Putin lupasi kansalleen paratiisin ydinsodan jälkeen – Moni venäläinen kauhistui: ”Haluan helvettiin, jos siellä ei ole Putinia”

Venäjän älymystö ja oppositio ihmettelevät Vladimir Putinin erikoista kommenttia, jossa presidentti tuntui valmistelevan kansaansa marttyyrikuolemaan ydinsodan varalta.

Vladimir Putinin ydinsotakommentti kohahdutti Valdain klubin keskustelutilaisuudessa, joka pidettiin 18. lokakuuta Sotshissa.

22.10.2018 17:13

Venäjällä jatkuu kohu presidentti Vladimir Putinin ydinsotaa koskevasta kommentista, jonka hän lausui 18. lokakuuta niin sanotussa Valdain klubin tilaisuudessa Sotshissa.

Kyseessä on Venäjän arvovaltaisimpana keskustelufoorumina pidetty tapahtuma, jonne kutsutaan joka vuosi sekä Venäjän omaa eliittiä että ulkomaalaisia tutkijoita, poliitikkoja ja entisiä poliitikkoja esimerkiksi Yhdysvalloista, Kiinasta ja Euroopan unionin maista.

Putin ylpeili arvovaltaisen yleisön edessä ensiksi muun muassa sillä, että Venäjän ei tarvitse pelätä mitään.

– Me emme ylipäätään pelkää mitään. Meillä on pinta-alaltaan tällainen maa ja meillä on kansa, joka on valmis antamaan henkensä Isänmaan puolesta, Putin ilmoitti.

Seuraavaksi Putin selvitti maansa ydinasedoktriinia, joka perustuu hänen mukaansa tuhoisaan vastaiskuun siinä tapauksessa, että joku aggressori hyökkää Venäjän kimppuun. Tässä yhteydessä Putin myös lupasi itsevarmaan tapaansa venäläisille, että ydinsodan tullessa nämä pääsevät paratiisiin.

– Vihollisen on syytä tietää, että kosto on vääjäämätön ja hänet tullaan tuhoamaan. Ja me, aggression uhrit, me menemme marttyyreina paratiisiin, kun taas he vain kuolevat, sillä he eivät ehdi edes katua, Putin ilmoitti ikään kuin vitsailun varjolla.

Valdain klubin keskustelutilaisuutta juonsi Fjodor Lukjanov. Kun Vladimir Putin lausui erikoisen kommentin ydinsodan aikana paratiisiin pääsevistä venäläisistä, yleisö puhkesi nauramaan.

Yleisö puhkesikin nauramaan tässä vaiheessa Putinin kommentille, mikä herätti heti tuoreeltaan ihmetystä joissakin venäläisissä sosiaalisen median käyttäjissä ja oppositiopoliitikoissa.

– Yleisön nauru tarkoittaa jompaa kumpaa näistä kahdesta vaihtoehdosta: joko he pitävät Putinia klovnina ja nauravat siksi tai sitten yleisö itse on idiootteja. Kumpi vaihtoehto teitä miellyttää enemmän? kyseli esimerkiksi Venäjän entinen varapääministeri Alfred Koh Facebook-sivuillaan.

Moni tunnettu venäläinen älymystön ja kulttuurielämän vaikuttaja on kommentoinut sittemmin Putinin lausumaa pöyristyneenä. Lausuman pohjalta on tehty pilapiirroksia ja meemejä, ja myös moni tavallinen venäläinen on ilmaissut sosiaalisessa mediassa pitävänsä presidentin kommenttia vähintäänkin outona.

Kirjailija Viktor Shenderovitsh kyseenalaisti jopa Putinin henkisen terveyden.

– Hän on henkilö, josta riippuu meidän elämämme. Satojen miljoonien ihmisten elämä riippuu henkisesti epätasapainoisesta ihmisestä. Me olemme hänelle jo marttyyrejä ja ”he” joutuvat helvettiin. Mutta tiedättekö, minä en halua sen paremmin helvettiin kuin paratiisiinkaan. Minä haluaisin elää, tiedättekö? Haluaisin vain elää. Mutta nyt valmistellaan jo marttyyrikuolemaa. Minun marttyyrikuolemaani. Sillä hän menee bunkkeriinsa, mistä häntä ei voi savustaa ulos, Shenderovitsh sanoi Eho Moskvyn haastattelussa.

Kirjailija Dmitri Bykov vastasi Putinille puolestaan lyhyellä runolla, joka kuuluu vapaasti suomennettuna näin:

– Minä en pyri taistelemaan enkä raatamaan, koko maailmankuvani on sekaista. Ja suoraan sanottuna haluaisin helvettiin, jos siellä ei ole Putinia.

Moni on ihmetellyt myös sitä, että edes Neuvostoliitossa kukaan johtaja ei puhunut ydinaseiden käytöstä niin itsestäänselvänä asiana kuin Putin nyt tekee. Tavalliset venäläiset ovat myös todenneet somessa, että he eivät halua päästä mihinkään ”ydinsodan paratiisiin”.

Tunnettu pilapiirtäjä Sergei Jolkin piirsikin pilapiirroksen, jossa verrataan kolmen johtajan kansalleen antamia kuuluisia lupauksia. Piirroksessa Nikita Hrushtshev lupaa ensin neuvostokansalaisille, että heidän sukupolvensa tulisi elämään kommunismissa. Mihail Gorbatshov lupaa puolestaan kansalle, että vuoteen 2000 mennessä jokainen perhe saisi oman erillisen asunnon. Putinin kohdalla lukee sen sijaan vain lyhyesti: Paratiisissa. Piirroksen voi katsoa Deutsche Wellen sivuilta tästä linkistä.

Vladimir Putin poseerasi Valdain klubin arvovieraiden kanssa. Mukana on muun muassa Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai.

Putinin paratiisilausuma ärsytti myös Mashina Vremeni -yhtyeen keulahahmoa Andrei Makarevitshia niin paljon, että hän teki pilkkalaulun Putinista alatyylisiä sanoja säästelemättä. Makarevitshin laulu löytuu YouTubesta tästä linkistä.

Suositun Leningad-yhtyeen laulaja Sergei Shnurov kirjoitti puolestaan runon, jossa hän arvelee, että Putinin lupaaman paratiisin sijaan venäläiset on jo aikaa sitten ”lähetetty v...uun, ellei sitä joku ole vielä sattunut huomaamaan”.

Venäjän sosiaalisessa mediassa Putinille on vastattu myös samaan tapaan kuin normaalisti vastataan joko arvokkaammalle tai jo vanhemmalle henkilölle – eli antamalla tälle mahdollisuus kulkea ensin vaikkapa ovesta mentäessä.

– Kiitos, mutta vasta teidän jälkeenne!

Kyseessä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Putin on käyttänyt erikoista kieltä puhuessaan mahdollisesta ydinsodasta. Keväällä 2018 julki tulleessa haastatteluohjelmassa hän maalaili myös maailman täystuhoa, mikäli joku hyökkäisi Venäjää vastaan ydinaseella.

– Kyllä, siitä tulee ihmiskunnalle maailmanlaajuinen katastrofi ja koko maailmalle tulee katastrofi. Mutta Venäjän kansalaisena ja Venäjän valtion johtajana haluan asettaa kysymyksen: miksi me tarvitsisimme sellaista maailmaa, jossa ei olisi Venäjää? Putin kyseli ohjelmassa.

Lue lisää: Putinilta hyytävä ydinasekommentti televisiossa: ”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?”

Valdain klubin tilaisuuksissa on vuosien varrella käynyt paljon myös ulkomaalaisia arvovieraita, mutta tarkkaa tietoa tämän vuoden osallistujalistasta ei ole. Tilaisuudesta julkaistujen kuvien perusteella tämän vuoden osallistujat eivät olleet ainakaan läntisen maailman politiikan kärkikastia.

Vuonna 2016 Valdain klubin päätöstilaisuudessa puhui presidentti Tarja Halonen. Klubin nettisivut löytyvät täältä.

Erilaisia venäläisten Twitter-vastauksia Putinille löytyy venäjän kielellä esimerkiksi Newsru.comin juttuun koottuna tästä linkstä. Video Valdain tuoreesta tilaisuudesta löytyy tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?