Saudi-Arabia vahvistaa: Jamal Khashoggi kuoli maan konsulaatissa Istanbulissa

rac

Julkaistu:

Saudi-Arabian mukaan tappelu johti toimittajan kuolemaan.
Saudi-Arabia vahvistaa, että alustavien tutkimusten mukaan toimittaja Jamal Khashoggi kuoli maan konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Saudi-Arabian yleisen syyttäjän mukaan kuolemaan johti tappelu, joka puhkesi Khashoggin ja tämän konsulaatissa tapaamien henkilöiden välille.

Tapauksen tutkinta on käynnissä, ja toistaiseksi sen yhteydessä on pidätetty 18 Saudi-Arabian kansalaista. Lisäksi tiedustelujohtaja Ahmad al-Assiri ja hovin neuvonantaja Saud al-Qahtani on erotettu tehtävistään.

Valtiollisen median mukaan kuningas Salman on määrännyt kruununprinssin johtamaan ministerikomiteaa, jonka tehtävänä on tiedustelupalvelun uudelleenjärjestely.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Saudi-Arabian selitystä Khashoggin kuolemaan liittyvistä olosuhteista uskottavana.

– Mielestäni se (ilmoitus) on hyvä ensimmäinen askel. Se on suuri askel. Mukana on paljon, paljon ihmisiä, ja se on mielestäni loistava ensimmäinen askel, Trump sanoi toimittajille.

– Saudi-Arabia on ollut loistava liittolainen. Sitä, mitä tapahtui, on mahdotonta hyväksyä.

Presidentti toivoo, etteivät mahdolliset sanktiot Riadia vastaan sisällä isojen puolustukseen liittyvien tilausten peruuntumista.
Republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoo suhtautuvansa erittäin skeptisesti Saudi-Arabian selitykseen.

– On vähättelyä, jos sanon suhtautuvani skeptisesti Saudi-Arabian uuteen kertomukseen herra Khashoggin kuolemasta, Graham kirjoitti Twitterissä.

YK:n tiedottajan mukaan pääsihteeri Antonio Guterres on ”syvästi huolissaan” kuultuaan vahvistuksen Khashoggin kuolemasta. Guterres alleviivaa, että nyt tarvitaan nopea, perusteellinen ja läpinäkyvä tutkinta.
Khashoggi katosi jäljettömiin reilut kaksi viikkoa sitten, kun hän oli mennyt Saudi-Arabian konsulaattiin hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten.

Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut Khashoggi eli viimeksi kuluneen vuoden ”oma-aloitteisesti maanpaossa” Washingtonissa.

Khashoggi arvosteli kirjoituksissaan Saudi-Arabian politiikkaa ja maan Jemenissä käymää sotaa. Hänen näkökulmakirjoituksiaan julkaistiin amerikkalaisessa Washington Post -lehdessä.