Venäjän valtionmedia vaikenee Bäckmanin ja Janitskinin tuomioista – ”Kuuluisan ihmisoikeus­taistelijan” titteli vaihtui ”toimittajaksi” venäläistabloidissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän valtionmedia vaikenee Bäckmanin ja Janitskinin tuomioista – ”Kuuluisan ihmisoikeus­taistelijan” titteli vaihtui ”toimittajaksi” venäläistabloidissa

Johan Bäckmanin (kuvassa vas.) ja Ilja Janitskinin (oik.) rikostuomiot nousivat uutisotsikoihin myös Venäjällä, mutta yksikään johtava venäläinen uutistoimisto tai valtiollinen tv-kanava ei ole kertonut tuomioista toistaiseksi.

Julkaistu: 19.10.2018 18:49

Bäckmanin ja Janitskinin tuomiot eivät ole nousseet lainkaan uutisiksi niissä Venäjän valtiollisissa ja isänmaallisissa tiedotusvälineissä, jotka ovat tähän asti seuranneet molempien toimintaa tiiviisti.

Venäjän valtiolliset tv-kanavat ja uutistoimistot näyttävät ainakin toistaiseksi vaikenevan kuin yhdestä suusta dosentti Johan Bäckmanin ja nettikirjoittelija Ilja Janitskinin tuomioista.

Tuomioita koskevat uutiset näyttävät puuttuvan yhtä lailla myös niiltä internetin lukemattomilta pieniltä kansallismielisiltä nettisivuilta, jotka ovat tähän mennessä julkaisseet ahkerasti sekä Bäckmanin omia tiedotteita että hänen haastattelujaan.

Mv-lehden päätoimittajana esiintynyt Ilja Janitskin tuomittiin torstaina Helsingin käräoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen useista eri rikoksista. Venäjän mediassa ”kuuluisaksi ihmisoikeustaistelijaksi” ristitty Johan Bäckman sai puolestaan vuoden ehdollisen tuomion.

Ainoastaan muutama Venäjän valtarakenteisiin kytkeytyvä media on kertonut tuomioista tähän mennessä lyhyesti.

Gazpromia lähellä oleva laajalevikkinen tabloid-lehti Komsomolskaja Pravda on uutisoinut tuomioista, mutta yllättäen Bäckmania ei tituleeratakaan jutussa ihmisoikeustaistelijaksi vaan toimittajaksi.

– Venäläisiä äitejä puolustanut suomalainen toimittaja Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen tuomion, Komsomolskaja Pravdan otsikossa lukee.

Kremliä tukeva Vzgljad-lehti on toinen Venäjän valtapiirejä lähellä oleva lehti, joka on uutisoinut tuomiosta. Uutinen perustuu Deutsche Wellen venäjänkieliseen artikkeliin.

– Suomessa annettiin tuomio ”Kreml-myönteisten trollien” jutussa, Vzgljad otsikoi.

Tuomioista löytyy lisäksi useita muita venäjänkielisiä juttuja, mutta uutisoijat ovat pääasiassa joko neutraaliuteen pyrkiviä uutissivustoja tai selkeän oppositiohenkisiä sivustoja. Tuomioista ovat kertoneet muun muassa Fontanka.ru, RBK.ru, Lenta.ru, Meduza.io, Currenttime.tv, Versia.ru, Snob.ru, Svoboda.org, Neva.today, Inforesist.org ja The Insider, Kasparov.ru, Eho Moskvy. Venäjänkieliset jutut aukeavat oheisista linkeista klikkaamalla tiedotusvälineen nimeä.

Yksikään johtava venäläinen uutistoimisto tai valtiollinen tv-kanava ei ole kertonut tuomioista toistaiseksi.

Venäjän valtiollinen media ei ole kuitenkaan hylännyt Bäckmania. Esimerkiksi lokakuun alussa Bäckman kommentoi Ria Novostille, kuinka Krimillä ja Itä-Ukrainassa käyneet suomalaiset rauhanaktivistit olivat hänen mukaansa joutuneet Suomessa lokakampanjan ja viranomaisten painostukset kohteeksi.

Bäckman on viime aikoina laajentanut venäläisten äitien puolustamisprojektiaan myös Suomen ulkopuolelle. Viime aikoina hän on kommentoinut Venäjän medialle esimerkiksi venäläisäidin väitettyä vainoa Tanskassa, kun tältä oli otettu huostaan kaksi lasta.

Venäjän valtiollinen media on seurannut aiemmin varsin tarkkaan myös Janitskinin tekemisiä. Esimerkiksi joulukuussa 2017 uutistoimisto Tass kertoi MV-sivustosta ja nosti otsikkoon väitteen, että sivuston haltija on Suomen ”vallanpitäjien vainoama”.

Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland Oy on yksi Ilja Janitskinia koskevan oikeudenkäynnin asianomistajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?