Kommentti: Kuolemalla oli lapsen kasvot

Julkaistu:

Kommentti
Murhenäytelmät jättävät kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Hyökkäys tekniseen opistoon keskiviikkona Krimillä toi Venäjälle saman hulluuden ja järjettömyyden, josta Yhdysvallat kärsii joka vuosi – ja josta myöskään Suomi ei ole jäänyt osattomaksi.

Jos alustavat tiedot pitävät paikkansa, ampuja oli 18-vuotias koulun neljännen vuosikurssin opiskelija Vladislav Rosljakov. Hän teki itsemurhan verilöylyn jälkeen.

Lue lisää: Krimin kouluampujaksi epäillään 18-vuotiasta opiskelijaa – tämä hänestä tiedetään nyt

Kouluampumiset eivät ole aivan uutta Venäjällä, ensimmäinen kuolonuhreja aiheuttanut isku tehtiin Moskovassa vuonna 2014. Tämä Kertshin järkyttävä verilöyly ylittää kuitenkin karmeudessaan kaikki aiemmat.

Malli tähänkin oli haettu ulkomailta, vaikka tekijä oli ilmeisesti täysin venäläinen. Ampujan nettiprofiili viittaa mediatietojen mukaan siihen, että hän ihaili Columbinen koulun joukkomurhan tekijöitä. Columbinen verilöylyssä Yhdysvalloissa vuonna 1999 kuoli 13 ihmistä ja haavoittui 24.

Valvontakameran kuvissa koulusta näkyy valkoiseen paitaan pukeutunut, lapsenkasvoinen nuorukainen, joka liikkuu koulun portaissa kuin kuolema. Kädessä on rynnäkköhaulikon näköinen ase. Vaatetus on samantyyppinen kuin toisella Columbinen tappajista.


Paitsi Columbinen ampujia, Rosljakovin kerrotaan ihailleen myös Ukrainaa vastaan taistelevia kapinallisia Donetskissa ja Luhanskissa, tätä ”matalan intensiteetin” sotaa, jossa on kuollut jo 10 000 ihmistä.

Venäjän viranomaiset eivät heti antaneet julkisuuteen tietoja ampujan motiivista. Oliko taustalla riita opettajien tai koulukavereiden kanssa? Oliko syynä eroon päättynyt rakkaus?

Uhrien kannalta motiivilla ei enää ole merkitystä. Kuolleita ei saa takaisin eläviksi, tapahtunutta ei voi peruuttaa, laukaukset on ammuttu. Uhrien läheiset, ja miljoonat muut ihmiset, varmasti kysyvät, miksi näin tapahtui. Siihen ei koskaan saada täydellistä vastausta.


Haulikon lisäksi valkopaitaisella kuolemalla oli joidenkin mediatietojen mukaan toinen tuhoisa ase: kotitekoinen pommi, jonka räjähteen ympärille olisi kasattu metallia. Se kertoisi huolellisesta valmistelusta: räjähdysaineen hankinnasta tai valmistamisesta, kuoren ja sytytysmekanismin suunnittelusta. Se kertoisi piinallisesta, pitkäjänteisestä työstä, jota on tehty katkerin ajatuksin, mielessä mahdollisimman monen ihmisen tappaminen. Eikö kukaan sitä huomannut?

On typerryttävää, surullista ja masentavaa miettiä näitä samoja asioita jokaisen verilöylyn jälkeen. Milloin tulee seuraava? Eikö tämä hulluus koskaan lopu? Järkeviä vastauksia ei ole, on vain tyhjyys.