Venäjän valtionmedia löysi tavan kertoa Bäckmanin ja Janitskinin tuomiosta

Suomen Nato-jäsenyyden sekä ”Venäjän demonisoinnin” vastustaminen olivat Kremlin-mielisten tiedotusvälineiden mukaan tosiasiallisia syitä, joiden vuoksi Bäckman ja Janitskin saivat tuomionsa Helsingin käräjäoikeudessa.

Ilja Janitskin (vas.) sai vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman tuomion, Johan Bäckman puolestaan vuoden ehdollista vankeutta.

20.10.2018 13:29

Venäjän valtiolliselta medialta ja internetin niin sanotuilta isänmaallisilta sivustoilta kesti hetken aikaa reagoida Johan Bäckmanin ja Ilja Janitskinin saamiin tuomioihin. Nyt nämä mediat näyttävät kuitenkin löytäneen itselleen sopivan tulokulman aiheeseen.

Myöhään perjantai-iltana Venäjän valtiollinen tv-kanava Rossija 24 kommentoi Bäckmanin ja Janitskinin tuomiota tavalla, jossa asetettiin kyseenalaiseksi koko Suomen oikeusjärjestelmän ja suomalaisen sananvapauden tila.

Tv-kanavan toimittajat antoivat ymmärtää, että kyse oli poliittisin perustein annetuista tuomioista. Rangaistuksen motiiveja haettiin muun muassa siitä, että Suomessa halutaan vaientaa ne henkilöt, jotka vastustavat julkisuudessa ”Venäjän demonisointia” ja esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyyttä.

Asiantuntijan roolissa haastateltu politiikantutkija Aleksandr Shatilov oli valmis näkemään tuomioissa autoritääristen tai ainakin puoliautoritääristen valtioiden toimintatapoja, joissa toisinajattelijat vaiennetaan tuomioilla ja maksettavaksi määrätyillä kovilla korvauksilla.

Pietarin trollitehtaan osana toimiva FAN-uutistoimisto on myös julkaissut pitkän jutun, jossa se kyseenalaistaa Bäckmanin ja Janitskinin tuomioiden puolueettomuuden. Sivuston mukaan läntinen sananvapaus näyttää tarkoittavan Suomessa nykyisin sitä, että toimittajien, ihmisoikeustaistelijoiden tai yhteiskunnallisten vaikuttajien on saatava mielipiteelleen ”hyväksyntä ylhäältä” tai muuten heidät voidaan tuomita.

Trollitehtaan uutistoimisto toivottaa Bäckmanille ja Janitskinille myös menestystä valitustuomioistuimessa, jotta heidän tuomionsa kumottaisiin tai sitä lievennettäisiin.

Kremliä tukeva propagandasivusto Polit.info pitää niin ikään tuomioita kyseenalaisina ja poliittisena vainona. Sivusto on ottanut juttunsa tueksi myös ruutukaappauksia, kuten esimerkiksi eduskunnan suuren valiokunnan valiokuntaneuvoksen Peter Saramon taannoin Facebookiin kirjoittaman mielipiteen, jonka mukaan Jessikka Aro ”on häpeäksi YLE:lle ja ammattikunnalleen”.

Polit.infon artikkelin kirjoittajaksi merkitty Anton Dolohov tekee myös johtopäätöksen, että Janitskinin ja Bäckmanin tuomio tarkoittaa käytännössä sitä, että ”Aron levittämiä satuja epäilleeltä euroskeptikkojen eliitiltä on katkaistu pää”.

Bäckmania ja Janitskinia puolustaville Venäjän median jutuille on yhteistä se, että niissä viitataan hyvin epämääräisesti tuomioihin eikä niiden perusteluita avata. Näin lukijalle pystytään luomaan mielikuvaa tekaistuista syytteistä ja poliittisin perustein annetuista tuomioista. Tällainen selitystapa uponnee osaan venäläistä yleisöä: Venäjällä kansa epäilee jo valmiiksi omaa oikeuslaitostaan, joten tehokkaan propagandan avulla tämä ”epäilypotentiaali” voidaan siirtää koskemaan myös läntisten demokratioiden oikeuslaitoksia.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi MV-sivuston päätoimittajana esiintyneen Janitskinin yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Bäckman sai vuoden ehdollista vankeutta.

Vakavimmat syyksi luetut rikokset liittyvät Ylen toimittajan Jessikka Aron vainoamiseen. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli suunnitelmallisesta ja pitkäkestoisesta vihakampanjasta, jonka tarkoitus oli Aron maineen tuhoaminen.

Aro ryhtyi tutkimaan Venäjän informaatiovaikuttamista vuonna 2014 ja sai sittemmin jutuistaan Bonnierin suuren journalistipalkinnon. Bäckman käynnisti Aroa kohtaan vainon, jonka yhtenä välineenä ja yllyttäjänä toimi Janitskinin luotsaama MV-sivusto.

Lue lisää: Vainottu toimittaja: Uskon, että tuomio hillitsee törkyä

Janitskinin osalta tuomioissa on useita muitakin haaroja ja useita asianomistajia. Kyse on kunnianloukkauksista, rasistisista kirjoituksista, tekijäoikeusrikoksista, salassapitorikoksista ja raharikoksista.

Lue lisää: Tästä kaikesta Ilja Janitskin ja Johan Bäckman tuomittiin

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia. Janitskinin asianajaja on kertonut, että hän aikoo päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Myös Venäjän valtiolliset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass ovat kertoneet Bäckmanin ja Janitskinin tuomioista. Jostain syystä kummankaan toimiston sinänsä asialliset perusuutisjutut eivät tule kuitenkaan esiin normaaleilla Yandexin uutishauilla internetistä, joten tavallinen venäläinen lukija ei niitä löydä, vaan hänen täytyisi olla uutistoimistojen koko palvelun tilaaja.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi oikeudenkäynnin asianomistajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?