitus, että Yhdysvallat aikoo irtautua keskimatkan ydinohjuksia säätelevästä INF-sopimuksesta on Venäjällä tuomittu ”vaaralliseksi”.

Muun muassa Mihail Gorbatshov kommentoi asiaa viikonloppuna todeten, että sopimuksesta vetäytyminen on ”epäviisasta” ja ”virhe”. Hän allekirjoitti Neuvostoliiton puolesta INF-sopimuksen vuonna 1987 Yhdysvaltojen presidentin Ronald Reaganin kanssa.

Trump perusteli Yhdysvaltojen irtautumista sillä, että Venäjä on rikkonut sopimusta vastaan jo pitkään. Venäjä on torjunut syytökset.
  • Jutun päävideolla Trump perustelee Yhdysvaltojen vetäytymistä INF-sopimuksesta.

Lue lisää: Donald Trumpilta poikkeuksellisen jyrkkä ulostulo: Aikoo hankkia Yhdysvalloille lisää ydinaseita ”kunnes muut tulevat järkiinsä”

Yllättäen Trumpin ilmoitus ei ole aiheuttanut suurta vastalauseaaltoa Yhdysvalloissa. CNN:n etusivulla eilen olleen mielipidekirjoituksen otsikko kuvasi paljon: ”Trump on oikeassa vetäytyessään ydinasesopimuksesta, mutta syy ei ole Venäjä”.

Maailma on muuttunut 30 vuodessa ja Yhdysvalloissa ilmoitus nähdäänkin varautumisena Kiinan, ei Venäjän uhkaan. Useiden amerikkalaisten virkamies- ja diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat haluaa vastata Kiinan varustautumiseen Tyynellämerellä, kertoo New York Times.

Samaa korosti Trumpin tukijana tunnettu republikaanisenaattori Lindsey Graham.

– Presidentti toimii täysin oikein, totesi Graham Fox Newsille.

– Venäläiset ovat huijanneet ja kiinalaiset rakentavat omia ohjuksiaan. Meidän täytyy vastata siihen.

INF-sopimus rajoittaa lähinnä Yhdysvaltain ja Venäjän maasta laukaistavia keskimatkan ohjuksia, mutta ei koske esimerkiksi Kiinaa.

Kiinan asevoimia on modernisoitu dramaattisesti sitten vuoden 1987. Kiina on panostanut etenkin ohjusteknologian kehittämiseen. Jos Kiina olisi mukana INF-sopimuksessa, niin jopa 95 prosenttia sen nykyisistä 2 000 ballistisista- ja risteilyohjuksista olisi sopimuksen vastaisia, huomauttaa amerikkalaisvirkamies CNN:lle.


Kiina on jo ehkä noussut Japanin ohi Aasian voimakkaimmaksi meri- ja ilmamahdiksi. Tämä huolestuttaa Kaakkois-Aasian muita valtioita sekä Australiaa, joista tuskin nousee yhtä suurta kritiikkiä Trumpin aloitteelle kuin Venäjältä ja Euroopasta, kirjoittaa tohtori John Lee amerikkalaisesta Hudson-instituutista.

Kiina tarvitsee maalle sijoitettuja keskimatkan ohjuksia etenkin emämaan suojaamiseen, mutta ohjuksilla on myös pelotevaikutus puuttua Taiwaniin tai Kiinan vaatimuksiin Etelä-Kiinan-merellä.

Yhdysvalloilla on Kiinaan vahvemmin varustellut merivoimat, joilla on käytössä keskipitkänmatkan ohjuksia. Näitä INF ei rajoita. Maalle sijoitetut ohjukset mahdollistaisivat laivojen jäämisen satamaan.


Pentagon on jo kehitellyt jo Kiinan aseuhkaa vastaan ydinaseita. Varustelu vie kuitenkin vuosia, joten väliaikaisesti Yhdysvallat valmistautuu muokkaamaan olemassa olevia aseita, etenkin Tomahawk-risteilyohjuksia niin, että niihin voi laittaa ydinkärkiä.

Ohjukset aiotaan ensimmäiseksi sijoittaa luultavimmin Japaniin tai Guamiin, jossa on Yhdysvaltain suuri tukikohta.


Yhdysvallat väitti jo presidentti Barack Obaman kaudella 2014, että Venäjä on rikkonut INF-sopimusta sijoittamalla kiellettyjä ydinaseita pelotellakseen Euroopan maita sekä Neuvostoliitosta irtautuneita valtiota, jotka ovat lähentyneet länttä.

Obama kuitenkin päätti eurooppalaisten, etenkin Saksan vastustuksen vuoksi olla irtisanomatta sopimusta. Pelkona oli myös asevarustelun kiihtyminen.

– Sopimuksen romahdus aloittaa todennäköisesti ohjuskisan Euroopassa ja muualla, varoittaa tutkija Hans M. Kristensen.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Ydinasevarustelu on uhka Euroopalle

Lähteet: CNN, BBC, New York Times

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt